У приміщенні Територіального центру відбулася зустріч футбольних уболівальників різних поколінь з керівництвом першолігового футбольного клубу

За кілька днів до поновлення весняної частини чемпіонату України з футболу серед команд Першої ліги в приміщенні Територіального центру відбулася знакова для прихильників гри мільйонів подія: зустріч президента клубу «Інгулець» Олександра Поворознюка та головного тренера команди Сергія Лавриненка з уболівальниками нашої команди – представниками різних поколінь.

Участь у цьому надзвичайно цікавому спілкуванні взяли також керівники району - голова районної державної адміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара, а також директор Територіального центру Інна Лук’янова та виконавчий директор (адміністратор) ФК «Інгулець» Юрій Мансуров. Модератором заходу виступила завідувач сектору молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Лугова.

Розпочалася зустріч з офіційної частини, в ході якої з вітальними словами до представників клубу звернулися керівники району, подякувавши за чудову і потужну гру, яку демонструють наші футболісти останнім часом, завдяки чому бренд «Інгульця», а відтак і усієї Петрівщини, стає широко відомим не лише на території нашої держави,а вже й за її межами. І Сергій Володимирович, і Тамара Вікторівна побажали команді й надалі яскравої динамічної гри, а клубу «Інгулець» - подальшого розвитку і вдосконалення.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України 06.12.2017 року № 924 в частині виплати одноразової допомоги при втраті годувальника, зокрема, абзац п’ятий пункту 7 викладено в такій редакції: «документа, що підтве-рджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС». Раніше ця виплата стосувалась тільки втрати годувальника з числа учасників ліквідації категорії 1.

Отже, одноразова компенсація у зв’язку з втратою годувальника, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складання ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, з 12 грудня 2017 року нараховується та виплачується дружині чи чоловікові, коли вони не одружилися вдруге, сім’ї померлого годувальника з числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, категорії 1, 2, 3, в якій є непрацездатні особи, що були на утриманні померлого на момент його смерті.

До Червонокостянтинівської сільської ради від Петрового 15 кілометрів. Під її упорядкуванням села: Баштине, Краснопілля, Новопетрівка, Червонокостянтинівка та Лелеківка.

На під’їзді до села нас зустріли гостинні мешканці, адже про наш візит домовлялися заздалегідь. Поділилися своїми проблемами, розповіли про талановитих односельців. По дорозі завітали і до сільської ради. Тож чим нині живуть села Червонокостянтинівської територіальної громади, як люди вирішують повсякденні проблеми, адже, як і скрізь, їх вистачає? Про це нам залюбки розповіла сільський голова Наталія Канатенко.

- Так вже склалося у моєму житті, що односельці та близькі друзі підштовхнули мене висунути свою кандидатуру на посаду сільського голови, - говорить Наталія Григорівна. - Все життя прожила у селі, цікавилася громадськими справами, завжди знаходилася серед людей, а от робота в органах місцевого самоврядування стала новою. Найперше і найболючіше питання, яке постало переді мною – це, звичайно ж, брак фінансів. Маєш намір зробити багато різних важливих для громади робіт, а грошей на це нема. Вдячна керівникам райдержадмі-ністрації та районної ради, депутатам попереднього та теперішнього скликань, які з розумінням ставилися до наших проблем, дали змогу виступити на сесіях районної ради. Дякую й за те, що не залишилися байдужими. На посаді сільського голови хочеться зробити для своїх сіл чимало корисного, особливого, аби населені пункти розвивалися і процвітали. Тож попереду ще багато роботи.

Інформація, поширена низкою ЗМІ, в якій зазначається, що внаслідок поправки Лозового до Кримінально-процесуального Кодексу поховання громадян стане можливим виключно після рішення суду – не відповідає дійсності та спрямована на дискредитацію народного депутата.

«Це абсолютно не відповідає дійсності і дуже прикро, що на хвилю проплачених відверто брехливих публікацій повелось чимало притомних людей. По факту ЖОДНА моя правка не стосується термінів поховання людей», - заявив народний депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий.

