О.Богза під час виконання миротворчої місії в ІракуШановні учасники миротворчих операцій!

Районна державна адміністрація і районна рада сердечно вітають вас із святом – Міжнародним днем миротворців Організації Об’єднаних Націй.

Ви приймали участь у міжнародних миротворчих операціях, основною місією яких є запобігання виникненню конфліктів шляхом їх мирного врегулювання, контроль за додержанням угод про припинення вогню. Миротворча діяльність України сприяє процесу просування нашої держави до повноправного членства в європейських та євроатлантичних структурах, а також зростанню її авторитету в системі колективної безпеки.

З нагоди свята прийміть побажання міцного здоров’я, щастя та сімейного благополуччя,  сил і натхнення для подальшої праці в ім’я України!

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

гордість школи Тетяна Гуцаленко - одна з найздібніших і найтитулованіших випускниць за всю історію освіти районуОстанній дзвінок – це особливе свято для кожного школяра, адже саме разом із його лунким співом підбиваються підсумки навчального року: настає час осмислити успіхи та досвід, набуті протягом року, пригадати радість від звершень та здобутків, – як у стінах рідного навчального закладу, так і поза ним, – і, звісно, зробити висновки з помилок та невдач.

Привітати із завершенням навчального року учнів Петрівського НВК прийшли голова районної ради С.О. Тилик, інспектор податкової служби Н.П. Пушка, директор дитячої спортивної школи «Олімп», заслужений тренер України з плавання В.Г. Смєлова та секретар селищної ради Г.В. Тищенко.

У своєму вітальному зверненні голова районної ради сказала: «Дорогі випускники! Ви пройшли стежиною безтурботного дитинства, яку прокладали для вас люблячі батьки та вчителі. Попереду – широкий простір дорослого життя, де кожен з вас торуватиме свій життєвий шлях самостійно. Вірю у ваші сили та можливості, творчий та інтелектуальний потенціал і здатність його реалізувати. Переконана, що, незалежно від громадянської позиції, кожен із вас у будь-якій справі, за будь-яких умов відстоюватиме державні інтереси, забезпечуватиме добробут нашої держави.

Є питання щодо пенсій? Дзвоніть на «гарячу лінію»

Як тільки людина потрапляє у категорію «пенсіонер», їй може знадобитися консультація фахівця. У головному управлінні Пенсійного фонду в Кіровоградській області у робочі дні з 8.00 до 17.00 за номером (0522) 33-04-41 працює телефонна «гаряча лінія».

За цим телефоном фахівці управління пенсійного забезпечення надають роз’яснення та консультації з питань пенсійного страхування та пенсійного забезпечення (у тому числі щодо порядку призначення та перерахунку пенсій, розмірів встановлених до пенсій надбавок і доплат, порядку дострокового виходу на пенсію за віком на пільгових умовах).

Окрім консультування профільними фахівцями, у травні щочетверга за телефоном «гарячої лінії» з 13.00 до 14.00 з громадянами спілкуватимуться керівники структурних підрозділів головного управління, зокрема 30 травня на запитання відповідатиме начальник відділу внутрішнього аудиту Анатолій Миколайович Фундерат.

Для зручності пенсіонерів з числа військовослужбовців, працівників силових структур та деяких інших категорій громадян, яким пенсія призначена на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», ще одна телефонна «гаряча лінія» - за номером (0522) 37-70-58 - працює безпосередньо в управлінні пенсійного забезпечення військово-службовців та деяких інших категорій громадян (начальник управління - Сергій Олексійович Алєксєєнко).

Юрій ШАРПІНСЬКИЙ, виконуючий обов’язки начальника головного управління Пенсійного фонду в області

Н.Пушка вітає Олександру Комишову, яка створила вітраж «Податки – прозорість – достатки» і стала переможцем конкурсуУ кожної людини є улюблені свята. Практично всі люблять свято Нового року, християни шанують Різдво Христове, Великдень, інші свята, певні категорії людей відзначають свята професійні. А для школярів найжаданішим є свято останнього дзвінка. Минулої п’ятниці його сріблястий голос почули всі школярі, зокрема і в нашому районі.

В Петрівській ЗШ І ступеня свято пройшло і урочисто, і весело. Як і годиться, розпочиналося і завершувалося воно виконанням Державного Гімну України та підняттям Державного Прапора.

