Мільйони людей, які мають присадибні ділянки чи фермерське господарство, протягом останніх років переконалися, що для отримання гарного врожаю необхідно захистити овочі та фрукти від шкідників, хвороб та бурянів. Для цього у торговельній мережі України пропонується великий асортимент препаратів з різними діючими речовинами в будь-яких препаративних формах. Тож селяни, дачники і фермери губляться в цьому різноманітті препаратів.

Отож ми звернулися до інспектора Кіровоградської фітосанітарної інспекції Віри Коваленко за порадою, як уникнути підробки, вибираючи засоби захисту рослин, адже за оцінками спеціалістів, з кожних десяти пакетів у шести знаходяться фальсифікати.

- Отож, Віро Григорівно, на що перш за все потрібно звернути увагу при купівлі засобів захисту рослин?

- Оглянути упаковку чи тару (текст на пакеті має не стиратися, пакети відзначатися своєрідним хрустом завдяки фольгову покриттю, ампули повинні бути в закритій упаковці і т.д.), інструкція обов’язково має бути українською мовою, а пакети містити штрих-код. На кожному пакеті має бути відбиток номера, який співпадає з номером сертифіката якості на партію продукції. Цей сертифікат обов’язково повинен бути у торговельній точці. Але, не дивлячись на всі прийняті заходи безпеки, ризик стати об’єктом шахрайства все ж існує, тому радимо користуватись виключно послугами спеціалізованих магазинів та відомих фірм.

- Одна з найбільших проблем присадибних ділянок - колорадський жук. Які інсектициди краще використовувати?

- На сьогоднішній день понад 70% препаратів від колорадського жука, що продаються на території України, виробляються на основі діючої речовини -імідаклоприд. Імідаклоприд належить до нового класу хімічних сполук – групи неонікотиноїдів. Препарати на його основі харектиризуються високою ефективностю, екологічною безпечністю, відсутністю звикання до них жука та системною дією. В зв’язку з цим найпопулярніші препарати виробляють на основі імідаклоприду, серед яких, добре відомі препарати (“Бомбардир», «Протижук», «Конфідор», «Антижук», «Вектор», «Імідж», «Смерть жукам», «Контекті» та інші ). Останніми роками широкої популярності набули препарати для протруєння (вимочування) бульб картоплі («Престиж», «Шедевр», «Актара», «Антіжук –Гідро», та інші). При такому методі збільшується пестицидне навантаження на екологію та затрати коштів на одиницю вирощеної продукції. Крім того, присадибні ділянки, як правило, знаходяться поряд з джерелами  питної води, тому зазначений метод слід застосовувати  досить обережно (не перевищувати дози препарату).

- Щоб Ви ще порекомендували садівникам та городникам у весняний період?

- Дуже важливо привести в належний санітарний стан присадибну та дачні ділянки. Крім загально прийнятих заходів, таких, як обрізування, побілка дерев,перекопування грунту та знищення рослинних решток, особливу увагу слід звернуту на боротьбу з важко знищуваними бур’янами (осоти, пирій, берізка, будяки та ін.). Для цього широко застосовують препарати на основі ізопропіламінної солі гліфосату, («Раундап», «Гліфосад», «Буран», «Ураган», «Вулкан», «Аргумент», «Гліфоган» та ін.). Препарати швидкодифузно проникають через листкову поверхню і розподіляються по всій рослині та максимально накопичуються в точках росту та кореневищах. Повна загибель наступає через 2 тижні. Це малотоксичні та  максимально дієві препарати.

Для знищення  збудників хвороб в ранньовесняний  період проводять викорінювальні обробки контактними препаратами на основі міді (бордоська рідина, хлорокис міді, «Медян Екстра 350», «Купроксат»). 

Уже понад 20 років на ринку засобів захисту відомий препарат «Фундазол».

Останніми роками на присадибних, дачних ділянках найбільшу тривогу викликає захист томатів і картоплі від фітофторозу, винограду від мільдью. Для вирішення цієї проблеми потрібно знати, чим і коли обробляти рослини. Такі препарати як «Акробат МЦ», « Альфабогатир», «Ацидан», «Захист», «Квадріс», «Лікар рослин», «Ридоміл Голд МЦ»,  «Танос 50», «Татту», «Фітал» та ін., на ринку засобів захисту дозволені для роздрібного продажу населенню. Відомо,що неправильне застосування препарату може негативно позначитись на його ефективності і, крім цього - завдати шкоди людині. Кілька порад з цього приводу не завадять навіть досвідченим господарям.

Отож користуйтеся ранцевим оприскувачем. За його відсутністю зазвичай використовують відро і віник, проте в цьому разі ви витратите більше препарату, ніж потрібно. Крім того, хімічна обробка за допомогою відра і віника небезпечна для людини. Не слід проводити обробку ділянок розчином у вітряну погоду. Найкращий час для обробки - ранок або вечір. Використовуйте тільки чисту воду для приготування розчину. Пам’ятайте, що брудна вода може знизити ефективність будь-якого препарату. Дотримуйтесь всіх вимог техніки безпеки (спеціальний одяг, гумові рукавиці, захисні окуляри та інші). Обробка вегетуючих рослин пестицидами повинна проводитися після завершення кожного етапу ручних робіт по догляду за сільськогосподарською культурою.

- Застосування пестицидів особливо авіаційним методом в сільському господарстві згубно діє на пасіки. Як уникнути цих неприємностей?

- Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та власника повітряних суден сільгоспавіації. За три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи згідно з вимогами ДСП 382-9 (повідомлення селищної чи сільської рад, погодження установами держсанепіднагдяду). В термін три доби вже селищна чи сільська рада повідомляє зареєстровані на їх території пасіки про авіаційний обробіток пестицидами. 

Спілкувався Сергій Андрусенко.