Віктор ЯнуковичРеалізація євроінтеграційних прагнень України сприятиме підвищенню рівня життя в нашій державі. Про це заявив Віктор Янукович Президент України під час зустрічі з діячами культури та мистецтв.

«Мета європейської інтеграції — досягти по всіх параметрах кращих результатів: в економіці, в соціальній сфері, в якості життя, в медичній справі, в освіті», — сказав Глава держави.

«Питання євроінтеграції — це наше домашнє завдання. Ми повинні перебудувати країну таким чином, щоб вона відповідала кращим критеріям якості життя, які сьогодні є в світі. Ми їх повинні визначити і ми повинні до них прагнути», — наголосив Віктор Янукович.

Сергій Ларін та команда9 листопада у Кіровограді пройшла 27 конференція обласної організації Партії регіонів. 

Участь у заході взяло 598 делегатів, які обговорили ідеологічну та організаційну діяльність місцевих партійних організацій в ході актуалізації програми «Центральний регіон-2015». 

Перед початком роботи конференції, голова обласної організації Партії регіонів Сергій Ларін вручив нагрудні знаки Партії регіонів п’ятьом однопартійцям, серед яких був і голова ОДА, член ради обласної організації Партії регіонів Андрій Ніколаєнко.

Заступник голови облдержадміністрації Галина Пастух провела нараду з питання реалізації в області однієї з соціальних ініціатив Президента України - пілотного проекту державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Як зазначила Галина Василівна, станом на 1 листопада поточного року в області виписано 453 425 рецептів ліків для гіпертоніків (у І півріччі - 194 241 рецепт), з них на часткове відшкодування їх вартості, задіяних у пілотному проекті – 205 721 (І півріччя - 386 317), з яких відшкодовано по 106 761 рецепту (І півріччя - по 174 964) ліки 143,3 тис. пацієнтам (І півріччя - 35,6 тис. пацієнтам). Крім того, за 10 місяців цього року укладені договори із 35 суб’єктами господарювання (І півріччя - 11), мережа аптечних закладів яких складає 232 об’єкти (І півріччя - 188).

Кіровоградська область потрапила до переліку регіонів, які стали учасниками пілотного проекту зі створення мережі історичних клубів, повідомив радник Президента Володимир Зубанов.

Передбачається, що історичні клуби займатимуться наповненням національного інформаційного порталу litopys.com.uа. За задумом - це масштабна електронна енциклопедія історії України, де узагальняться не лише довідкові статті та фото, а й відеосюжети про історичні події та персоналії.

Петрівська районна державна адміністрація оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців:

завідувача сектору з питань охорони праці районної державної адміністрації;

завідувача сектору охорони навколишнього природного середовища районної державної адміністрації;

головного спеціаліста сектору охорони навколишнього природного середовища районної державної адміністрації;

головного спеціаліста відділу молоді та спорту районної державної адміністрації.

Основним захистом проти грипу та попередження ускладнень при розвитку захворювання – є проведення щеплення проти грипу.

За даними експертів у епідемічному сезоні 2013-2014 років в Україні прогнозується переважна циркуляція вірусів грипу A/California/7/2009 (H1N1), A A/H3N2/Victoria/361/2011b таB/Massachusetts/2/2012. Зазначені штами ввійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу.

Отримати консультацію щодо вакцинації можна в лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання або територіальних закладах Держсанепідслужби.

При прояві симптомів грипу необхідно обов’язково звернутися до лікаря! Пам’ятайте: Ваше здоров’я - у Ваших руках!

Святослав Протас, начальник головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби в області

14 листопада у світі відзначають День боротьби з діабетом.

Цей день (World Diabetes Day) запровадили 2001 року Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я у відповідь на загрозу зростання захворювання на діабет у всьому світі.

З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН. Саме 14 листопада обрали заради увічнення заслуг Фредеріка Бантінга, який народився 14 листопада 1891 року.

Молодий канадський вчений Фредерік Бантінг (Frederick Banting) вперше в історії врятував життя, зробивши ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, що страждав від важкої ювенільної форми цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає усі права Торонтському університету. Надалі права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і наприкінці 1922 року новий препарат з’явився на ринку ліків.

Ігор Окулов, лікар-ендокринолог Петрівської ЦРЛ.

 

Програма «Центральний регіон-2015» в дії

Д.Ханіс знайомить С.Тилик та В.Субботнього з технологією виготовлення плиткиУ рамках програми «Центральний регіон – 2015» за рахунок субвенцій сільських і селищних рад Петрівському  комбінату комунальних підприємств було придбано обладнання для виробництва тротуарної плитки. Вібропрес разом з допоміжним обладнанням загалом коштує близько 160 тис. грн. Довелося також витратити певну суму коштів на облаштування цеху по виробництву плитки. Для цього відремонтували приміщення, яке раніше використовувалося, як склад. І ось, нарешті, цех почав працювати: вже виготовлено чимало плитки. Потужність обладнання – 30 квадратних метрів плитки за зміну. 

