В суботу, 23 листопада 2013 року, вся країна вшановуватиме 80-ту річницю Дня пам’яті жертв голодоморів. Відповідні скорботні заходи пройдуть і в нашому районі. Зокрема в Петровому відбудеться мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку - Хреста землякам, які померли під час Голодомору 1932-1933 років.

Розпочнеться церемонія о 15.30 год. Запрошуємо усіх петрівчан та гостей селища долучитися до цієї пам’ятної скорботної акції, просимо узяти з собою свічки пам’яті, квіти, колоски. Місце збору та формування колони - площа біля кінотеатру «Інгулець», початок реєстрації - з 15.00.

хліб-сіль голові райдержадміністраціїМинулої суботи в Малинівці відбулося велике свято. Жителі відзначали 70-ту річницю  визволення села від німецьких окупантів, а також День села і професійне свято хліборобів – День працівників сільського господарства. З цієї нагоди до малинівців завітали голова райдержадміністрації, депутат районної ради Т.Сакара (вона, до речі, представляє в районній раді саме Малинівську громаду), її заступник Т.Панета, голова районної ради С.Тилик, голова районної організації ветеранів України О.Гіюк.

односельців вітають вихованці дитсадкаМітинг, присвячений ювілею визволення села, відбувся біля гарно впорядкованого меморіального комплексу. Присутніх вітали Т.Сакара, С.Тилик, О.Гіюк, сільський голова Е.Яротник. Вони згадували сотні полеглих бійців, пам’ять про яких повинні зберегти нащадки, говорили про те, що перемогу  також наближали жінки і підлітки, які замінили чоловіків біля заводських верстатів і на колгоспних полях. Всі промовці бажали, щоб над нами завжди було мирне небо, діти росли щасливими і веселими, земля дарувала щедрі врожаї.

на прийомі - ветеран праці, учасник Великої Вітчизняної війни І.П.Заудальський.Минулого тижня виїзний прийом у кабінеті голови райдержадміністрації провела заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Галина Пастух.

Серед проблем, за допомогою у вирішенні яких до Галини Василівни зверталися переважно громадяни поважного - вже пенсійного віку, переважали особисті, хоча за рівнем глобальності, а значить і необхідними для їх вирішення ресурсами – доволі різні. Скажімо, від проблеми з ремонтом димохідного каналу в приватному домоволодінні громадянки Марії Іванівни Шуліки - до реконструкції об’їзної автомобільної дороги, на чому наполягає Валентина Олександрівна Ганжа, сподіваючись, що після  відновлення об’їзного шляху великоваговий транспорт вже не йтиме повз її будинок, цим самим зупинивши його руйнування.

Засідання круглого столуЇх можна порівняти з супер-героями, адже вони так само, не чекаючи подяки та винагороди, спішать на поміч людям. Намагаються зробити життя кращим, яскравішим, вулиці чистішими, а людей добрішими. Вони – це громадські організації нашого селища. 

14 листопада у райдержадміністрації відбувся круглий стіл за участю заступників  голови районної державної адміністрації Олександра Лукашова та Тетяни Панети, керівників структурних підрозділів РДА та територіальних міністерств та відомств, керівників громадських організацій і приватних підприємців.

Учасники діалогуЯкщо цю ініціативу не підтримувати, то двигун не працюватиме. Тож ми самі повинні самоорганізуватись. А ОСББ –  найкращий принцип самоорганізації.

З кожним роком кількість створених в Україні ОСББ зростає. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у 2012 році кількість створених ОСББ перетнула позначку у 15709 об’єднань (83.5% від річного плану). На кінець 2013 року прогнозують створення близько 20 тис. об’єднань.

Разом з тим на невеликій частині житлово-комунальної інфраструктури Петрового ось уже протягом двох останніх років не було створено ще жодного об’єднання. Тож діалог, що відбувся наприкінці минулого тижня між першим заступником голови райдержадміністрації Ігорем Дементьєвим та людьми, які прагнуть поширювати досвід ОСББ, базувався на запитаннях-відповідях. 

(Закінчення. Початок у №88)

на урочистості зібралися господарники, які віддають сільському господарству значну частину життяГолова райдержадміністрації Тамара Сакара звернулася до господарників з такими словами: «З давніх-давен наш край славиться добрими, талановитими та працьовитими людьми, має міцні усталені сільськогосподарські традиції. Завдяки «золотим рукам» сільських трударів, мудрості, досвідченості аграріїв живе наша українська нива. Сьогодні нелегко працювати на землі, і лише завдяки вашій наполегливій праці та умілому господарюванню досягнення в сільському господарстві дедалі підвищуються. Ось і нинішній рік видався вдалим, тож я впевнена, що і надалі, при підтримці одне одного, ми не збавлятимемо темпів і робитимемо усе для процвітання району та підвищення добробуту наших громад. Щиро вітаю вас зі святом! Бажаю подальших успіхів, щедрих врожаїв на полях, садах та городах, високих удоїв та приплодів на фермах, добра та затишку в оселях!».

