Людина народжується, щоб залишити по собі слід вічний, як залишив його наш земляк, видатний педагог Василь Олександрович Сухомлинський, ім’я якого не раз згадувалося на районному конкурсі «Міс освітянка – 2018». Цього разу щорічний традиційний конкурс молодих педагогів обійшовся без «містерів», бо, на жаль, мало серед вчителів загалом і, зокрема, серед молодих педагогів чоловіків. Зате які ж «міс-вчительки» брали участь в заході – красиві, розумні, завзяті та креативні! Свою педагогічну майстерність демонстрували Анжеліка Носенко – вчитель української мови та літератури Ганнівської ЗШ І – ІІІ ступенів, Вікторія Чвалко – вчитель фізичної культури Володимирівської ЗШ І – ІІ ступенів, філії Ганнівської ЗШ І – ІІІ ступенів, Юлія Петренко – вчитель початкових класів Луганської ЗШ І – ІІІ ступенів, Тетяна Жушман – вчитель української мови та літератури Чечеліївської ЗШ І – ІІІ ступенів, Марина Шаповал – практичний психолог Володимирівської ЗШ І – ІІ ступенів, філії Ганнівської ЗШ І – ІІІ ступенів та Інна Яременко – керівник гуртка скелелазіння Центру дитячої та юнацької творчості.

У заході взяла участь перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета, яка передала вітання від очільників району Сергія Завалія та Тамари Сакари, побажала учасницям конкурсу успіхів, висловила сподівання, що вони стануть гарними педагогами і запевнила, що районна влада завжди буде підтримувати освітянську галузь району.

З вітальним словом до учасниць звернулася і ветеран педагогічної діяльності Валентина Кіфенко, яка привітала їх з першою перемогою – участю в конкурсі, що є свідченням того, що вони впродовж першого року роботи вже мають певні здобутки. Валентина Кири-лівна побажала їм гарних колег і уважних та доброзичливих директорів, вдячних учнів.

- Я вам заздрю, адже зараз в галузі освіти так багато цікавого! - сказала вона. - Педагогіка – це молодість душі, адже успішний вчитель завжди повинен бути попереду, першим сприймати нові ідеї. Тож вчіть дітей добру, будьте для них прикладом в усьому, щоб вони вас запам’ятали на все життя.

До речі, крім В.Кіфенко, почесними гостями конкурсу були педагоги-ветерани Віра Іванівна Сім’ян, Катерина Михайлівна Бобох та Юлія Квентинівна Родзінська. Оцінювало ж виступи конкурсанток журі у складі: Наталія Гавриленко – начальник відділу освіти райдержадміністрації, Григорій Москалець – директор КУ «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти», Людмила Горбанець – голова райкому профспілки працівників освіти, Валентина Савостікова – методист районного методичного кабінету і Юлія Лисенко – переможець районного конкурсу «Міс освітянка – 2017», вчитель математики та інформатики Петрівського НВО «ЗШ І – ІІІ ступенів – гімназія».

В.Сухомлинський казав: «Будь майстром, поетом, художником у справі, яку ти любиш. Немає такої професії, в якій людина не змогла б дістатися вершин майстерності». Першими кроками до цих вершин і став конкурс. Він розпочався з розминки, під час якої учасниці відповіли на запитання ведучої, які стосувалися різних аспектів педагогічної діяльності. Це було своєрідне зна-йомство, за яке оцінки не виставлялися.

Перший етап конкурсу – «Презентація» був присвячений ролі молодого вчителя у реформуванні освітньої галузі в умовах децентралізації на базі педагогічної спадщини В.Сухомлинського. Дівчата з допомогою слайд- та відеофільмів і власних коментарів розповіли про свій шлях до обраної професії, навчальні заклади, в яких довелося працювати, колег та наставників, свої прагнення і цілі.

Під час другого етапу під назвою «Бліц-діалог» учасниці обговорили різноманітні нестандартні ситуації в школі, шляхи та засоби їх вирішення.

У третьому турі - «Недописана теза» потрібно було закінчити правила поведінки, які свого часу сформулював В.Сухомлинський.

Найцікавішим був четвертий тур – «Світ моїх захоплень». Цей етап розкрив особистість молодих педагогів, його внутрішній світ, неординарність, таланти, які має кожна людина, незалежно від основного виду діяльності і професії. Він показав, що всі учасниці - яскраві, творчі особистості, що є важливою запорукою того, що до них будуть тягнутися діти, завдяки чому вони зможуть закохати учнів у свій предмет, спонукати їх до глибшого його вивчення. А захоплення і таланти у дівчат різноманітні. Ю.Петренко свого часу захопилася вишивкою бісером, потім орігамі, фотографією, любить займатися спортом. М.Шаповал любить проводити вільний час з фотокамерою, презентувала слайд-фільм «Світ моїми очима». Захопленням Т.Жушман є кулінарія. Вона проводить цікаву паралель між цим захопленням і педагогікою: як в кулінарії лише один незвичний інгредієнт створює оригінальний смак, так в педагогіці вдало знайдене слово чи образ привертає увагу і зацікавлює учнів, здатне розкрити цікаві сторони предмета, спонукати до його вивчення. В.Чвалко не так давно захопилася вишивкою хрестиком і продемонструвала свої перші роботи. А.Носенко кохається в літературі і поезії, прочитала власні вірші, а І.Яременко любить малювати і виготовляти іграшки

Підводячи підсумок конкурсу, Н.Гавриленко зауважила, що ветерани педагогічної ниви можуть бути спокійними – мають достойну зміну. Вона підкреслила високий рівень знань та ерудиції учасниць конкурсу, назвала їхні сильні сторони.

Їх привітали також Л.Горбанець, яка побажала учасницям, аби вони свій запал та енту-зіазм зберегли на все життя, та В.Сімян, яка зізналася, що просто помолодшала, подивившись на таких гарних молодих педагогів. Вона побажала їм терпіння, наснаги і хороших учнів.

Всі учасниці були відзначені за перемогу в різних номінаціях, а «Міс освітянкою – 2018» стала Інна Яременко, яка тепер захищатиме честь району на обласному етапі конкурсу. Тож побажаємо їй успіху.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: «Міс освітянка -2018» І.Яременко; презентація Ю Петренко; М.Шаповал – переможниця в одній з номінаційразом з Н.Гавриленко; загальне фото учасників.

Фото автора.