Сьогодні питання безпечного використання газу в побуті є актуальним. «Вогонь та газ – небезпека в побуті для нас», «Газ помилок та недбальства не пробачає» – під такими приблизно гаслами проходять лекції і бесіди в навчальних закладах. А що відомо про небезпеку газу для дорослих? У нашому районі газопостачання централізоване, а теплозабезпечення житлового фонду – індивідуальне. Тобто забезпечення осель теплом повністю лежить на плечах мешканців. І лише невелика кількість квартир житлових будинків залишається на альтернативному виді опалення. Тільки постає питання – наскільки воно безпечне? Безпека залежить від кількох основних чинників: у першу чергу – від стану системи газопостачання та газового обладнання в житлових будинках, технічне обслуговування яких здійснює ВАТ «Кіровоградгаз». З іншого боку, безпечне споживання газу визначається технічним станом вентиляційних каналів, своєчасність перевірок яких забезпечується комунальними підприємствами - балансоутримувачами. Через поступове старіння стану вентиляційних каналів житлового фонду порушується їх герметичність, що не ліпшим чином впливає на тягу. Тому перед опалювальним сезоном комунальне підприємство повинно організувати чергову перевірку та прочищення вентиляційних каналів. Відповідно до «Правил з безпеки користування побутовими газовими приладами» та «Правил безпеки систем газопостачання України» обстеження вентиляційних каналів проводиться тільки спе-ціалізованою організацією. Результати оформляються відповідним актом. У випадку виявлення несправних і непридатних до подальшої експлуатації вентиляційних каналів, представник організації, який виконує перевірку, зобов’язаний попередити власника під розписку про заборону користування газовими приладами та негайно надати газовій дільниці акт перевірки для відключення газових приладів від системи газопостачання. Газопостачальна організація, у свою чергу, зобов’язана терміново перекрити доступ газу до всіх газових приладів, крім газових плит для приготування їжі, при умові наявності кватирки на кухні. Третім чинником є суворе дотримання правил роботи газових плит та приладів опалення самими споживачами. Нерідко, не задумуючись, мешканці квартир самовільно втручаються в систему газопостачання, конструкцію газових приладів та вентиляційних каналів. А представників згаданих служб не впускають у власні помешкання. Хоча відповідальність за організацію проведення щорічного технічного огляду газових приладів опалення покладена чинними нормативами на власників квартир. А як розцінити використання побутових газових плит для обігріву приміщення? Як зрозуміти використання у багатоповерхових будинках балонів зі скрапленим газом?! Такі «подвиги» несвідомих громадян – смертельна небезпека для оточуючих! 

Шановні споживачі природного газу! 

Адміністрація ВАТ «Кіровоградгаз» звертається до Вас із проханням дотримуватись правил безпечного користування газовими приладами! Нехтування правилами безпеки під час використання газу призводить до непоправних трагедій! Як наслідок – гинуть та травмуються люди! Основні причини нещасних випадків – несправний стан вентканалів; експлуатація побутових газових приладів із несправними системами відведення продуктів згоряння у димові та вентиляційні канали житлових будинків; самовільне втручання потерпілих у роботу газових приладів і мереж. Пам’ятайте! Порушення правил експлуатації газових приладів та неналежний догляд за ними є причиною смертельних нещасних випадків! Будьте завжди уважні у користуванні газом, бо у цьому – запорука вашої безпеки та безпеки близьких вам людей!

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ПРО ГАЗ 

На що звертати головну увагу при користуванні газовими приладами:

1. При появі запаху газу негайно перекрийте крани пальників газової апаратури на газопроводах перед нею, відкрийте кватирки (вікна, фрамуги тощо), не запалюйте вогонь, не вмикайте і не вимикайте електроприлади, не користуйтесь електродзвониками, викличте службу «104». Перед користуванням газовими приладами неодмінно провентилюйте приміщення.

2. При відсутності або слабкій тязі у вентканалах не користуйтеся газовими приладами – це смертельно небезпечно.

3. Не вмикайте кран на газовому приладі, не маючи у руках запаленого сірника, заздалегідь піднесеного до пальника приладу.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: залишати без нагляду увімкнені газові прилади; самовільно проводити газифікацію квартир, будинків тощо; перестановка, заміна, відключення старих і підключення нових газових приладів, ремонт газового обладнання і газопроводів; допускати до користування газовими приладами дітей дошкільного віку, а також осіб, які не контролюють свої дії, і тих, хто не пройшов інструктаж на підприємстві газового господарства; використовувати для сну і відпочинку кухні та інші приміщення, де встановлені газові прилади; обігрівати приміщення та сушити білизну над газовими плитами. По закінченні користування газом закрийте крани на газових приладах і перед ними. Не залишайте увімкнені пальники. При пошкодженнях газового обладнання телефонуйте у газопостачальну організацію.

Адміністрація ВАТ «Кіровоградгаз»