з доповіддю виступає голова федерації К.МеждєловаШахи – популярний інтелектуальний вид спорту з давніми історичними традиціями. Гра в шахи розвиває логічне мислення, сприяє покращенню пам’яті, відкриває здібності до критичного самоаналізу та самостійного прийняття рішень, стимулює виховання витримки та відповідальності за доручену справу. 

В Україні шахи культивуються в Автономній Республіці Крим, в усіх областях, містах Києві та Севастополі. Любителів шахів в Україні налічується більше одного мільйона чоловік. У 22 регіонах держави, крім Сумської, на жаль, нашої - Кіровоградської, Житомирської та Хмельницької, існують шахові клуби. 

Труднощі у розвитку шахів, перш за все, пов’язані з економічними проблемами розвитку суспільства, а також з недостатньою державною та громадською підтримкою цього виду спорту, недосконалістю сучасної нормативно-правової, методичної та інформаційної бази.

відеоролики демонструє Н.ДементьєваПонад три роки тому у нашому районі за ініціативи К.М. Междєлової та за підтримки ради районної організації Партії регіонів було створено шахово-шашкову федерацію.

Наприкінці минулого тижня її члени зібралися на районну конференцію, щоб підбити підсумки проведеної роботи. Їх привітав заступник голови райдержадміністрації Олександр Лукашов, який наголосив, що Президент України Віктор Янукович одним із основних завдань ставить сприяння розвитку громадських організацій. Тож районна влада  підтримуватиме розвиток шахово-шашкового спорту на Петрівщині та допомагатиме вирішувати проблемні питання.

Зі звітною доповіддю «Зроблено немало, але попереду – набагато складніші завдання» виступила голова федерації Клавдія Междєлова.

«Метою створення федерації було сприяння розвитку шахів та шашок в нашому районі, підвищення їх ролі у всебічному і гармонійному розвитку особистості та формування здорового способу життя. Основні завдання федерації – це пропаганда та популяризація шахів і шашок серед населення району; сприяння підготовці висококваліфікованих шахістів, шашкістів, тренерів, суддів; забезпечення успішних виступів шахістів та шашкістів на змаганнях різних рівнів. Федерація, згідно з покладеними на неї завданнями, відповідно до чинного законодавства України, зробила немало. По-перше, були розроблені програма розвитку шахів і шашок в районі та календар шахових та шашкових змагань, згідно з якими і проводилася робота федерації.

Виступає заступник голови федерації О.Лук’яновОсновою для роботи стали районні шкільні змагання «Біла тура» та «Чудо-шашки»,  які з року в рік, завдяки ентузіазму, особистій відповідальності та любові до дітей начальника відділу освіти Григорія Москальця та головного спеціаліста відділу Дмитра Суліми, проводить відділ освіти серед шкільної молоді та шахово-шашкові змагання серед працівників освіти. Федерація розширила коло  шахових турнірів.  Через декілька днів після одержання офіційного статусу, федерація провела шаховий турнір, присвячений 65-ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Велику допомогу в його організації та проведенні надали тоді голова районної організації Партії регіонів Лідія Затинацька, директор ПСП «Водянське» Григорій Огир та тодішній начальник відділу молоді та спорту райдержадміністрації Ігор Педан. Через декілька місяців були проведені шахові змагання пам’яті Анатолія Гавриловича Лисиціна - колишнього директора СВК «Агрофірма «Маріампольська». Анатолій Гаврилович приклав масу зусиль, щоб у Луганці, крім високого рівня землеробства і тваринництва, розвивалися об’єкти соціальної і культурної сфери. Відтоді різні змагання проводяться за фінансової підтримки СВК «Агрофірма «Маріампольська».    

Вже третій рік поспіль у Петрівській ЗШ І ст. проводяться шахові змагання на приз Святого Миколайчика. Призи дітям вручали депутати обласної ради Василь Вінницький та Микола Максімкін. 

Були також започатковані змагання, присвячені пам’яті вчителя, нашого земляка Івана Олександровича Ганжі, який понад тридцять років працював учителем Петрівської восьмирічної школи, викладав географію, історію, фізкультуру, трудове навчання, навчив та виховав багато поколінь. Іван Олександрович дуже любив свою роботу. Скромність, порядність, доброта, повага до дитини були його педагогічним кредо  Він старався знайти в кожній дитині позитивні якості і розвивати їх.  Багато часу та уваги  приділяв шахам, без шахів собі не уявляв школи.  В цих змаганнях беруть участь колеги Івана Олександровича, колишні учні, їхні діти та онуки. Бюджет змагань - це кошти його сина - Володимира Івановича Ганжі. 

