Шановні охоронці державних рубежів!

Дорогі ветерани-прикордонники!

Прийміть сердечні вітання з нагоди професійного свята – Дня прикордонника. Вартові державних рубежів завжди були у великій повазі і шані в українського народу. Прикордонні війська стали важливою ланкою в системі зміцнення національної безпеки, захисту економічних та військових інтересів в цей неспокійний  для України час.

Цього святкового дня висловлюємо глибоку вдячність вам, дорогі ветерани прикордонної служби, усім тим, хто нині сумлінно і самовіддано виконує почесний конституційний обов’язок. Впевнений, що українські прикордонники й надалі вірно служитимуть інтересам України та її громадян.

Бажаємо вам і вашим сім’ям міцного здоров’я, щастя, життєвих гараздів, родинного миру і спокою. Нехай любов до України й людська шана надихають вас на нові звершення у благородній справі вірного служіння рідному народові.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Починаючи з 1992 року, воїни ООН беруть активну участь у забезпеченні миру і стабільності в багатьох країнах світу, демонструючи під час виконання завдань високий професіоналізм і мужність.

Без сумніву, миротворча діяльність стала важливою складовою системи світової безпеки. Події, які відбуваються сьогодні на сході України, можуть суттєво вплинути на зміну поглядів провідних країн світу в питаннях забезпечення зовнішніх гарантій національної безпеки і територіальної цілісності нашої країни та створити умови для входження України в найбільш впливові та ефективні міжнародні структури безпеки.

Від щирого серця вітаємо учасників міжнародних миротворчих операцій з Міжнародним днем миротворців Організації Об’єднаних Націй!

Бажаємо усім міцного здоров’я, злагоди і благополуччя, а нашій державі – миру та спокою!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

юні патріоти - учні Петрівського НВК.Здавна наша країна славиться красою свого вбрання, і, передусім - вишиванки. Ця яскрава, колоритна одіж має свій неповторний візерунок. Який, до речі, настільки прекрасний і важкий, що далеко не кожен зможе повторити його на тканині. Найдовше вишиванки як елемент повсякденного одягу проіснували на Західній Україні, бо саме там найкращі майстрині берегли всі традиції і, не покладаючи рук, вишивали одіж. Та зараз часи змінюються, вишиванка знову об’єднала усіх нас в одне ціле, надпотужне серце, що болить за Україну. І 21 травня ми святкуємо ще  для всіх нове, але вже найкраще свято - «День вишиванки». У цей день кожен може долучитися до давніх традицій, що передаються віками, і одягти вишиванку.

Яке тільки щастя, йдучи вулицею, бачити нашу молодь у граючому на сонячних променях візерункові! Ти немов повертаєшся в минуле, про яке знаєш лише з книжок, але про яке так багато уявляв.

колективне фото учасників заходуТравень багатий на свята і визначні дати. Одне з таких – День сім’ї. Днями з нагоди цього свята проводився круглий стіл «Моя щаслива родина», в якому взяли участь прийомні родини Новаків - Любові Михайлівни та Миколи Володимировича з дітьми Владиславом та Юлією, Копиріних - Ніни Петрівни та Анатолія Володимировича з дітьми Олександром, Дарією, Павлом та Іллєю, Ужвів - Тетяни Павлівни та Олександра Миколайовича з дітьми Оленою, Артемом та Анастасією, Тишиків - Світлани Миколаївни та Сергія Миколайовича з дітьми Данилом та Юлією, Швець Ірини Євгеніївни з дітьми Вікторією, Юлією та Євгеном.

У заході взяла участь заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета. Вітаючи учасників, вона зізналася, що їй надзвичайно приємно зустрічатися з прийомними родинами, з людьми, які подарували дітям тепло сімейного затишку. Адже далеко не кожен може прийняти дитину як рідну, подарувати їй батьківську любов.

З 30 травня 2015 року по 3 червня 2015 року відбудуться районні заходи з нагоди відзначення Міжнародного дня захисту дітей.

30 травня 2015 року 0 10-й годині в смт Петровому на майданчику зі штучним покриттям відбудеться турнір з мініфутболу серед учнів молодшого та середнього шкільного віку, а в приміщенні стрілецького тиру Петрівського НВК - відкрита першість з кульової стрільби серед вихованців ДЮСШ «Олімп».

31 травня 2015 року  діти пільгових категорій відвідають циркову програму «На межі екстриму» в ДП « Криворізький державний цирк» міста Кривого Рогу.

2 червня 2015 року відбудеться районний фестиваль «Гордість і надія Петрівщини», в рамках якого об 11.00 в сесійній залі Петрівської районної ради відбудеться зустріч обдарованої учнівської молоді з керівництвом району, а по закінченні – в парку відпочинку смт Петрового пройде гала-концерт «Інгулецький зорепад».

3 червня 2015 року о 9.30 в парку відпочинку смт Петрового відбудеться концертно-розважальна програма «Хай буде дитинство щасливе моє та усіх дітей світу».

