Ліні Костенко – 88

19 березня день народження відсвяткувала легенда української поезії – Ліна Костенко.

Геніальній письменниці-шістдесятниці, твори якої перекладено англійською, білоруською, естонською, італійською, литовською, німецькою, словацькою, французькою та іншими мовами, виповнилося 88 років.

Ліну Костенко називають поетом епохи. Її вірші та проза завжди викликали інтерес читача та критики і змогли твердо поставити ім’я поетеси серед визначних майстрів української поезії. Костенко є лауреатом Шевченківської премії, премії імені Олени Теліги, премій Антоновичів та Петрарки, нагороджена відзнакою Президента України та орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня. Крім того, поетеса - почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів.

Знай наших!

Петрівщина багата талановитими людьми. Чимало наших земляків стали видатними вченими, організаторами виробництва, талановитими представниками бізнесу, артистами, спортсменами, літераторами. Далеко за межами нашого району і області знають своєрідного поета Григорія Ліщенюка. З-під його пера вийшло вже більше десятка поетичних збірок, чимало його віршів стали піснями і звучать на хвилях республіканського радіо та регіональних радіостанцій.

Григорій - глибоко ліричний поет, який надзвичайно проникливо пише про кохання, з допомогою вишуканих метафор змальовує красу рідної землі. Не чужа йому і тема патріотизму, боротьби українців за свободу і незалежність Батьківщини.

15 березня 2018 року в Посольстві Японії в Україні за участю Надзвичайного та Повноважного Посла Японії в Україні Шігекі СУМІ та представників благодійних та громадських організацій відбулась урочиста церемонія підписання грантових угод для фінансування сімох проектів безпеки людини КУСАНОНЕ 2018 року у сфері охорони здоров’я, реабілітації та освіти у Житомирській, Херсонській, Кіровоградській областях та у містах Київ, Харків та Миколаїв.

Відповідно до цих угод, Уряд Японії надасть фінансування на суму близько 510 тис. дол. для покращення умов в закладах охорони здоров’я та освіти. Зокрема, кошти будуть використані для закупівлі сучасного медичного та санітарного обладнання для лікарень та інституту, а також для покращення умов виховання та реабілітації у дитячих закладах.

Загалом упродовж 2017 року було розглянуто більше 400 заявок з різних регіонів України. Приємно відзначити, що наш Петрівський район єдиний представник області, який потрапив до списку переможців з Проектом модернізації медичного обладнання в Петрівській центральній районній лікарні Кіровоградської області.

Офіційно!

РОЗПОРЯДЖЕННЯ ГОЛОВИ
ПЕТРІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ
Кіровоградської області

від 20 березня 2018 року № 10 - р

Про скликання двадцять третьої сесії районної ради сьомого скликання

Відповідно до пункту 1 частини 6, частини 7 статті 55, частини 8 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 2.4 розділу ІІ, пункту 13.6 розділу ХІІІ Регламенту Петрівської районної ради сьомого скликання:

1. Скликати двадцять третю сесію районної ради сьомого скликання 30 березня 2018 року на 10.00 годину в сесійній залі районної ради за адресою: смт Петрове, вул. Святкова, 20.

2. На обговорення винести наступні питання:

Людина народжується, щоб залишити по собі слід вічний, як залишив його наш земляк, видатний педагог Василь Олександрович Сухомлинський, ім’я якого не раз згадувалося на районному конкурсі «Міс освітянка – 2018». Цього разу щорічний традиційний конкурс молодих педагогів обійшовся без «містерів», бо, на жаль, мало серед вчителів загалом і, зокрема, серед молодих педагогів чоловіків. Зате які ж «міс-вчительки» брали участь в заході – красиві, розумні, завзяті та креативні! Свою педагогічну майстерність демонстрували Анжеліка Носенко – вчитель української мови та літератури Ганнівської ЗШ І – ІІІ ступенів, Вікторія Чвалко – вчитель фізичної культури Володимирівської ЗШ І – ІІ ступенів, філії Ганнівської ЗШ І – ІІІ ступенів, Юлія Петренко – вчитель початкових класів Луганської ЗШ І – ІІІ ступенів, Тетяна Жушман – вчитель української мови та літератури Чечеліївської ЗШ І – ІІІ ступенів, Марина Шаповал – практичний психолог Володимирівської ЗШ І – ІІ ступенів, філії Ганнівської ЗШ І – ІІІ ступенів та Інна Яременко – керівник гуртка скелелазіння Центру дитячої та юнацької творчості.

