Інформація, поширена низкою ЗМІ, в якій зазначається, що внаслідок поправки Лозового до Кримінально-процесуального Кодексу поховання громадян стане можливим виключно після рішення суду – не відповідає дійсності та спрямована на дискредитацію народного депутата.

«Це абсолютно не відповідає дійсності і дуже прикро, що на хвилю проплачених відверто брехливих публікацій повелось чимало притомних людей. По факту ЖОДНА моя правка не стосується термінів поховання людей», - заявив народний депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий.

Поправки Лозового стосуються лише процедурного оформлення фактів смерті, які стали наслідком насильницьких дій або мають такі ознаки.

Смерть, яка стала наслідком природніх причин: старості або хвороб оформлюватиметься за «звичною процедурою», на підставі засвідчення таких фактів працівниками правоохоронних органів та медичних закладів, які і видаватимуть відповідні довідки.

Поправки до Кодексу, внесені А.Лозовим, мають відношення до Інструкції про проведення судово-медичної експертизи, яка, в свою чергу, застосовується при факті смерті, яка настала внаслідок насильницьких дій і не застосовується при настанні смерті вна-слідок природніх причин.

Більше того, зміни, внесені А.Лозовим, виправляють недолугості чинного законодавства і зводять до мінімуму можливості маніпуляцій та корупційних діянь в сфері розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів. Саме тому, вочевидь, і викликають негативні емоції у різного роду ділків та псевдо-експертів, які звикли існувати в «мутній воді» вітчизняного правосуддя.

«У поправці йдеться про те, що тепер призначати судово-медичну експертизу буде не слідчий, а суддя після звернення слідчого. Це дозволить посилити контроль над роботою правоохоронців. Що в цьому поганого?! У 2005 році слідство встановило, що головний свідок у справі про вбивство Георгія Гонгадзе, колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко покінчив життя самогубством, вистреливши двічі собі в голову. Якби над роботою слідчих був встановлений жорсткий контроль, такий висновок судово-медичної експертизи був би неможливий. А це розслідування «справи Гонгадзе», як і багатого інших справ, наприклад, про загибель політика Євгена Кушнарьова, коли експертиза встановила, що він вчинив самогубство, вистреливши собі в живіт з мисливської рушниці, що неможливо, фактично завело у глухий кут», – зазначив політолог Леонід Кулєш.

Наталія Третяк, голова фракції РПЛ у районній раді