У 2011 році Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні». Щорічно святкування Дня шахів в Україні  відбувається 20 липня, який також є Міжнародним днем шахів. У нашому районі в цей день проводиться фінал чемпіонату району. Чемпіоном району у 2013 році став Микола Іванович Гуль. Друге місце зайняв Григорій Володимирович Тимченко, третє – Юрій Федорович Грищенко. Систематично проводяться шахово-шашкові змагання до визначних дат. 

учасники конференції за роботоюДосить успішно розвиваються в нашому селищі дитячі шахи. Діти мають змогу постійно займатися улюбленим видом спорту, дякуючи роботі шахового гуртка (три групи – 60 дітей) при центрі дитячої та юнацької творчості. Також створено дитячий шаховий клуб «Фора 41» на базі Петрівської ЗОШ І ст., де систематично проводяться кваліфікаційні турніри. На сьогодні виховано 108 шахістів 4-го спортивного розряду, з них 31 шахіст виконав нормативи та вимоги 3-го спортивного розряду, 11 шахістів виросли до 2-го спортивного розряду, а Дементьєв Женя (5-й кл.), Ларіна Даша (10-й кл.) і Тимченко Рома (6-й клас) виконали вимоги та нормативи 1-го спортивного розряду. При клубі працюють семінари-практикуми «Юний тренер» та «Юний суддя», започатковані дитячі районні змагання «Шахові надії Петрівщини», чемпіонат клубу «Фора 41», Кубок Владислава Юрійовича Полецького, Різдвяні зустрічі, приз Святого Миколайчика, а також шахово-шашкові змагання до визначних дат. Постійними стали змагання «Тато, мама, я – шахова сім’я». На обласних змаганнях команда нашого району більш ніж наполовину складається з юніорів, які займають призові місця. Наприклад, Альбіна Григор’єва – здобула друге місце з шашок, а Дар’я Ларіна  – друге місце з шахів. 

На превеликий жаль, уся ця робота проводиться лише в районному центрі. В селах району – поки що тиша. Шахові клуби створюються, хоч і дуже повільно, лише в Петровому. Це клуб «Паросток» в дитячому садочку «Рудана», клуб «Хід конем» при територіальному центрі обслуговування населення, «Петрівська Каїса» при райкомі профспілки працівників освіти, «Гамбіт» при районній організації ветеранів. 

Великі проблеми маємо у розвитку жіночих шахів. На змаганнях «Тато, мама, я – шахова сім’я» не було жодної мами, та й на інших змаганнях у жіночих командах поки що дві жінки: я та Валентина Рябоконь.

І взагалі, у розвитку дорослих шахів та шашок завжди виникають дві проблеми: приміщення і кошти. 

Відсутність центрального шахово-шашкового клубу також дуже заважає системній роботі.

На жаль, в районі немає дипломованого шахово-шашкового судді. Три роки підряд рада федерації намагалася  направити на навчання своїх кандидатів, але направлення нам не дали ні район, ні область.           

Також підтримка розвитку шахів на рівні держави майже відсутня. Все, що проводиться в районі з цього виду спорту – за кошти спонсорів. Користуючись нагодою, дякую Віктору Івановичу Больботу, Григорію Івановичу Огиру, Олександру Григоровичу Краснюку, які допомогли відправити дітей на шаховий фестиваль «Ялтинська весна». І наші юніори не підвели: 2 кубки (номінація «Паросток» і номінація «Атака»), 4 медалі (Женя Дементьєв, Богдан Корнієнко, Дмитро Томишев та Денис Ямко), п’ятеро шахістів підвищили спортивні розряди.

Також від імені ради федерації висловлюю глибоку вдячність гравцям, тренерам, шаховим активістам, спонсорам за активність та підтримку. Часто це була самовіддана, матеріально безкорисна діяльність.

На завершення Клавдія Миколаївна висловила упевненість, що надалі  всі разом можуть зробити багато у розвитку шахів і шашок у районі та значно підвищити рівень популяризації улюбленого виду спорту на державному рівні.  Адже шахи і шашки – це не просто ігри – це спосіб життя».

В обговоренні доповіді взяли участь Балахівський селищний голова Віктор Кабанець, завідуючий оргвідділом районної організації Партії регіонів Володимир Корчагін, голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк, заступник голови шахово-шашкової федерації Олександр Лук’янов, директор дитячо-юнацької спортивної школи «Олімп» Віра Смєлова.

Делегати конференції прийняли відповідні рішення, обрали новий склад ради федерації та голову. Ним став Віктор Кабанець.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімках: з доповіддю виступає голова федерації К.Междєлова, відеоролики демонструє Н.Дементьєва; Виступає заступник голови федерації О.Лук’янов; учасники конференції за роботою; директор ДЮСШ В.Смєлова висловила підтримку членам федерації та надала цінні рекомендації.