У заході взяла участь перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета, яка передала вітання від очільників району Сергія Завалія та Тамари Сакари, побажала учасницям конкурсу успіхів, висловила сподівання, що вони стануть гарними педагогами і запевнила, що районна влада завжди буде підтримувати освітянську галузь району.

У житті кожної людини, яким би воно не було, завжди буває багато свят. Ось і в нашому Водяному, завдяки нашим молодим керівникам, зокрема, за ініціативою сільського голови Оксани Анатоліївни Гончаренко, секретаря сільської ради Валентини Миколаївни Левченко та землевпорядника (педагога за фахом) Альони Володимирівни Лавнікович, відбулася святкова, весняна, приурочена до Дня 8-го Березня зустріч жінок, які свого часу працювали в тваринництві. Ця зустріч виявилася неперевершеною – щирою і радісною, адже сьогодні чи то через несприятливу погоду, чи через якісь родинні клопоти рідко випадає нагода зустрітися погомоніти, згадати роки своєї непростої, але ра-дісної молодості, адже молодість – це завжди прекрасна і щаслива пора.

Цього разу на зустріч з’явилися майже усі, за винятком хіба що хворих, яким, втім також передали вітання. Присутніх же вітали за чудовим змістовним сценарієм, розробленим Світланою Василівною Цупренко та директором СБК Сергієм Анатолійовичем Пушкою.

Не обійшлося, звичайно, без спогадів та розчулених сліз. І досить орга-нічно в святкову канву вплелися пісенні дарунки, якими учасниць свята порадували майстри сільської художньої самодіяльності: Олег Кравець – водій ПСП «Водянське», Віта Дука – кухар місцевого дитсадка, Тетяна Бойко – завідувач та вихователь дитячого садка, Валерія Печена – працівниця цієї ж установи, Катерина Синішина – листоноша та сама сільський голова Оксана Гончаренко. Музичний супровід виступам здійснював Сергій Пушка.

Таке бачення виходу з економічної кризи має лідер політичної партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко

Днями в Кропивницькому відбувся регіональний семінар із депутатами місцевих рад та активістами по-літичної партії «Громадянська позиція» з Кіровоградської, Черкаської, Дніпропетровської та Запорізької областей на тему: «Підготовка до виборчої кампанії. Технологічні та практичні аспекти організації ефективної командної роботи». Спікерами заходу були Анатолій Гриценко – голова Координаційної Ради партії «Громадянська позиція», Олександр Жимінюк – голова Кіровоградської обласної організації партії та Микола Філонов – по-літтехнолог, експерт з виборчих технологій.

Центральною подією заходу стало спілкування А.Гриценка з учасниками семінару, тож на цьому і на політичних поглядах партійного лідера і зосередимо увагу.

Головне управління Пенсійного фонду України в Кірово-градській області (далі – головне управління) приступило до перерахунку пенсій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 року № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб».

Перерахунок пенсій військовослужбовцям всіх категорій, окрім осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, проводиться з 01.01.2018 року з урахуванням трьох складових оновленого грошового забезпечення, визначеного згідно Постанови Уряду від 30.08.2017 р. № 704 на 1 березня 2018 року: окладу за посадою, військовим званням та надбавки за вислугу років.

Виплата перерахованих пенсій здійснюватиметься поетапно, починаючи з 1 січня 2018 року, в таких розмірах:
з 1 січня 2018 року – 50 відсотків суми підвищення;
з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року – 75 відсотків суми підвищення пенсії;
з 1 січня 2020 року – 100 відсотків підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року.

 

Під такою назвою з 28 березня по 5 квітня 2018 року територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району проводить благодійну ініціативу щодо збору продуктів для формування великодніх наборів одиноким громадянам та особам, які мають інвалідність. Саме для того, щоб подарувати таким людям радість і віру у добро, напередодні світлого Воскресіння проводиться цей благодійний захід.

Всі небайдужі мешканці району можуть приєднатися до пасхального доброчинства.