- Поки що плитку виготовляємо для замовника – МП «Вибір». Для її виготовлення придбали необхідну сировину – цемент високої якості, спеціальний пісок, фарбники тощо, – говорить начальник підприємства Д.Ханіс. - Тож питання придбання саме цієї плитки слід вирішувати з її власником.

Невеличке і затишне наше село Водяне, де кожен селянин розпочинає день у турботах, клопотах, з вірою у здоланні проблем та здійсненні всіх життєвих задумів. Адже в часи різних реформ прожити нелегко, особливо людям похилого віку. Та все ж кожен мріє подолати негаразди. А долати їх краще, коли поруч живуть добрі, чуйні, щедрі, порядні, по-господарськи мудрі люди.

Наша вулиця Леніна заселена здебільшого молодими сім’ями, людьми різних професій. Та поєднує усіх  одне – селянське життя-буття: городина, худобина, птиця і таке інше. 

Шановна редакціє!

Звернутися до вас із листом цього разу спонукала публікація «Вони злякалися «Празької весни», вміщена в «Трудовій славі» № 68 від 7 вересня 2013 року. Власне, в цьому матеріалі йдеться про речі давно уже всім відомі, і які, як мовиться, стали надбанням нашої історії. Однак нас, ветеранів праці Петрівських кар’єрів № 3 і 4, засмучує та тенденційність, якою автор статті постійно супроводжує усі свої матеріали, якщо вони хоча б віддалено стосуються соціалістичного минулого нашої країни, усього того, що становило для нас – тоді радянських людей - моральну цінність. Справді, минуле нашої держави не може змальовуватися лише однотонними фарбами, вистачало у ній всього: і хорошого, і негативу. Однак, якщо вже давати такі категоричні оцінки, то треба хоч намагатися бути об’єктивним, а не подавати усе виключно під одним кутом зору. Тим більше, що ми маємо вже можливість щось із чимось порівнювати. Та наша колишня країна надзвичайно високою ціною врятувала світ від фашистської загрози, а вже через п’ять років після спустошливої війни майже повністю відновила народне господарство. Радянська Україна впевнено просувалася в число світових лідерів за випуском продукції промисловості та продовольства, а відтак – підвищенням рівня добробуту громадян. Ми досить швидко й успішно подолали проблему безробіття, створили систему безоплатного лікування, навчання, забезпечення житлом. Це було погано чи ні? Між іншим, в тій нашій Радянській країні, яка так  не до душі авторові, різниця між мінімальними та максимальними зарплатами і пенсіями становила не більше, ніж два рази. Ну нехай десь з урахуванням північного коефіцієнта чи специфічних умов роботи, як, наприклад, в шахтному виробництві, - в три – три з половиною рази. Але ж не в двадцять разів, як це має місце в деяких капіталістичних країнах, і тим більше не в сто з гаком, як це ми маємо сьогодні у нас. То це добре чи погано? І якщо добре, то для кого саме? Аби не бути голослівним, наведу власний приклад. Я пішов на пенсію в 1980 році, отримавши тоді максимальну для своєї категорії працівників пенсію – 120 крб. А головний інженер комбінату отримав персональну пенсію 130 крб. Чи варто нагадувати, скільки тоді коштували хліб, квартплата, одяг, сірники… Та будь-що, до дрібниць включно? Та й «його величність долар», перед яким сьогодні усі так посхилялися, тоді коштував не дорожче 90 коп.

Управління агропромислового розвитку Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області оголошує конкурс на заміщення вакантної посади головного спеціаліста відділу організації виробництва і маркетингу продукції рослинництва та тваринництва управління агропромислового розвитку райдержадміністрації (тимчасово).

У конкурсі на заміщення вакантної посади головного спеціаліста відділу організації виробництва і маркетингу продукції рослинництва та тваринництва управління агропромислового розвитку райдержадміністрації можуть брати участь особи, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи за фахом на державній службі на посаді провідного спеціаліста не менше 1 року або стаж роботи за фахом в інших сферах не менше 3 років.

До 90-річчя утворення Петрівського району

(Продовження. Поч.  у 80, 81, 85)

С.М.Степняк-КравчинськийНе менш відомою у нашому Петрівському районі  людиною є Сергій Михайлович Степняк-Кравчинський.

1 липня виповнилося 162 роки від дня народження земляка-письменника. Життя цієї чудової людини, відомого діяча, було віддане боротьбі за щастя людей. Він народився у Новому Стародубі у сім’ї військового. В 14 років Сергій залишився без батька. Мати була освіченою жінкою, людиною великої душі. Вона й прищепила синові любов до людей, природи і пісень рідного краю, до поезії Т. Г. Шевченка.