Розпочався період інтенсивного використання пестицидів на посівах сільськогосподарських культур. Зазвичай, для цих цілей аграрії використовують широкий асортимент пестицидів. Але часто саме через згубну дію цих речовин гинуть бджолині сім’ї.

Пестициди — препарати, які використовують проти шкідників, збудників хвороб рослин, бур’янів та інших шкідливих організмів. Отже, це біологічно активні речовини, здатні викликати порушення життєдіяльності людини, теплокровних тварин та сільськогосподарських рослин. Окрім того, часто пестициди потрапляють на нецільові об’єкти в навколишнє середовище — грунт, повітря, водні басейни, знищують корисну фауну — ентомофагів, бджіл, комах запилювачів, переносяться на суміжні посіви та ценози, які не обробляються.

Днями відбулося розширене засідання ради відділу культури на якому були підведені підсумки роботи галузі за 2017 рік. З доповіддю виступила начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва.

Вона сказала, що робота відділу культури і туризму райдержадміністрації, його структурних підрозділів та за-кладів культури проводилася в рамках реалізації районної програми розвитку культури на 2017 рік. Мережа закладів культури станом на 1 січня 2018 року становить 43 одиниці: 20 клубних установ, 20 бібліотек, районний музей історії та дві школи естетичного виховання. Впродовж минулого року, згідно з рішенням Новостародубської сільської ради, була закрита Новостародубська сільська бібліотека №2.

На виконання Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», відповідно до розпорядження голови Петрівської районної державної адміністрації від 15 березня 2018 року №76-р «Про внесення змін до детального плану території забудови земельної ділянки», розпочинається робота по внесенню змін до розробленого детального плану території земельної ділянки, яка розташована за межами населеного пункту на території Іскрівської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області під будівництво складу та інших будівель для розширення господарського двору ФОП Тороп Юлії Григорівни. За більш детальною інформацією можна звертатися до відділу містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства Петрівської районної державної адміністрації за адресою: смт Петрове, вулиця Святкова,20 кабінет 106, телефон 9-63-01.

Нотатки з історії рідного краю

Серед степу широкого
Вужем річка в’ється.
Навкруги ніде нікого,
Все, мов спить, здається.

Верби дивляться у воду,
Тихо плещуть хвилі.
Видно хреста коло броду
На чиїйсь могилі.

Того хреста кам’яного
Хто йде, враз побаче.
Хто спочине коло нього,
А хто і поплаче.

Зупиниться перехожий,
Прочитає стиха:
«Почиваєт здєсь раб Божий
Сава Самодрыга».

Рідні та близькі сумують за втратою дорогого папи, улюбленого дідуся, інваліда Другої Світової війни, колишнього учителя та директора Новостародубської ЗШ, колишнього завідувача районним відділом народної освіти Дмитра Леонтійовича Дмитренка і висловлюють слова вдячності за допомогу у організації та проведені церемонії поховання. Особливі слова вдячності за змістовні і чуйні виступи рідні та близькі висловлюють послідовнику творчої справи покійного – директору КУ «Петрівський районний центр з обслуговування закладів освіти» Григорію Москальцю, а також голові профспілки відділу освіти – Людмилі Горбанець, голові районної організації ветеранів України Олегу Гіюку, директору Новостародубської ЗШ-ІІ ст. - Ларисі Бурлак та колишньому учителю Валентині Пушці. Рідні дякують за допомогу і підтримку учителям-пенсіонерам та колективам Новостародубської ЗШ-ІІ ст. і сільської ради, а також сім’ям - Кузнєцових, Максі-мових, Давидовських, Кобзарів, Н.І.Костенко , І.І.Крицькій, родичам, сусідам і усім добрим людям.

Актуально

Урядова програма підтримки утримання корів

(за кожну наявну на 01 січня та на 01 липня корову в розмірі 750 гривень за одну голову)

Дотація буде надаватися юридичним особам, що утримують ідентифікованих та зареєстрованих корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності.

Крок 1. Підготувати для подання мінімальну кількість документів:

довідку про відкриття поточного рахунку, видану банком;
копію звіту про стан тваринництва (форма 24-сг) станом на 01 січня поточного року;
довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів.