Збір та формування великодніх наборів здійснюватиметься у приміщенні територіального центру за адресою: смт Петрове, вул. Каштанова, 4

Контактні телефони: 9-64-32, 068 533 08 39

 

У Володимирівці відбувся ІІ районний фестиваль юних поетів «Поетична Петрівщина - 2018», приурочений до Всесвітнього дня поезії

Ну що б, здавалося, слова...
Слова та й голос-більш нічого.
А серце б’ється - ожива,
Як їх почує. Знать, од Бога
І голос той, і ті слова, слова
Ідуть між люди!
Т.Шевченко

День 21 березня 1999 року рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО було визначено – Всесвітнім днем поезії. За ініціативи Володимирівського куреня Всеукраїнського лицарського ордену православних козаків ім. І. Сірка, ТОВ «Агрофірма П’ятихатська», голови Жовтоводської міської поетичної студії «Горицвіт» О.Бережного, за фінансової підтримки ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» в особі О.Г.Поворознюка, з метою виховання любові до поетичного слова, української культури, рідного краю, усвідомлення своєї приналежності до України у 2017 році було започатковано фестиваль поетичної творчості «Поетична Петрівщина» для учнівської молоді Петрівського району.

Відгук на статтю в рубриці «Молодіжне перехрестя»

Я не маю уявлення: як можна жити у наш нестерпно тяжкий час без нашої районки. Вона - як пульс, компас у нашому житті. У ній висвітлюються усі позитивні і негативні події з життя усього району. Тож раджу: відкладіть усі справи, знайдіть вільну хвилинку у своєму дозвіллі, відпочиньте від життєвих ускладнень, візьміть у руки «Трудову славу» № 12 за четвер 22 березня 2018 року та прочитайте прозові твори Анни Лугової, учениці 10 класу, Петрівського НВО. У своїх віршах дівчинка висловлює глибокі думки про оточуючий світ, взаємини між людьми, сенс буття. Як глибоко вона, аж до дна, зазирає у душу кожному і дає важливі поради не на свій юний вік. У своїх думках, коротко і стисло, але ясно і зрозуміло доводить до свідомості кожному ось такі життєві теми: «Маючи - не цінуємо, втративши - плачемо», «Вчись цінувати», «Доля», «Життя - це сьогодення».

Дорогі батьки Ані! Пишайтесь своїм чадом, що народили таку мудру, яскраву зіроньку, яка на злеті юності заблимала в блакитному небесному сузір”ї. А молодій, вродливій дівчинці бажаю великих звершень в майбутньому житті, і коли настане кінець твоєї юності, коли ти відправишся у далеке плавання відкритого океану життя - будь сміливим, пильним, умілим штурманом родинного кораблика, наперекір будь-якій стихії. А супутником твого життя, нехай завжди крокує міцне здоров”я, везіння, уміння, незрадливе кохання і повна чаша сімейного вогнища любові та щастя. Життя ж бо скоротічне, як у цих словах:

16 березня в затишному актовому залі Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст. відбувся перший відбірковий тур щорічного ра-йонного фестивалю художньої самодіяльності учнівської молоді «Інгулецька росинка» серед учнів Володимирівського та Східного освітніх секторів.

Розпочався фестиваль словами чарівних ведучих Тані Єфімової та Насті Мельник:

Тож раді вітати Вас в цьому залі
На чудовому дитячому фестивалі,
Що зветься так просто: «Інгулецька росинка»,
І кожен покаже тут власну родзинку!
Тут безліч жанрів й вікових категорій,
Що змогу дає всім брати участь доволі!

Юні таланти Ганнівської, Іскрівської, Петрівської ЗШ І-ІІІ ст. та Зеленської, Володимирівської ЗШ І-ІІ ст. змагалися у трьох жанрах: вокальному, хореографічному, естрадному та у чотирьох вікових категоріях. Наймолодшому учаснику було 6 років, а найстаршому – 17.

27 грудня 2017 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1098, якою затверджено Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, що досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Порядок визначає механізм призначення у період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку (чоло-віки – 60 років; жінки – 58 років 6 місяців (у 2018 році), 59 років (у 2019 році), 59 років 6 місяців (у 2020 році), але не набула права на пенсійну виплату (відсутній необхідний страховий стаж – 25 років (у 2018 році), 26 років (у 2019 році) та 27 років (у 2020 році).

