Розпочався період інтенсивного використання пестицидів на посівах сільськогосподарських культур. Зазвичай, для цих цілей аграрії використовують широкий асортимент пестицидів. Але часто саме через згубну дію цих речовин гинуть бджолині сім’ї.

Пестициди — препарати, які використовують проти шкідників, збудників хвороб рослин, бур’янів та інших шкідливих організмів. Отже, це біологічно активні речовини, здатні викликати порушення життєдіяльності людини, теплокровних тварин та сільськогосподарських рослин. Окрім того, часто пестициди потрапляють на нецільові об’єкти в навколишнє середовище — грунт, повітря, водні басейни, знищують корисну фауну — ентомофагів, бджіл, комах запилювачів, переносяться на суміжні посіви та ценози, які не обробляються.

Аграріям та власникам бджолиних сімей слід приділяти належну увагу профілактичним заходам, які дозволяють уникнути випадків, пов’язаних із загибеллю бджіл. Тому, згідно вимог підпункту 6.1.7. пункту 6 “Застосування пестицидів” Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та частини 2 статті 37 Закону України “Про бджільництво”, фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки сільськогосподарських культур, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це населення, сільські ради та землекористувачів у радіусі десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії його токсичності.

Роботи з пестицидами, враховуючи безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні (18–20) години при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіки необхідно вивезти не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб в залежності від застосованого препарату (Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98 підпункт 6.1.5. пункту 6 “Застосування пестицидів”)

Зважаючи на токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння (в ранні та вечірні години). Обробка інсектицидами в садах, на посівах ріпаку та інших медоносних культур в період цвітіння забороняється.

Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України, що передбачено статтею 39 Закону України “Про бджільництво”, а суперечки, що виникають у галузі бджільництва, вирішуються судом у встановленому законодавством порядку (стаття 40 цього ж Закону).

Порушення Закону України “Про захист рослин” ст. 21 та Закону України “Про бджільництво” ст. 38 тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність. Бажаючих бджолярів запрошуємо до спілки.

Валентин Кущ, голова ГО « Районна спілка «Петрівський пасічник»