ПСП «Дружба», СФГ «Роксолана», ПП «Богнер», фермерів Гриви, Щербакова, Больбота (молодшого)!

Пропонуємо орендну плату за користування вашими земельними паями у розмірі 35000 грн. (щорічно). Розірвемо чинні договори оренди будь-якої юридичної складності за власний рахунок.

В разі бажання продати свій земельний пай, купимо його за 250 тис. грн.

В ніч з 24 на 25 березня в Україні відбудеться перехід на літній час, а це означає, що стрілки годинників необхідно перевести на одну годину вперед.

Як відомо, перехід на літній і зимовий час в Україні регламентує постанова уряду № 509 від 13 травня 1996 року. Такий перехід відбувається о третій годині ночі 25 березня.

Нагадаємо, перехід на літній час здійснюється щорічно в останню неділю березня, а на зимовий – коли годинник переводять на одну годину назад – в останню неділю жовтня.

З давніх-давен наші предки втілювали свої вірування, сприйняття оточуючого світу і менталітет у вишитих на одязі, рушниках, інших предметах з тканини візерунках. Носили повсякденні та святкові вишиті сорочки. У кожному регіоні країни жила певна етнічна група, яка мала притаманні своїй місцевості візерунки та традиції.

Історія вишивки на території сучасної Україні бере початок ще до нашої ери. Про неї згадував Геродот та чимало мандрівників. Люди протягом століть створювали та удосконалювали різні техніки вишивання. Кожен орнамент на сорочці був не просто так, а мав особливе місце, значення та магію, оскільки українці вірили, що той чи інший візерунок несе певну захисну силу від біди та нечистої сили. За вишиванкою можна було визначити статус та походження власника.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району висловлює щиру вдячність працівникам підприємств, установ та організацій нашого району за активну участь у Всеукраїнській благодійній акції «Милосердя-2017»! Приємно усвідомлювати те, що українці мають «велике серце» і завжди протягують руку допомоги тому, хто її наразі потребує!

У ході даної акції на благодійний рахунок територіального центру надійшли кошти від Агрофірми «Фортуна» , ФГ «Малина», ПП «Галуган», Філії «Петрівський райавтодор», ДП «Кіровоградоблавтодор», ПСП «Водянське».

Натуральну допомогу у вигляді одягу, промислових товарів та продуктів харчування отримали майже 150 жителів нашого району. Щиро дякуємо за таку допомогу Петрівській районній організації Товариства Червоного Хреста України (керівник - Г.М.Шейнфайн) та ТОВ «УкрАгроКом» (керівник - А.І.Кузьменко).

Молодіжне перехрестя

У десятикласниці Петрівського НВО Ані Лугової багато захоплень. У початкових класах вона займалася хореографією, трохи згодом записалася до екологічного гуртка «Жайворонок» центру дитячо-юнацької творчості, яким керує Наталія Тимченко, де залюбки займається різноманітними дослідженнями, проводить опитування на екологічні теми, працює над науковими роботами, зокрема, щодо впливу енергетичних напоїв на живі організми.

Серед її захоплень також література, поезія. Пробує писати вірші і прозові твори. А нещодавно захопилася ще й музикою, записалася в музичний гурток районного Будинку культури, щоб навчитися грати на гітарі. І слід сказати, що вже має певні успіхи.

Переваги та перспективи:
безкоштовна освіта;
гарантоване працевлаштування та соціальні пільги;
безкоштовне медичне забезпечення;
можливість кар’єрного зростання та самовдосконалення;
забезпечення житлом (гуртожитком, службовою чи власною квартирою військовослужбовцю та членам його сім’ї) або грошовою компенсацією за піднаймання житла;
пенсійне забезпечення та виплата грошової допомоги при звільнені з військової служби;
можливість отримання другої вищої освіти;
можливість отримання диплома міжнародного зразка.

Куточок поезії

Набавившись морозом як завжди,
Зима угамувалася нарешті.
Тонесенькою гілкою черешні
Женуть вітри останні холоди.

Отак, беручи березня на кпин,
Тепер вони регочуть без упину,
Рвуть на вербі стареньку сорочину,
Пошиту із туману хтозна ким.