Привітати учнів, батьків і вчителів із закінченням навчального року прийшла заступник голови районної державної адміністрації В.Сибіра. Вона побажала дітлахам веселих канікул, аби з новими силами у вересні продовжити оволодівати знаннями.

Директор школи О.Лівак також привітав присутніх зі святом, висловив подяку педагогам та іншим працівникам школи за любов і увагу до дітей, батькам - за співпрацю, учням - за наполегливість у навчанні, кращим вручив грамоти.

Мільйони людей, які мають присадибні ділянки чи фермерське господарство, протягом останніх років переконалися, що для отримання гарного врожаю необхідно захистити овочі та фрукти від шкідників, хвороб та бурянів. Для цього у торговельній мережі України пропонується великий асортимент препаратів з різними діючими речовинами в будь-яких препаративних формах. Тож селяни, дачники і фермери губляться в цьому різноманітті препаратів.

Отож ми звернулися до інспектора Кіровоградської фітосанітарної інспекції Віри Коваленко за порадою, як уникнути підробки, вибираючи засоби захисту рослин, адже за оцінками спеціалістів, з кожних десяти пакетів у шести знаходяться фальсифікати.

Віра Іванівна Сім’янЖиття з надією

Віра Іванівна Сім’ян народилася на Миколаївщині перед початком війни. В сім’ї була третьою дитиною. Як і для багатьох ровесників, на їх долю випали важкі роки війни, післявоєнної розрухи та голодного 1947 року. Мати, рано залишившись сиротою, отримала виховання у прийомній сім’ї, її брати та сестри працювали у наймах. Батько з перших днів війни пішов на фронт. Прощаючись, міцно притиснув дітей і попросив дружину берегти їх. Неодноразово писав про це у листах, які приходили з фронту. Мати, як могла, берегла, хоч це було й непросто. Наприклад, закраявся в пам’яті випадок, коли німецький солдат, сидячи за їх столом, їв халву. П’ятирічна сестра Рая попросила його дати шматочок. У відповідь той скрутив дулю. З дитячою наївністю вона відповіла тим же. Розлючений німець направив на неї ствол пістолета і лише після довгого вмовляння матері, опустив зброю. Виївши до крихти, пішов геть, залишивши порожню коробку, яка ще довго нагадувала про ту страшну хвилину.

Дітей мати вберегла, але батько з фронту все не повертався. Довго чекали, ходили до ворожок, разом з іншими вибігали на вулицю, зачувши звуки літака, махали руками і просили привезти їх батьків.

Отримайте ваучер на навчання

Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці право на отримання ваучера (ст.30 Закону України „Про зайнятість населення”) мають як зареєстровані безробітні, так і працюючі громадяни віком від 45 років, які не досягли пенсійного віку згідно зі ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови наявності у них страхового стажу не менше 15 років.

Вартість ваучера не може перевищувати десятикратного розміру визначеного законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент прийняття рішення про видачу ваучера. Оплата ваучерів здійснюється Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Якщо вартість навчання перевищує вартість ваучера, особа або роботодавець може оплатити різницю.

І словом, і ділом

Відцвів, відбуяв пишним цвітом сад біля школи, посаджений колись школярами та вчителями трудового навчання. Швидко плинуть дні, як хмарки на ясному небі. Незабаром закружляють в останньому шкільному вальсі красуні-випускниці. Отже час підводити підсумки навчального року.

Багато чого було зроблено в школі і для школи за цей період. Я не переповідатиму усі успіхи школярів та вчителів Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст.., але запевняю – вони були і досить значні.

Але зараз мова про нашого сільського голову Н.С.Цапенко та генерального директора ТОВ «Агрофірми «П’ятихатська» О.Г.Поворознюка.

Людина, сім’я, родина, суспільство… Кожна дитина повинна мати сім’ю!

Занепад моральних цінностей, алкоголізм, аморальне життя, жалюгідне матеріальне становище спричинило ганебну ситуацію у ХХІ столітті.

Діти-сироти… Що може бути жахливішим?

Світ сповнений жорстокості, підлості, злості, а хто як не батьки застережуть, допоможуть, підтримають? Хто буде оберігати дитину, котра, сповнена віри, щирості, надії робить перші кроки по на життєвій стежині? Мама і тато – це найрідніше, що ми маємо! А як бути тим, хто ніколи не відчував батьківської любові, не знає, що таке споріднені серця.

