Днями відбулося розширене засідання ради відділу культури на якому були підведені підсумки роботи галузі за 2017 рік. З доповіддю виступила начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Наталія Подкопаєва.

Вона сказала, що робота відділу культури і туризму райдержадміністрації, його структурних підрозділів та за-кладів культури проводилася в рамках реалізації районної програми розвитку культури на 2017 рік. Мережа закладів культури станом на 1 січня 2018 року становить 43 одиниці: 20 клубних установ, 20 бібліотек, районний музей історії та дві школи естетичного виховання. Впродовж минулого року, згідно з рішенням Новостародубської сільської ради, була закрита Новостародубська сільська бібліотека №2.

За 2017 рік заходи Програми розвитку культури на 2016 – 2018 роки профінансовані в сумі 6324,4 тис.грн., в тому числі з районного бюджету – 3327,2 тис.грн., з місцевих бюджетів – 2997,2 тис.грн., що становить 223% від плану. Видатки на масові заходи по району профінансовані на суму 1202,5 тис.грн.(390% від плану), капітальні ремонти закладів культури – на 4013,8 тис.грн. (проведено капітальний ремонт покрівлі РБК, ремонти районного музею історії, Зеленського і Володимирівського СБК, Новостародубської дитячої музичної школи). Поточні ремонти в закладах культури виконані на 57293 грн.

В рамках програми «Майбутнє – спільна справа» придбано музичну апаратуру на суму 49 тис.грн. для РБК і нові оснащені комп’ютери для Петрівської центральної бібліотеки на суму 42,1 тис.грн.

Як зазначила Н.Подкопаєва, районна галузь культури ще ніколи не бачила такої потужної підтримки з боку керівництва району і таких вагомих інвестицій.

Вона зупинилася також на показниках, які характеризують роботу бібліотечних і клубних закладів, районного музею та дитячих музичних шкіл. Вони свідчать, що загалом галузь культури працює стабільно, успішно розвивається, повною мірою виконує свої функції щодо задоволення культурних потреб населення, збереження і передачі наступним поколінням духовної спадщини, традицій і звичаїв українського народу. Протягом року аматорські колективи РБК та клубних установ ра-йону брали участь в обласних та районних святах, фестивалях, оглядах-конкурсах та інших мистецьких заходах. Делегація Петрівщини отримала почесне право відкривати 26-й Всеукраїнський фестиваль вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів», в рамках якого презентувала виставку декоративно-ужиткового та прикладного мистецтва «Петрівський розмай», де своє мистецтво представили 39 народних майстрів нашого району. У конкурсній програмі фестивалю народний аматорський колектив, жіночий вокальний квартет «Елегія» в но-мінації «Вокальні ансамблі» зайняв перше місце, а народний самодіяльний колектив, жіночий вокальний ансамбль «Тополя» Володимирівського СБК - друге місце в цій номінації та отримав приз глядацьких симпатій від обкому профспілки працівників культури. Солістка Петрівського РБК Тетяна Ігнатьєва також зайняла перше місце в номінації «Сольний спів». Під час підготовки до участі в фестивалі для РБК було придбано концертний баян.

Фольклорний колектив «Джерело» Олександрівського сільського клубу, виступивши на відкритті виставки «Петрівський розмай» та на обласному святі фольклору «Невичерпні джерела», яке пройшло в Онуфріївському ра-йоні, підтвердив своє почесне звання народного аматорського колективу.

Театральний колектив РБК зайняв перше місце на обласному огляді-конкурсі «Театральна весна Кірово-градщини», а також взяв участь в обласному святі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», театральних зустрічах у меморіальному музеї Марка Кропивницького та обласних виставках декоративно-ужиткового мистецтва. Для колективу придбано театральні костюми на суму 8400 грн.

Творча делегація нашого району взяла участь у Всеукраїнській виставці «Агроекспо – 2017» і була нагороджена Грамотою Національної агропромислової виставки. Окремо був нагороджений інструментальний ансамбль РБК, який взяв участь у концертній програмі виставки.

Колектив духовного співу РБК взяв участь у обласному святі духовного співу «Молюсь за тебе, Україно!» і отримав схвальну оцінку організаторів свята. Для цього колективу було придбано сценічні костюми на суму понад 20 тис.грн.