Якщо ви провалилися на льоду великої водойми:
- розкиньте широко руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою;
- намагайтеся без різких рухів вибиратися на лід, наповзаючи на поверхню грудьми і по черзі витягаючи ноги;
- вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть до берега в тому напрямку, де міцність льоду перевірена.

Петрівський РС У ДСНС України у Кіровоградській області повідомляє, що в березні співробітниками підрозділу проводилась масово-роз’яснювальна робота в житловому секторі щодо дотримання правил пожежної безпеки у побуті та перебування громадянами на льоду.

Шановні учні!

Під час весняних канікул, перебуваючи вдома, на вулиці, транспорті, чітко виконуйте правила пожежної безпеки:

20 березня 2018 року на території КЗ «Петрівське НВО «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» в смт Петровому проходила акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

В програму дня входило:
- показові виступи рятувальників 32 ДПРЧ У ДСНС України у Кіровоградській області;
- демонстрація аварійно-рятувального автомобіля;
- естафети дитячих команд;

Спортивні новини

На минулому тижні «Інгулець» провів черговий і, напевне, уже останній контрольний поєдинок перед початком офіційної весняної частини чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги та поступився з рахунком 1:2 футболістам СК «Дніпро-1».

Хотілося спочатку написати «на жаль, поступився», однак, згадуючи післяматчевий коментар головного тренера нашої команди Сергія Лавриненка, мушу з ним погодитися, що ця поразка футболістам нашого клубу була просто необхідна, як холодний душ, що мав привести їх до тями. Що мав на увазі Сергій Дмитрович? Певне, те, що «Інгулець» останнім часом, демонструючи чудову гру, вже, фактично, став забувати, що таке гіркота поразки. Якщо рахувати сумарно усі безпрограшні поєдинки нашої команди – як офіційні, так і товариські – то до звітного поєдинку з дніпрянами їх загальна кількість сягнула вісімнадцяти. Востаннє «Інгулець» програвав ще в тринадцятому турі чемпіонату (було це в домашньому поєдинку з ФК «Полтава») з рахунком 1:2, та й то, якщо уболівальники пригадають деталі цієї гри, то погодяться, що тоді не обійшлося без суддівської помилки на користь наших суперників, та ще й дії «Інгульця» супроводжувало якесь шалене невезіння. Після тієї ж гри наші хлопці поразок уже не знали, піднявшись і в чемпіонаті на досить солідну третю сходинку, і в серії товариських контрольних поєдинків у гіршому випадку розходячись миром з суперниками. З одного боку це чудово, адже є свідченням класу і потужності нашої команди. А з іншого… Як зізнається той же Лавриненко, багато хто з його підопічних починає «бронзовіти», відчуваючи себе вже ледь не футбольною «зіркою» світового рівня. Інколи висока самооцінка може бути й корисною річчю, коли вона стимулює до подальшого самовдосконалення, до розвитку власних умінь, власної майстерності. Але ча-стіше трапляється навпаки: відчуваючи себе непереможним, гравець знижує вимогливість до себе, дозволяючи собі вже й розслабленість на тренуваннях і неповну самовіддачу під час ігор. Мовляв: «Навіщо «рвати жили», якщо ми й так за всіх сильніші?!» Ось саме для цього, як зазначив Сергій Дмитрович, команді й потрібен був «холодний душ». І добре, що він відбувся саме в товариському поєдинку, тоді, коли ця поразка не має якихось серйозних наслідків і не здатна відбитися на турнірному становищі клубу.

На 108-му році життя переступила поріг Вічності одна з найстаріших довгожительок не тільки Петрівщини, а й Кіровоградщини Таїсія Миколаївна Ігліна.

Вона прожила нелегке життя, зазнала багато випробувань. Залишившись сиротою, з 9-ти років змушена була заробляти на хліб, а часом доводилося і жебракувати.

Коли розпочалася колективізація, закінчила курси трактористів, ставши однією з перших в країні дівчат-трактористок. За самовіддану працю отримувала державні нагороди, які зберігаються в музеї міста Іжевська.