Петрівська районна державна адміністрація оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців:

начальника юридичного відділу апарату районної державної адміністрації;

начальника відділу фінансово-господарського забезпечення – головного бухгалтера апарату районної державної адміністрації (тимчасово);

головного спеціаліста сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей районної державної адміністрації (тимчасово).

У конкурсі на заміщення вакантної посади начальника юридичного відділу апарату районної державної адміністрації можуть брати участь особи, які мають вищу юридичну освіту за освітньо - кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи за фахом на державній службі, або за фахом на керівних посадах в інших сферах не менше 5 років, володіють персональним комп’ютером в обсязі користувача програмного забезпечення та вільно володіють державною мовою.

У конкурсі на заміщення тимчасово вакантної посади начальника відділу фінансово-господарського забезпечення - головного бухгалтера апарату районної державної адміністрації можуть брати участь особи, які мають вищу освіту у галузі економіки та фінансів за освітньо - кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи на державній службі, за фахом та на керівних посадах не менше 5 років, знають основні принципи роботи на комп’ютері, відповідні програмні засоби та вільно володіють державною мовою.

У конкурсі на заміщення тимчасово вакантної головного спеціаліста сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей районної державної адміністрації можуть брати участь особи, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, за фахом – педагог, психолог, соціолог, юрист, мають стаж роботи за фахом на державній службі на посаді провідного спеціаліста не менше 1 року, або стаж роботи за фахом в інших сферах не менше 3 років, володіють персональним комп’ютером в обсязі користувача програмного забезпечення та вільно володіють державною мовою.

Заяви на участь у конкурсі приймаються протягом 30 календарних днів з дня опублікування оголошення в газеті. Додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розміру та умов оплати праці надається відділом кадрової роботи апарату районної державної адміністрації.

До заяви на участь у конкурсі додаються:

особова картка (форма № П-2 ДС) з відповідними додатками;

дві фотокартки розміром 4х6;

копії документів про освіту, підвищення кваліфікації, присвоєння вченого звання, присудження наукового ступеня;

декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання
фінансового характеру за 2012 рік за формою, передбаченою
Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції»;

 копія документа, який посвідчує особу;

копія військового квитка (для військовослужбовців або
військовозобов’язаних;

довідка про допуск до державної таємниці (у разі його наявності).

За довідками звертатися за адресою: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20, кімн. 101, тел. 9-72-58.

З 20 травня по 15 червня 2013 року на території нашої області проводиться комплекс заходів з профілактики аварійності на пасажирському автомобільному транспорті. В зв’язку з цим було оголошено про початок загальнодержавної операції «Автобус-2013», мета якої – забезпечення безпеки дорожнього руху, протидії злочинності на автотранспорті, зміцнення дисципліни і законності серед особового складу, а також забезпечення безпеки перевезень пасажирів автобусами, особливо під час перевезення організованих груп дітей до місць відпочинку.
Протягом цього періоду працівники Державтоінспекції перевіряють суб’єкти господарювання, які мають ліцензії на право надання послуг з перевезення пасажирів автобусами щодо виконання ними вимог законодавства про автомобільний транспорт. Під час перевірок особливу увагу приділяють питанням діяльності фахівця з безпеки дорожнього руху, зберігання транспортних засобів за місцем стоянки, організації передрейсового контролю технічного стану автобусів та проведення щозмінного медичного огляду водіїв.
Державтоінспекція Кіровоградської області звертається до водіїв автобусів і власників автотранспортних підприємств: пам’ятайте, користуючись саме вашими послугами, сотні людей щоденно довіряють вам своє життя та здоров’я. Не ризикуйте ними – дорога не вибачає помилок.

Наталія РУДЯЧЕНКО, інспектор ВДАІ.

Борис Павлович Куновський народився 10 червня 1927 року в Кривому Розі. Батько його працював на шахті й помер дуже рано, коли хлопцеві ледве виповнилося шість років. Мати була малоосвіченою й працювала, здебільшого, на низькооплачуваних роботах. Як зазначив художник у своїй біографічній довідці, після смерті батька жити стало дуже тяжко. Це були голодні 1933 – 1934 роки. Після закінчення 1-го класу мати відвезла хлопця в село Зелене нашого району до рідної сестри, яка працювала вчителькою. З початком війни й сама переїхала туди.

