До уваги учасників антитерористичної операції!

Урядом ухвалено Порядок забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 року № 200.

Безкоштовними путівками на санаторно-курортне лікування забезпечуються:

– інваліди війни з числа учасників антитерористичної операції;

– учасники бойових дій, які безпосередньо брали участь під час проведення антитерористичної операції.

Куди звертатися: 

до управління соціального захисту населення за:

– зареєстрованим місцем проживання;

– за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік (для осіб, що переселилися з тимчасово окупованої території).

Для отримання путівки необхідно: 

– стати на облік до управління соціального захисту населення;

– подати наступні документи:

1. заяву;

2. медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о;

3. копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни;

4. документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Про порядок забезпечення інвалідів та ветеранів війни санаторно-курортними путівками.

У житті кожної людини бувають моменти, коли необхідно зробити виклик хворобам, зібрати до купи волю, життєві сили, терпіння, наполегливість – вистояти та перемогти. Людям з обмеженими фізичними можливостями, ветеранам війни та іншим враженим категоріям населення це відомо краще ніж будь-кому.

Саме тому робота органів соціального захисту населення спрямована на вирішення проблем, які мають суттєвий вплив на покращення рівня соціальної захищеності вказаної категорії осіб, де особливе місце належить питанню забезпечення санаторно-куротним лікуванням.

Механізм забезпечення органами соціального захисту населення санаторно-курортними путівками (далі - путівками) до санаторно-курортних закладів відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» та «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 р. № 187 «Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення». Органи соціального захисту населення забезпечують за рахунок коштів державного бюджету безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів:

- інвалідів усіх категорій за рахунок коштів, передбачених Міністерством соціальної політики;

- ветераном війни, осіб, на яких поширюється чинність Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх со-ціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам;

- ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», та інвалідів у санаторіях, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики.

Зазначені особи повинні перебувати на обліку для санаторно-курортного лікування в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Путівки видаються відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості у міру надходження путівок. Для одержання путівки подається заява, медична довідка лікувальної установи за формою N 070/о та посвідчення, яке дає право на пільги.

Інваліди війни забезпечуються путівками позачергово щороку (із січня по грудень). Учасники бойових дій забезпечуються путівками щороку (із січня по грудень). Учасники війни забезпечуються путівками один раз на два роки.

Інваліди загального захворювання та інваліди з дитинства забезпечуються путівками в порядку черговості в міру надходження путівок.

Інваліди із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) забезпечуються путівками:

I та II групи - до санаторіїв спинального профілю з лікуванням строком на 45 днів (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості в міру надходження путівок;

III групи - до санаторіїв неврологічного профілю строком на 18-21 день (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості в міру надходження путівок. Особам, які супроводжують інвалідів I та II групи до санаторіїв спинального профілю, путівки не видаються, лише оплачується проїзд (двічі до санаторію і двічі в зворотному напрямку) у транспорті загального користування (залізничному та автомобільному) згідно з поданими проїзними квитками. У випадку проїзду залізничним транспортом відшкодовують вартість квитка у плацкартному вагоні.

Путівками без лікування (крім санаторіїв, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики) забезпечуються особи, що супроводжують інвалідів I групи (за винятком інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), яким, за висновком лікувально-профілактичного закладу, необхідна постійна стороння допомога. Якщо інвалід I групи здатний обслуговувати себе самостійно, йому видається відповідна довідка про це лікувально-профілактичним закладом. Інваліда I групи не можуть супроводжувати інваліди I групи та особи, які не досягли 18-річного віку.

Працюючі особи та особи, що не досягли встановленого законодавством пенсійного віку, забезпечуються путівками за місцем основної роботи або за місцем обліку в органах соціального захисту населення на підставі довідки з місця роботи про те, що їм не видавалася безоплатна путівка протягом попереднього року (для осіб, що забезпечуються путівками один раз на два роки, - протягом двох попередніх років). Осіб, що проживають в інтернатних установах системи Міністерства соціальної політики, інвалідів, що навчаються на денному відділенні у навчальних закладах, путівками забезпечують органи соціального захисту населення відповідно до зазначеного Порядку.

Особа, що перебуває на обліку для забезпечення путівкою в органах соціального захисту населення, але в поточному році одержала безплатну путівку в іншій організації, знімається з обліку.

Наголошуємо на тому, що компенсація за доплату, пов’язану з поліпшенням умов проживання в санаторії, та за продовження строку лікування не здійснюється. Слід звернути увагу на те що, коли особи мають право на санаторно-курортне лікування за кількома законами, їм надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.

Детальніше про забезпечення санаторно-курортними путівками можна дізнатись, звернувшись до управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації за адресою: смт Петрове, вул. Ілліча, 32, тел. 9-63-50, 9-63-33.

Про виплату грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування

Механізм виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки (далі - грошова компенсація) та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування, передбачених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» та «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2004 р. № 785.

Грошова компенсація виплачується інвалідам війни та інвалідам, зазначеним у статті 6-2 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань», за місцем їх обліку один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань. Грошова компенсація виплачується у таких розмірах:

- інвалідам I і II групи - 100 відсотків середньої вартості путівки;

- інвалідам III групи - 75 відсотків середньої вартості путівки.

Механізм виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування (далі - грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування) іншим категоріям інвалідів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2007 № 150. Грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування для цієї категорії осіб нараховується і виплачується в таких розмірах:

- інвалідам I і II групи - 75 відсотків,

- інвалідам III групи - 50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки.

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації.