Отримайте ваучер на навчання

Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці право на отримання ваучера (ст.30 Закону України „Про зайнятість населення”) мають як зареєстровані безробітні, так і працюючі громадяни віком від 45 років, які не досягли пенсійного віку згідно зі ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови наявності у них страхового стажу не менше 15 років.

Вартість ваучера не може перевищувати десятикратного розміру визначеного законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент прийняття рішення про видачу ваучера. Оплата ваучерів здійснюється Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Якщо вартість навчання перевищує вартість ваучера, особа або роботодавець може оплатити різницю.

Не мають права на отримання ваучера:

- особи, які не мають професійно-технічної або вищої освіти;

- особи, які протягом останніх п’яти років проходили перепідготовку за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;

Навчання можуть здійснювати професійно-технічні та вищі навчальні заклади, підприємства, установи та організації, які мають відповідні ліцензії.

Після отримання ваучера можна здобути наступний освітньо-кваліфікаційний рівень на базі вже існуючого.

Вибір професії, спеціальності або напряму підвищення кваліфікації та навчального закладу претендент на отримання ваучера здійснює самостійно.

За більш детальною інформацією звертайтеся до районного центру зайнятості.

Телефон для довідок 9-62-53

Ольга Живага, спеціаліст районного центру зайнятості

Підприємництво за сприяння служби зайнятості

Першу інформацію про те, як стати бізнесменом, можна отримати з матеріалів, розміщених в інформаційних куточках центрів зайнятості. Важливо, що безробітним безкоштовно надаються інформаційно-консультаційні послуги з питань підприємництва, для них організовується професійне навчання основам організації бізнесу.

Службою зайнятості реалізується комплекс цілеспрямованих дієвих заходів із підтримки та розвитку підприємницької ініціативи серед безробітних, в тому числі молодих людей.

В першу чергу, це проведення фахівцями центрів зайнятості різнопланових інформаційних та тематичних семінарів, на які запрошуються бажаючі започаткувати власну справу. На них безробітні отримують інформацію з питань самозайнятості, вибору професій, придатних для підприємницької діяльності для конкретного регіону, інформацію про дії, які варто здійснити для започаткування власної справи. До проведення таких семінарів залучаються представники податкової інспекції, управління економіки, державні реєстратори,  приватні підприємці.

Усі громадяни, які виявляють бажання розпочати власний бізнес, в першу чергу відвідують інформаційні та тематичні семінари, спрямовані на відкриття власної справи.

З метою набуття теоретичних знань з основ обліку та оподаткування діяльності малого підприємництва, мікроекономічних питань, маркетингу, менеджменту та практичних вмінь щодо бізнес-планування бажаючим відкрити власну справу рекомендується навчання на курсах з «Основ підприємницької діяльності».

Основними напрямками підприємницької діяльності на сьогоднішній день є надання побутових послуг населенню, а саме: ремонт житлових приміщень, перукарські послуги, ремонт побутової техніки, ремонт взуття, бджільництво, вирощування та реалізація овочів, пошив та ремонт одягу, відео- та фото–послуги, а також торговельно-посередницька діяльність.

Отож, якщо ви перебуваєте в пошуку роботи, звертайтесь до служби зайнятості, отримайте інформацію щодо можливості започаткування власної справи, може, це і буде місце вашої професійної діяльності на все життя.

Людмила Кісільова, заступник директора районного центру зайнятості

Бізнес починається з бізнес-ідеї

Кожен бізнес розпочинається з бізнес-ідеї. Вибір бізнес-ідеї - це один з найважливіших етапів у створенні власної справи. Помилковий вибір бізнес-ідеї може призвести, в кращому випадку, до втрати вашого часу, а в гіршому - до втрати грошей, які ви можете вкласти у її розвиток. Отже, слід досить серйозно підійти до вибору тієї справи, якою ви плануєте займатись.

Ось лише деякі ідеї підприємницької діяльності: бар, кав’ярня, кафе, кондитерська, піцерія, ресторан, пекарня, виготовлення плетених речей на замовлення, ательє з пошиття одягу, продаж меблів, виготовлення штучних квітів, пошиття взуття, косметичний салон, догляд за дітьми вдома, фермерське господарство, бюро туристичних подорожей, репетиторське бюро, послуги тамади, юридичні або нотаріальні послуги, транспортні послуги, ремонт побутової техніки, ремонт квартир, агенція нерухомості, готель, танцювальна студія.

Обираєш професію – проектуєш життя

З метою сприяння молоді щодо самовизначення та свідомого вибору майбутньої професії, актуалізації робітничих професій, відповідальності школярів за власне майбутнє, мотивації до легального працевлаштування в Україні  у рамках обласної профорієнтаційної естафети «Обираєш професію – проектуєш життя «спеціалісти районного центру зайнятості для учнівської молоді району Балахівської ЗОШ І-ІІІст., Балахівської ЗОШ соціальної реабілітації, Чечеліївської ЗОШ І-ІІІ ст.., Петрівського НВК у рамках обласної профорієнтаційної естафети «Обираєш професію – проектуєш життя» провели Ярмарок професій.  

На заході учасники ознайомились з описами професій, які є актуальними на ринку праці, паспортами ринкоутворюючих підприємств, у яких є потреба в працівниках, паспортами навчальних закладів області та центрів професійно-технічної освіти ДСЗ, різноманітними інформаційними матеріалами служби зайнятості.

У свою чергу, викладачі Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права імені М.П. Сая презентували свій навчальний заклад. Присутніх було ознайомлено з умовами навчання та вступу, поінформовано про перелік професій, за якими можна навчатися (правознавство, бухгалтерський облік, товарознавство, ресторанне обслуговування), про студентське життя-буття розповіли другокурсники коледжу - майбутні юристи.

Про такі професії, як кухар, кондитер, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, оператор комп‘ютерного набору, електрогазозварник, верстатник широкого профілю, електромонтер проінформували викладачі Жовтоводського професійно- технічного училища №70. Велика увага при цьому була спрямована на інформування старшокласників про соціальні гарантії для студентів закладів професійно-технічної освіти: безкоштовне навчання та проживання студентів, стипендія, забезпечення харчуванням.

Отож, учасники заходу мали можливість познайомитись з послугами Служби зайнятості для школярів та отримати інформацію про професії та навчальні заклади, як кажуть, «з перших рук».

Підготувала Тетяна Біденко, спеціаліст районного центру зайнятості