громадська рада за роботою.На позачергове засідання громадської ради при райдержадміністрації було винесене одне питання: «Активне громадянське суспільство – важливий фактор впливу на розвиток громади». 

Голова громадської ради В.Бойко розповіла про свою участь у обласному форумі громадських рад, який пройшов напередодні, після чого керівник громадської організації «Молода Петрівщина» І.Рева доповіла про хід реалізації соціального проекту «Набережна закоханих». Цей соціальний проект став реальністю завдяки гранту у 50 тис.грн., наданому ПАТ « Центральний ГЗК».

У обговоренні виступу І.Реви взяли участь заступник голови райдержадміністрації Т.Панета, керівник апарату райдержадміністрації О.Семехова, члени громадської ради В.Паладько та О.Лук’янов. 

Після цього учасники засідання ознайомилися на місці з ходом будівельних робіт, обговорили можливість удосконалення проекту за рахунок залучення до робіт широких верств громадськості.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: громадська рада за роботою.

з доповіддю виступає голова федерації К.МеждєловаШахи – популярний інтелектуальний вид спорту з давніми історичними традиціями. Гра в шахи розвиває логічне мислення, сприяє покращенню пам’яті, відкриває здібності до критичного самоаналізу та самостійного прийняття рішень, стимулює виховання витримки та відповідальності за доручену справу. 

В Україні шахи культивуються в Автономній Республіці Крим, в усіх областях, містах Києві та Севастополі. Любителів шахів в Україні налічується більше одного мільйона чоловік. У 22 регіонах держави, крім Сумської, на жаль, нашої - Кіровоградської, Житомирської та Хмельницької, існують шахові клуби. 

Труднощі у розвитку шахів, перш за все, пов’язані з економічними проблемами розвитку суспільства, а також з недостатньою державною та громадською підтримкою цього виду спорту, недосконалістю сучасної нормативно-правової, методичної та інформаційної бази.

Учасники заходуСтавлення до наркотиків у нашому суспільстві зовсім інше, ніж до алкоголю. Уже те, що за виготовлення, зберігання, транспортування їх з немедичною метою передбачено кримінальне покарання, є перепоною для всіх  громадян, які поважають закон. Інакше кажучи, якщо вживання спиртного з точки зору будь-якої людини - її особиста справа, то вживання наркотиків відразу ставить суб’єкта в конфлікт із законом. У цьому випадку людина протиставляє себе суспільству, відкидає соціальні цінності.

Днями районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно із Ганнівською сільською радою, Ганнівською ЗШ І-ІІІ ступенів та сільською бібліотекою проведено виховний захід серед учнівської молоді на тему вживання заборонених речовин та наркозалежності.

(Закінчення. Поч.  у 80, 81, 85, 87)

Григорій Давидович ВервесЩе один відомий зеляк -петрівчанин - Григорій Давидович Вервес (на знімку) — відомий український учений-славіст, доктор філологічних наук, член-кореспондент  НАН України.

Народився 15 квітня 1920 року в с. Петровому. 1942 року закінчив Об’єднаний український університет у м. Кзил-Орда (нині м. Кизилорда, Казахстан). Учасник Великої Вітчизняної війни. Нагороджений двома орденами Червоної Зірки та медалями.  Наукову роботу поєднував з викладацькою та громадською. Протягом тривалого часу був заступником голови Українського комітету славістів. Від 1976 року очолював Український  комітет міжнародної асоціації  вивчення і поширення слов’янських культур під егідою ЮНЕСКО, брав участь у низці досліджень ЮНЕСКО, зокрема в підготовці багатотомних «Нарисів історії культури слов’ян». Автор близько 300 наукових праць, з них 16 монографій. 

Тепер хотілося б звернути увагу на значну історико-культурну спадщину нашого краю. Поля України, особливо: Полтавської, Черкаської, Кіровоградської і Херсонської областей, щедрі на могили-кургани. Загадки тисячолітьньої історії зберігають наші кургани. Кожний із них – це неповторна історико-архітектурна споруда. Під товщею землі знаходяться складні системи ходів, тупиків, кам’яних ніш…

За кількістю доларових мільярдерів України опинилася на 27 позиції світового рейтингу між Єгиптом і Чилі. 

Про це свідчать результати дослідження «Перепис мільярдерів 2013», повідомляє «Капітал» з посиланням на дослідження міжнародної компанії Wealth-X та швейцарського фінансового конгломерату UBS.