Успішно працюють і школи естетичного виховання, учні яких узяли участь в обласних конкурсах «Провесінь», «Паросток», «Веселі фарби», святі хорової музики «Молитва вустами дітей» та інших. У другому турі конкурсу «Паросток» баяністи Кирило Пушка і Ярослав Котеленець зайняли перші місця (викладач- А.Мотько), був відзначений дипломом і фортепіанний дует Ірини Іванченко і Василя Калініченка. В третьому турі, який проходив в обласному центрі, молодший хор «Барвінок» (керівник-О.Копійка) зайняв ІІІ місце, хореографічні колективи «Карамельки» та «Денс-провінція» (керівник - М.Дробязко) – ІІ місця, баяніст Я.Котеленець – ІІІ місце, баяніст К.Пушка – ІІ місце. Учні образотворчого відділення Олександра Комишова та Тетяна Кудіна (викладач - Л.Назарчук) взяли участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченому Шевченківським дням та обласному конкурсі «Веселі фарби».

В районному музеї історії встановлено пандус на суму 16 тис.грн., проведено заміну електропроводки на суму 17 тис.грн., виконано ремонт експозиційної зали на 25 тис.грн. фонд музею становить 1565 предметів. Протягом року проведено 14 тематичних виставок, в тому числі одна виставка, створена інститутом національної пам’яті «Люди свободи».

Ефективно працювали і бібліотеки району, мережа яких складає 20 одиниць: Центральна районна, дитяча, селищна та 17 сільських бібліотек. В системі працює 27 працівників, які протягом року вели активну масову роботу з виховання патріотизму та високої національної свідомості, соціальної підтримки населення, інформаційної підтримки навчального процесу, проводили заходи на екологічну та краєзнавчу тематику, присвячені державним святам, творчості видатних українських письменників і митців. Центральна районна бібліотека брала участь у обласних та Всеукраїнських соціологічних дослідженнях та конкурсах: тижні поетичного читання «Мандри у пошуках України», на кращу віртуальну екскурсію «Мандруємо рідним краєм», бага-тьох інших заходах.

Районну дитячу бібліотеку щороку відвідує 1,8 тисяч користувачів – дітей, вчителів, вихователів ДНЗ, дорослих. До їхніх послуг 16 тисяч примірників книг, 35 періодичних видань, зона WI-FI і безкоштовний доступ до Інтернету завдяки тому, що бібліотека перемогла в четвертому раунді конкурсу проектів «Орга-нізація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» в рамках Міжнародної програми «Бібліоміст». Бібліотека має свій сайт та сторінку в «Фейсбуці». В 2017 році бібліотека була учасницею всеукраїнських та обласних заходів, зокрема, Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2017», Всеукраїнського тижня дитячого читання, переможцем обласного туру Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули». В номінації «Далі буде? Ні, «далі» - вже є!» зайняла перше місце в області. В районній дитячій бібліотеці працюють клуби за інтересами «Умілі ручки», Інтернет-чомучка», «Книга і лялька». В літній час в мікрорайонах «Сонячний! І «Артемівський» працював літній читальний зал.

Протягом року ра-йонні бібліотеки отримали благодійну допомогу на комплектування своїх фондів на суму 115 тис.грн. За бюджетні кошти придбано 1215 примірників літератури на суму 60,6 тис.грн. Для передплати періодичних видань використано 62,7 тис.грн., для Малинівської сільської бібліотеки придбано принтер та кольоровий ксерокс, Козацька сільська рада придбала для бібліотеки комп’ютер і виділила кошти на нову літературу, у Водянській та Новостародубській бібліотеках з’явилися нові меблі.

Н.Подкопаєва висловила вдячність Ганнівському, Чечеліївському, Малинівському та Червонокостянтинівському сільським головам за підтримку бібліотек, зазначила, що й Іванівська сільська рада в 2017 році також звернула увагу на свою бібліотеку.

Очільник відділу культури і туризму зупинилася на пріоритетних напрямках та основних завданнях щодо розвитку галузі на 2018 рік, а також вручила нагороди кращим працівникам та учасникам художньої самодіяльності. Відзначили грамотами також керівників місцевих громад С.Дяченка, Е.Яротника і Н.Цапенко, які найбільше дбають про заклади культури на своїх територіях. Вона сказала, також, що всі працівники галузі культури району щиро вдячні голові Петрівської районної державної адміністрації Сергію Завалію, голові Петрівської районної ради Тамарі Сакарі та першому заступнику голови райдержадміністрації Тетяні Панеті, яка є куратором галузі, за увагу і підтримку, яких не пам’ятають навіть ветерани культосвітньої роботи.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: загальне фото працівників культосвітніх установ і аматорів, які отримали нагороди; хор районного Будинку культури відкриває свято вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів».

Фото автора та з архіву РБК.