Проте, щоб отримувати тимчасову соціальну допомогу при досягненні пенсійного віку, особа повинна мати не менше 15 років страхового стажу.

Одним із завдань Управління Держпраці у Кіровоградській області є здійснення нагляду за станом та експлуатацією атракціонної техніки. Незабаром з весною потепліє, жителі області частіше подорожуватимуть, відвідуватимуть дендропарки. Про стан атракціонного господарства Кіровоградщини розповідає начальник Упра-вління Держпраці в області Сергій Подорожний.

На Кіровоградщині зареєстровано 3 суб’єкти го-сподарювання (у т. ч. 2 комунальних підприємства), які експлуатують атракціонну техніку. Корпорація «XXI століття» у місті Кропивницькому налічує 22 атракціони, комунальне підприємство Олександрійської міської ради «Благоустрій» (м. Олександрія) – 5 атракціонів і КП «Міський парк культури і відпочинку ім. Тараса Шевченка» (м. Світловодськ) – 9 атракціонів. Всього - 36 атракціонів.

Где калина машет ягодою горькой.
И, нахмурив брови, старость наступает,
Так пожить охота – сердце замирает…

В життєвому круговороті різко все змінюється. Не всти-гнеш моргнути оком, як ти вже в похилому віці, а життя назад не повернеш і не гукнеш йому:«Постривай!!!»

Так обумовлено природою: в кого у розквіті юність, а хто зустрічає сиву старість, але найстрашніше, що йде війна, гинуть наші діти, онуки, а всередині країну продовжують обкрадати олігархи, які свої статки ховають в офшорах за ко-рдоном, а мирний люд страждає, особливо пенсіонери, приречені на виживання.

Ось у такому хаосі і непроглядному тумані живе старше покоління. Але, слава Богу, що існує ще яскравий сонячний промінчик, що сяє прямо у нашу старечу душу.

Спортивні новини

16 березня 2018 року відбулися перші змагання на Кубок пам’яті тренера-викладача зі стрільби кульової Михайла Миколайовича Смілова. За свою тренерську діяльність Михайло Миколайович виховав багато розрядників, які успішно виступають на всеукраїнських змаганнях з цього виду спорту. За останній рік - це Дарія Семенко, якій присвоєно звання кандидата в майстри спорту зі стрільби кульової, та Копійка Роман, якому присвоєно І розряд. Копійка Роман входить в збірну команду Кіровоградської області та України.

На захід завітали голова районної державної адміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара, завідувач сектору молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Лугова, заслужений тренер Радянського Союзу, перший директор ДЮСШ «Олімп», мама Михайла Миколайовича - Віра Григорівна Смелова, а також його учні та вихованці.

Нотатки з історії рідного краю

(Закінчення, поч. у №12)

Жителі села займалися сільським господарством, народжували, ростили та виховували дітей. В сім’і Лаштобів бабуся народила 25 дітей, з них 5 дочок та 20 синів, з яких до дорослого віку дожили лише 4 дочки та 8 синів, інші померли.

Крім сільського господарства, селяни займалися рибальством, чоботарством, шиттям, столярною, слюсарною, ковальською, ковальською та іншими справами. Палили люльки, могли при нагоді, випити чарку-другу та любили вирощувати коней. В господарстві головним у дворі був чоловік, його накази, вказівки та розпорядження всіма членами сім”ї виконувалися беззаперечно. Обідали всією родиною за великим столом. У кожного була своя ложка із груші. Всі їли з однієї великої миски, під час їжі старший в сім”ї вимагав не розмовляти та вести себе спокійно, але діти примудрялися розмішувати борщ до такого стану, що він вилітав з миски, за що дідусь своєю великою грушевою ложкою давав їм стусана по лобі.

Жінки у суспільстві відіграють дуже важливу роль, вони не тільки беруть активну участь у виробництві товарів та наданні різноманітних послуг, але й виконують багато додаткових функцій, пов’язаних з організацією сімейного побуту та вихованням дітей. За своєю природною функцією вони народжують дітей, опікуються їх навчанням та здоро-в’ям, що потребує значних витрат часу та сил.

