О.Богза під час виконання миротворчої місії в ІракуШановні учасники миротворчих операцій!

Районна державна адміністрація і районна рада сердечно вітають вас із святом – Міжнародним днем миротворців Організації Об’єднаних Націй.

Ви приймали участь у міжнародних миротворчих операціях, основною місією яких є запобігання виникненню конфліктів шляхом їх мирного врегулювання, контроль за додержанням угод про припинення вогню. Миротворча діяльність України сприяє процесу просування нашої держави до повноправного членства в європейських та євроатлантичних структурах, а також зростанню її авторитету в системі колективної безпеки.

З нагоди свята прийміть побажання міцного здоров’я, щастя та сімейного благополуччя,  сил і натхнення для подальшої праці в ім’я України!

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

За честь України

Все менше залишається серед нас учасників Великої Вітчизняної війни. Вони з честю виконали свій обов’язок, мільйони їхніх побратимів заплатили власними життями, відстоюючи свободу і незалежність Батьківщини. Та славні традиції бойової звитяги не відходять у вічність разом з ветеранами, їх підхопили учасники бойових дій на території інших держав – воїни-інтернаціоналісти та учасники миротворчих операцій.

О.БогзаСеред цієї категорії ветеранів - учасники подій на Кубі, в Ємені, Чехословаччині, Афганістані та інших «гарячих точках». Один з таких – Олександр Богза – має статус миротворця ООН, брав участь у миротворчій операції в Іраку.

Народився Олександр в Луганці. Батько – Микола Станіславович – вже майже 30 років працює в СВК «Агрофірма «Маріампольська» механізатором, вважається одним з найдосвідченіших і найсумлінніших працівників. Мама – Валентина Леонідівна – також близько 30 років працює нянею в дитсадку. Вона активна учасниця художньої самодіяльності як солістка СБК ім. А.Г.Лісіцина, неодноразово брала участь і перемагала в районних та обласних конкурсах виконавців.

Олександр після закінчення школи у травні 2001 року був призваний до лав Збройних Сил України. Службу проходив в одному з підрозділів МНС в Кіровограді на посаді командира відділення плаваючих евакотранспортних машин.

Після закінчення строкової служби у званні старшого сержанта був звільнений в запас, але за контрактом продовжив службу в одній з частин військової служби правопорядку в Кривому Розі. Як один з кращих і відповідним чином підготовлених військовослужбовців, у 2004 році був направлений в підрозділ Збройних сил ООН для виконання миротворчої операції в Іраку. Був командиром відділення взводу військової поліції.

До обов’язку підрозділу входило патрулювання в населених пунктах, конвоювання вантажів, охорона різних високопоставлених осіб та делегацій, виконання інших завдань. Хоча Збройні сили ООН і вважаються миротворчими, та іхня місія далеко не завжди обмежується лише мирними засобами. Не раз доводилося брати участь в бойових операціях, знешкоджувати антиурядові формування, які здійснювали диверсії, обстріли, напади на урядові установи і військові підрозділи сил ООН та уряду Іраку. Запам’ятався бій, під час якого довелося утримувати міст, по якому виходив з оточення підрозділ українського обмеженого контингенту. Вперше за часів існування нашої незалежної держави українським військовослужбовцям саме в Іраку довелося вести реальні бойові дії. За мужність і витримку, проявлені під час виконання місії, група наших військовослужбовців отримала нагороди. Олександр Богза був нагороджений медаллю ООН «За відвагу», яку йому вручав польський генерал.

Українські військові підрозділи, які беруть участь в миротворчих операціях ООН, завжди відзначаються високим професіоналізмом, отримують найвищі оцінки командування миротворчих Збройних сил. Це сприяє підвищенню авторитету і честі нашої держави як члена світового співтовариства.

Після закінчення місії в Іраку О.Богза ще впродовж певного часу служив у Збройних Силах України, здобув вищу освіту в Київському Славістичному університеті. На даний час він працює в одній з приватних підприємницьких структур в Кривому Розі.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: О.Богза під час виконання миротворчої місії в Іраку.