В програмі свята: виступи талановитої молоді, ігрова програма за участю клоунів, конкурс дитячого малюнку на асфальті «Моє щасливе дитинство», виставка образотворчого та декоративного мистецтва, розважальні атракціони.

В парку відпочинку працюватиме виїзна торгівля.

ЧЕКАЄМО НА ВАС!

До уваги учасників антитерористичної операції!

Урядом ухвалено Порядок забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 року № 200.

Безкоштовними путівками на санаторно-курортне лікування забезпечуються:

– інваліди війни з числа учасників антитерористичної операції;

– учасники бойових дій, які безпосередньо брали участь під час проведення антитерористичної операції.

Сьогодні питання безпечного використання газу в побуті є актуальним. «Вогонь та газ – небезпека в побуті для нас», «Газ помилок та недбальства не пробачає» – під такими приблизно гаслами проходять лекції і бесіди в навчальних закладах. А що відомо про небезпеку газу для дорослих? У нашому районі газопостачання централізоване, а теплозабезпечення житлового фонду – індивідуальне. Тобто забезпечення осель теплом повністю лежить на плечах мешканців. І лише невелика кількість квартир житлових будинків залишається на альтернативному виді опалення. Тільки постає питання – наскільки воно безпечне? Безпека залежить від кількох основних чинників: у першу чергу – від стану системи газопостачання та газового обладнання в житлових будинках, технічне обслуговування яких здійснює ВАТ «Кіровоградгаз». З іншого боку, безпечне споживання газу визначається технічним станом вентиляційних каналів, своєчасність перевірок яких забезпечується комунальними підприємствами - балансоутримувачами. Через поступове старіння стану вентиляційних каналів житлового фонду порушується їх герметичність, що не ліпшим чином впливає на тягу. Тому перед опалювальним сезоном комунальне підприємство повинно організувати чергову перевірку та прочищення вентиляційних каналів. Відповідно до «Правил з безпеки користування побутовими газовими приладами» та «Правил безпеки систем газопостачання України» обстеження вентиляційних каналів проводиться тільки спе-ціалізованою організацією. Результати оформляються відповідним актом. У випадку виявлення несправних і непридатних до подальшої експлуатації вентиляційних каналів, представник організації, який виконує перевірку, зобов’язаний попередити власника під розписку про заборону користування газовими приладами та негайно надати газовій дільниці акт перевірки для відключення газових приладів від системи газопостачання. Газопостачальна організація, у свою чергу, зобов’язана терміново перекрити доступ газу до всіх газових приладів, крім газових плит для приготування їжі, при умові наявності кватирки на кухні. Третім чинником є суворе дотримання правил роботи газових плит та приладів опалення самими споживачами. Нерідко, не задумуючись, мешканці квартир самовільно втручаються в систему газопостачання, конструкцію газових приладів та вентиляційних каналів. А представників згаданих служб не впускають у власні помешкання. Хоча відповідальність за організацію проведення щорічного технічного огляду газових приладів опалення покладена чинними нормативами на власників квартир. А як розцінити використання побутових газових плит для обігріву приміщення? Як зрозуміти використання у багатоповерхових будинках балонів зі скрапленим газом?! Такі «подвиги» несвідомих громадян – смертельна небезпека для оточуючих! 

Районна державна адміністрація, районна рада та управління соціального захисту населення щиро вітають Клавдію Андріївну Семенову з дев’яносторічним ювілеєм! Бажаємо міцного здоров’я, довголіття при ясній пам’яті, сил духовних та фізичних, родинного тепла і затишку та Божої благодаті на многії літа!

Клавдія Андріївна народилася 28 травня 1925 року в Петровому в родині колгоспників Андрія Юхимовича та Пелагеї Іванівни Коляди. Невдовзі родина переїхала на постійне місце проживання до Червонокостянтинівки, до школи ходила в Баштине, де й закінчила сім класів.

З початку війни працювала на різних роботах, з юного віку відчувши на собі увесь тягар дорослого життя. 1944 року за молодіжним оргнабором поїхала на Донбас, де влаштувалася вантажницею на одній із шахт. Пропрацювавши там два роки, зустріла Миколу Семенова – людину, з якою пов’язала свою подальшу долю. 1946 року молодята побралися і повернулися на Петрівщину – на батьківщину Клавдії. Тут народили і виховали трьох синів – Івана, Василя та Анатолія. Працювала в місцевому колгоспі «Росія» до виходу на пенсію.

Серед односельців користується авторитетом і повагою як хороша мама, добра господиня, любляча бабуся, справедлива, ввічлива і працьовита жінка.