Сергій рано залишив батьківський дім: навчання у військовій Орловській гімназії, потім у Московському Олександрівському військовому училищі і в Михайлівському артилерійському в Петербурзі. Роки навчання у військових закладах не зробили його вірнопідданим. Він займається фізичним тренуванням, загартовує свою волю, готує себе до жорстокої боротьби із самодержавством. Прослуживши на військовій службі до  вересня 1871 року, поручик Кравчинський іде у відставку і в Петербурзі вступає до Лісового інституту. Роки навчання в ньому збіглися з демократичним піднесенням у країні. Саме в цей період Сергій зав’язує близькі знайомства із радикально настроєною молоддю, членами гуртка чайковців і бере активну участь у літературній роботі гуртка. Пише “Казку про копійку”, ”Казку про Мудрицю Наумівну”, ”Правду і кривду”, ”З вогня та в полум’я”, які стали  кращими зразками художньої літератури. Він був одним із ініціаторів “ходіння в народ” і організатором партії “Земля і воля”. У 1874 році був заарештований, проте втік і виїхав за кордон, жив у Швейцарії.

Приємно заходити до групи «Барвінок» дитячого садочка «Рудана». Тут завжди панують мир та злагода, і навіть якщо трапляються непорозуміння між дітьми - мудрі, знаючі свою справу фахівці: вихователі Людмила Леонідівна Когут та Лариса Іванівна Ситник терпляче вміють наставити та примирити діточок. Зі своєї сторони і помічниця вихователів, мов квочка над курчатами, Галина Олександрівна Карабило все робить до ладу. Великий вклад як спеціаліст вносить логопед Ірина Миколаївна Ситник. Атмосфера злагоди панує між ними та дітьми. Знають вони, як співпрацювати з батьками, де потрібно підказати, підбадьорити.

Затишно у «Барвінку» нашим дітям, не дивлячись на те, що це найбільша група у садочку. Нещодавно шестеро діточок з іншої групи батьки також вирішили за краще  перевести сюди. І для цих дітей теж достало любові, уваги від працівників групи. Встигли і вони з іншими дітьми підготуватися до свята осені. Разом танцюють, співають, розповідають вірші. Із задоволенням ідуть до садочка, і очі світяться радістю, а не слізьми. Бо на всіх діточок у вихователів достає доброти та любові, привітності, хороших слів і усмішок. Всіх вмістили вони у свої люблячі серця . До кожної дитини вміють знайти підхід. У нас по одній дитині в групі, для них - всі як свої. Тому ми щиро вдячні нашим вихователям та їхнім помічникам за любов та увагу, за щирість, за материнську турботу, за те, що у кожній дитині помічають таланти, хороші риси, які можна розвивати. Допомагають нам готувати їх до подальшого життя.

Низький уклін вам від батьків дітей, яких ви вмістили у свої серця. Бажаємо вам здоров’я, наснаги у вашій нелегкій праці. Бо ви дійсно вихователі від Бога і допомагаєте нам виховувати наших дітей. Щиро дякуємо.

З повагою батьки дітей групи «Барвінок».

 

Сміх додає сил і гарного настрою, а рідна мова - внутрішнього спокою. Тож читайте анекдоти українською

Помітив лісник, що в нього дрова хтось скраєчку купи бере й бере. У дворі скласти те добро ніде, а собаку відпускати, щоб вночі за двором бігала, теж страшно, ще покусає когось... Подумав, подумав лісник, узяв дриль, нависвердлював дірочок, понапихав усередину пороху, та й склав підготовані поліна на той бік, де дрова крадуться.

На ранок село облетіла звістка: у його кума грубу розірвало, аж цегла у вікна повилітала. Бігає кум по селу та просить, щоб хто грубу полагодив - холодно в хаті.

Вийшов лісник на вулицю, гукнув через паркан та й питає: «І що куме, гарно мої дрова горять?»

Жила сім’я, що мала єдиного сина, який ніколи не розмовляв протягом шести років. Що тільки не перепробували батьки - все марно. Та ось одного разу сиділи  всі разом за обіднім столом. І тут син говорить: «Солі немає». Батьки на радощах :

- А чого ж ти досі нічого не говорив?

- Все було нормально.

Каже баба Хроська бабі Лисаветі:
«Ось я зараз хату віником замкну,
Це якби Наташа, то та на лісапеті...
Та нехай, я й пішки по селу гайну.

Забіжу по хліб, а потім по цибулю,
Ти, кума, дивись, будь ласка, за дверми»
Мовить Лисавета: «Ти гляди, бабулю,
Щоб обоє в дурні не пошлись ми».