Жінки, переважно, працюють у низькооплачуваній сфері, виконуючи часто найважчі і найменш прибуткові види робіт – у підсобному, домашньому господарстві.

За розподілом робочого часу жінка зайнята різними видами робіт майже на 25 % більше, ніж чоловік, а витрати часу жінок на домашні справи на 40 % перевищують витрати часу у чоловіків.

У порівнянні з чоловіками, жінки на місцевому ринку праці складають більшу половину зареєстрованих безробітних і останнім часом їх чисельність зростає.

Летять журавлі

Летять журавлі, у теплі краї відлітають.
Водночас, і радісно, й сумно на серці мені.
Летять журавлі і нас за собою гукають
В незнанні, далекі, квітучі, чужії краї.

Летять журавлі, летять урочисто з журбою.
І пісню курличуть на всі голубі небеса.
Летять журавлі, щоб знов повернутись весною,
Коли вся природа і тіло, й душа воскреса.

Спортивні новини

Ну ось і дочекалися Нарешті після тривалої зимової перерви, любителі футболу Петрівщини, що добре скучили вже за неповторним футбольним дійством, скористалися нагодою знову побачити справжній матч – не тренувальний контрольний спаринг, а календарну гру чемпіонату України. Поєдинок, в якому була присутня уся гама відчуттів, що охоплюють уболівальників під час подібних змагань – починаючи від хвилювання за остаточний результат і кінчаючи насолодою від майстерної, видовищної гри.

І слід зазначити: всі, хто цього дня завітав до Володимирівки (саме там і відбулася перша в цьому сезоні офіційна гра першості) жодної миті про це не пошкодував. Адже всупереч давно вже сформованому стереотипу про «весняний футбол», як такий, що є малоцікавим, невиразним, коли команди не набрали ще своєї оптимальної форми, а відтак намагаються діяти вкрай обережно і безініціативно, ми цього дня побачили справжнє футбольне видовище, сповнене яскравих емоцій, цікавих блискавичних комбінацій, гострої і безкомпромісної боротьби. Принаймні, усе з переліченого стосувалося дій нашої команди, і це, звичайно, не може не радувати.

Початок весняної частини чемпіонату знаменувався ще однією приємною для уболівальників несподіванкою: за сприяння прес-служби «Інгульця» вийшли з друку чудові, яскраві програмки на 16 сторінках до футбольного матчу «Інгулець» - «Кремінь», в яких детально розповідається про турнірний шлях і досягнення обох команд та про історію їх взаємин на футбольному полі, а також форматні буклети-довідники ««Інгулець» на великому шляху: рік 2017–й у цифрах, датах, коментарях».

Передусім вражає чудове поліграфічне виконання та змістовне і фактологічне наповнення обох видань, тож вони, безумовно, стануть окрасою колекції будь-якого любителя футбольної статистики. Поки що ці примірники вийшли обмеженими тиражами, але в подальшому подібна література буде продаватися в клубному магазині, де також реалізуватимуться предмети одягу, чи повсякденного вжитку з клубною атрибутикою. Принаймні в перспективних планах розвитку клубу це має стати обов’язковою опцією.

Виконавчий комітет Петрівської селищної ради повідомляє, що видача довідок, реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання жителів територіальної громади Петрівської селищної ради відтепер здійснюватиметься за адресою: вулиця Літвінова, будинок 19 (колишній гуртожиток «ЦГЗК»), кімната 105 (вхід зі сторони будинку 4), смт Петрового Петрівського району Кіровоградської області.

Графік прийому громадян:
понеділок – 8.00-16.00
вівторок – 8.00-16.00
середа – 8.00-16.00
четвер – 8.00-16.00
обідня перерва – 12.00-13.00

ПСП «Дружба», СФГ «Роксолана», ПП «Богнер», фермерів Гриви, Щербакова, Больбота (молодшого)!

Пропонуємо орендну плату за користування вашими земельними паями у розмірі 35000 грн. (щорічно). Розірвемо чинні договори оренди будь-якої юридичної складності за власний рахунок.

В разі бажання продати свій земельний пай, купимо його за 250 тис.грн.

З пропозиціями звертатися за тел. 099-205-18-49 (Володимир).