(Закінчення. Поч. у № 33-34, 35, 38)

тренувальне поле ФК «Інгулець» у ВолодимирівціПро рівень команди Олександра Поворознюка свідчить хоча б те, що нині з футболістами ФК «Інгулець» в якості спаринг-партнерів у товариських поєдинках охоче зустрічаються й команди вищі за класом, зокрема лише за останні півроку двічі рівень п‘ятихатців перевіряв лідер першої ліги української першості ФК «Олександрія», якому спортсмени агрофірми хоча й поступилися, однак в рівній і доволі напруженій боротьбі. Дещо відчутнішою різницею у класі, щоправда, позначилася зустріч з футболістами дніпропетровського «Дніпра», в якій наші земляки поступилися підопічним Мирона Маркевича з рахунком 0:4. Однак, врахувавши усі помилки та прорахунки в попередніх спарингах, наприкінця березня вони приємно здивували своїх уболівальників сенсаційним результатом зустрічі з основним складом луганської «Зорі», здолавши луганчан на полі запорізького стадіону «Торпедо» (яке в нинішньому сезоні через відомі події на Сході вважається їх «домашнім» полем) з рахунком 1:0. Особливо приємно усвідомлювати, що ця перемога над авторитетними суперниками відбулася не тоді, коли їх команда перебуває в ослабленому, «розібраному» стані, а якраз, коли «на ходу», посідаючи четверту сходинку в чемпіонаті Прем’єр-Ліги і маючи в поточному сезоні у своєму активі перемоги над дніпропетровським «Дніпром» (2:1) та донецьким «Шахтарем» (1:0), а також нічию з київським «Динамо» (2:2). Зрозуміло, що на гру з амбіційними аматорами луганчани, мабуть, просто не налаштувалися належним чином, сподіваючись переграти на класі. Тож для них цей поєдинок також виявився повчальним і корисним – певне  в офіційних матчах вони подібної розслабленості собі не дозволять. Натомість в зовсім ще молодій історії ФК «Інгулець» ця перемога стане однією з найяскравіших і найприємніших сторінок.

Отже на порозі літо. Гаряча пора для господарів та й не тільки. Як свідчить статистика - у весняно-літній період в рази зростає кількість пожеж та інших подій надзвичайного характеру. З цього приводу ми вирішили поспілкуватись з начальником Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області, підполковником служби цивільного захисту Володимиром Васильовичом МАЛЮТОЮ.

Якщо ви стали свідком виявленої мужності і героїзму або безпосереднім учасником порятунку людей, ліквідації пожежі, аварії чи стихійного лиха, просимо надавати інформацію про це за телефонами: (022) 22-15-42, 22-09-90 або за адресою: відділ роботи із ЗМІ та громадськістю У ДСНС України у Кіровоградській області, вул. Пашутінська, 1, м. Кіровоград, 25015.

Підсумки підбиваються напередодні Дня рятівника. Учасники, які стають лауреатами, нагороджуються державною службою з надзвичайних ситуацій відзнакою “Герой-рятувальник року”.

Чекаємо ваших листів і повідомлень! 

ПравоохоронціПравоохоронці не залишають  родини переселенців з окупованих територій України без підтримки та пропонують сім’ям будь-яку допомогу: чи то фізичну, чи то юридичну. Дільничні інспектори міліції особисто відвідують переселенців, надають їм свої візитки дільничного та проводять профілактично-роз’яснювальні роботи.

Таким родинам на сьогодні є дуже важлива підтримка, тому правоохоронці завжди готові прийти на допомогу, - наголосив начальник Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області Євген Чуйко.. 

Виховуємо патріотів

Напередодні травневих свят з метою виховання в учнівської та студентської молоді почуттів патріотизму та духовності, формування національної самосвідомості та високих моральних якостей правоохоронцями Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області у загальноосвітніх навчальних закладах району організовано уроки, присвячені 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі та 70-й річниці завершення другої світової війни.

Інтриги не було, але уболівальники розчарованими не залишилися

Неоднозначне враження залишилися у вболівальників Петрівщини після закінчення домашнього матчу четвертого туру чемпіонату Кіровоградської області з футболу між командами наших улюбленців з ФК «Інгулець» та гостей з Новгородки – «РАО-ТЕС-Промінь». Власне, ті, хто йшов на стадіон «Інгулець», аби насолодитися красивою, видовищною грою, певне, були дещо розчаровані, адже цю саму видовищність вони побачили у виконанні лише однієї - нашої команди. Тож і сам поєдинок двох суперників, особливо під кінець зустрічі, більшою мірою нагадував не змагання, а таке собі футбольне шоу, в ході якого наші футболісти у відверто напівтренувальному ритмі відпрацьовували власну майстерність та відточували на практиці варіанти комбінацій по взяттю воріт суперника. Сказати, що «РАО-ТЕС-Промінь» - слабка команда… Мабуть, це не зовсім правильно, в усякому разі, аби у нас в Петровому хоча б така ж команда була ще чотири роки тому, гадаю, ми вважали б її досить сильною і, звичайно, навіть гордилися б якимись її локальними успіхами. Але з огляду на створену сьогодні Олександром Поворознюком суперкоманду, про яку в районі раніше ніхто не насмілився б навіть мріяти, мусимо визнати, що в звітній грі зустрічалися суперники абсолютно різного рівня і абсолютно неспівставні за класом.