Згідно з даними звіту, на сьогоднішній момент світовий клуб мільярдерів налічує 2 170 людей з 78 країн.

За останні чотири роки число «членів клубу» зросло на 60%, а сукупний розмір їх чистих активів - більш ніж удвічі (до $6,5 трильйонів в 2013 року).

Тим самим стан клубу мільярдерів вже зараз перевищує обсяг ВВП будь-якої країни світу, крім Китаю та США.

Британська міжнародна компанія Quacquarelli Symonds (QS) представила щорічний рейтинг найкращих вищих навчальних закладів світу World University Rankings 2013/2014. До нього увійшли чотири українські виші.

Про це повідомляє прес-служба Міносвіти України.

За результатами рейтингу Київський національний університет імені Тараса Шевченка увійшов до Топ-500 кращих вищих навчальних закладів світу у категорії 441-450. У порівнянні з минулорічним рейтингом (категорія 501-550), КНУ імені Тараса Шевченка значно покращив свій результат.

Окрім того, до QS World University Rankings потрапив Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут». Він потрапив у категорію 601-650.

Україна, Молдова та Білорусь посіли останні місця серед країн Європи у рейтингу рівня достатку, складеного міжнародною компанією GFK.

Компанія оцінювала купівельну спроможність громадян 42 держав Європи за останній рік. 

За даними аналітиків, за рік жителі Молдови можуть витратити 1,284 тис. євро, українці – 2,206 тис. євро, а білоруси – на 120 євро більше.

У нинішньому році, прогнозують експерти, загальна купівельна спроможність населення цих держав складе 6,8 трлн. євро, тобто 12,89 тис. євро на рік на кожного жителя.

Рятівники ДСНС  нагадують основні правила та вимоги:

- Повітронагрівальні й опалювальні прилади повинні розміщуватися так, щоб до них був вільний доступ для огляду й очищення.

- Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм.

- Підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами (топковим отвором) металевим листом розміром 0,7 * 0,5 м, що розташовується своїм довгим боком уздовж печі.

З 11 по 15 листопада 2013 року в загальноосвітніх закладах району відбувся «Тиждень знань з безпеки життєдіяльності». У ході проведення Тижня основна увага приділялася навчанню дітей з теорії попередження випадків виникнення пожеж, правилам користування пічним опаленням та електронагрівальними приладами, а також користуванням газом в побуті, правилам безпечного поводження у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, правилам поводження біля води, попередження дитячих пустощів з вогнем тощо. В рамках тижня знань проводилися загальношкільні лінійки, уроки знань, години спілкування, виховні тематичні заходи, бесіди з дітьми відповідно до вікових груп, конкурси малюнків, аплікацій, кросвордів, ребусів, плакатів, стіннівок та інше. Перед учнями загальноосвітніх шкіл з бесідами про дії в разі виникнення надзвичайних ситуацій виступили співробітники ДПРЧ-32 У ДСНС України в області. 

В’ячеслав Бакун, командир відділення ДПРЧ-32 У ДСНС у області

 

Петрівське районне управління юстиції повідомляє, що Головним управлінням юстиції у Кіровоградській області в газеті «Безплатні оголошення» від 07.11.2013 року № 45 розміщено оголошення на заміщення вакантних посад: головного спеціаліста (з легалізації об’єднань громадян) реєстраційної служби Петрівського районного управління юстиції; провідного спеціаліста відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Петрівського районного управління юстиції (тимчасова посада)

Документи на участь у конкурсі приймаються Головним управлінням юстиції у Кіровоградській області протягом 30 календарних днів з дня публікації оголошення про проведення конкурсу за адресою:  м. Кіровоград, пл. Кірова 1, Будинок Рад, 5 поверх, каб. 509, тел.(0522)24-65-96. Додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розміру та умов оплати  праці надається кадровою службою управління юстиції.

Повний текст оголошення розміщено на сайті Головного управління юстиції у Кіровоградській  області у рубриці «Вакансії».

 

Прибирання за допомогою звичайного 5% оцту – це простий і недорогий спосіб убити до 99% бактерій, навіть сальмонелу і збудника дизентерії – шигелу, 82% спорів плісняви та 80% вірусів. Не всі дезінфікуючі засоби мають таку ефективність, оскільки проти багатьох їхніх компонентів бактерії вже виробили імунітет. Робить оцет таким сильним засобом оцтова кислота.

Протирайте оцтом місця, де накопичується пил, оскільки рідина нейтралізує алергени пилового кліща.

Час від часу обробляйте оцтом з пульверизатора кухонні дошки, поверхні столів, губки. Змивати не обов’язково, запах випарується протягом кількох годин. Оцтом також ефективно обробляти краї унітазу. Побризкайте і витріть.