Саме це мальовниче українське село яке тоді ще не мало нинішнього відбитку занедбаності та безперспективності, і подарувало майбутньому художнику найкращі враження на все життя. Як зізнається Борис Павлович у своїх спогадах, там він осягав шкільну науку, там навчився грати на скрипці, там полюбив усією душею українську природу і почав малювати. Там звела його доля з відомим у майбутньому українським поетом Іваном Хоменком. За словами Бориса Куновського, особистісний і творчий вплив цієї незвичайної людини мав неабияке значення й у його формуванні як творчої особистості. 

Дивак

(нарис)

Він дивився на світ зовсім іншими очима. Його життя було повне болю, жалю та зневіри. Ще з дитинства був сором’язливим, скутим, боявся когось образити. Але серце мав сповнене любові, щирості, ніжності, душевного тепла. Жорстокий світ диктував свої умови, встановлював інші неписані правила. Не піддаватися спокусам, залишатися до кінця чесним перед самим собою - складно, але він зумів. У нього ніколи не було друзів, не зустрічав однодумців, світ, здавалося, був зовсім чужим. Люди вважали його зарозумілим, гордим диваком. А в нього просто не знаходилося тем для розмови, хоч дуже часто нестерпно хотілося розкрити комусь свою душу. Єдина жінка, котру він кохав, не звертала на нього уваги, і це додавало ще більшої туги. Життя ставало сірою буденністю. Осінь стала його улюбленою порою. Тільки вона могла передати стан його душі. Вересневого непогожого вечора, повертаючись з роботи, біля свого під’їзду він побачив собаку. У великих собачих очах читався біль і смуток. О, якими знайомими були йому ці почуття. І пес став для нього першим, єдиним другом. Адже нічого немає більш прекрасного, ніж дружба. Але час не стоїть на місці. Швидко пролетіли літа, і чотирилапий друг відійшов у інші світи. А він тяжко переживав цю втрату. На  скроні сріблом упала сивина, погляд став сумним і байдужим. Йому більше навіть і на хвилину не хотілося залишатися на цій грішній землі. Згодом його теж не стало. А люди якось не помітили цього чи, може, просто не хотіли помічати. І лише згодом у шухляді його письмового столу знайшли багато аркушів паперу, дрібно списаного ніким досі не прочитаними віршами.

Оксана Ліщенюк.

Команди ДЮСШ «Олімп» взяли участь в серії змагань з різних видів спорту:

Кульова стрільба з пневматичної зброї

 Відкрита Першість Кіровограда. Переможцями стали: Юлія Петровська - І місце, Ірина Фарафонова - ІІ місце, Дар’я Семенко - ІІІ місце у вправі ПП-1 (20 пострілів з 10 метрів). Серед хлопців у цій вправі ІІІ-ІV місце з однаковою кількістю очок зайняли Володимир Висоцький та Роман Копійка. Тренують дітей тренери викладачі М.Ю. Андрусенко та М.М.Смілов.

Легка атлетика

26 – 28 квітня у м. Дніпродзержинську відбувся Всеукраїнський турнір з гандболу «Зірочки сходу» серед дівчат 2001-2002 р. н. За складом учасників, а це були команди з Кривого Рогу, Харкова, Дніпродзержинська та Тернівки (Дніпропетровська область), він був достатньо високого рівня. У цих змаганнях прийняли участь і вихованки Луганської філії ДЮСШ «Олімп», для яких це був перший досвід участі у турнірі республіканського рівня. Поступившись у напруженій боротьбі у перших двох зустрічах командам з Дніпродзержинська та Тернівки, наші дівчата потім перемогли з рахунком 25:5 одноліток з Кривого Рогу. Це дало змогу нашій команді зустрітися у матчі за третє місце із харків’янками. Упевнено здолавши опір суперниць (рахунок 20:9 свідчить сам за себе), луганчанки вибороли почесні бронзові нагороди.

Участь нашої команди у цих змаганнях стала можливою завдяки підтримці керівництва СВК «Агрофірма «Маріампольська», профспілкового комітету господарства, батьків дівчат та адміністрації Луганської ЗШ І-ІІІ ст. Щира подяка їм за це.

Костянтин Лисицін, тренер ДЮСШ «Олімп»

14 травня 2013 року на території Петрівської ЗШ І-го ступеня проходила акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

В програму дня входило:

* показові виступи рятувальників ДПРЧ – 32;

* демонстрація роботи аварійно-рятувального автомобіля;

* естафети дитячих команд;

Переможці за підсумками змагань отримали цінні подарунки, а головне - ще раз згадали правила поведінки під час літніх канікул.