Отже на порозі літо. Гаряча пора для господарів та й не тільки. Як свідчить статистика - у весняно-літній період в рази зростає кількість пожеж та інших подій надзвичайного характеру. З цього приводу ми вирішили поспілкуватись з начальником Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області, підполковником служби цивільного захисту Володимиром Васильовичом МАЛЮТОЮ.

- Доброго дня, Володимире Васильовичу, чи справді у весняно-літній період роботи рятувальникам прибавляється?

- Так. Зазвичай в пожежонебезпечний літній період кількість пожеж, як правило, є більшою, ніж в інші пори року. 

- А скільки пожеж виникло на території нашого району з початку року? 

- З початку року на території району виникло 4 пожежі: 1 пожежа в житловому будинку по вулиці Леніна в смт Петровому та ще 3 пожежі сухої трави на відкритій території Чечеліївської та Іскрівської сільських рад. Побічні збитки від них склали більше 70,0 тис. грн. І саме на пожежах на відкритих територіях я хотів би акцентувати увагу читачів районки. А особливо в лісових масивах. Всі ми бачили нищівні наслідки від лісових пожеж, які мали місце цього року в Австралії та Російській Федерації. Не оминуло це лихо і наші Чорнобильські ліси.  Тож шановні земляки та гості району, перебуваючи в лісі, пам’ятайте прості правила безпеки:

- виберіть місце для вогнища та обладнайте його, звільнивши від сухої трави 

- ніколи не залишайте вогнище без догляду;

- не кидайте, де попало, недопалки та сірники;

- уникайте диких тварин;

- будьте обережні зі зміями, не чіпайте їх;

- відпочивши, загасіть вогнище землею або водою.

Дотримання цих нехитрих правил дозволить уникнути надзвичайних ситуацій та зробити ваш відпочинок приємним та корисним. 

- А що ще може загрожувати безпеці громадян у весняно-літній період окрім виникнення пожеж?

- Насправді таких небезпек дуже багато, я хотів би зупинитись на деяких з них. Незабаром розпочинаються довгоочікувані канікули для школярів, а тому батькам потрібна подвійна увага до своїх дітей, адже легковажне поводження малечі з вогнем, водою, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки – першопричини сумних та трагічних наслідків. Тож, шановні батьки,  не залишайте дітей надовго без нагляду, як би ви їм не довіряли, або хоча б час від часу наглядайте за ними. У полі зору вашої дитини будь-якої хвилини можуть опинитися такі небезпечні іграшки, як сірники, отруйні речовини, і навіть вибухонебезпечні предмети. Особливо раджу бути пильними, якщо поблизу є водойми. Крім того, щоб бути впевненим у тому, що за вашої відсутності дитині не загрожує небезпека, навчайте їх правилам безпечної поведінки, у тому числі й на власному прикладі. Розповідайте про правильну поведінку, будьте прикладом у всіх ситуаціях, пов’язаних з дотриманням правил пожежної безпеки, не залишайте сірники і запальнички в доступному для дітей місці, не доручайте дітям розпалювати печі, газові плити, самостійно вмикати електропобутові прилади. Стежте, щоб діти не розпалювали багаття. Ідучи з будинку, не залишайте малолітніх дітей без нагляду. Тільки великою турботою й увагою до наших дітей, спільними зусиллями ми зможемо попередити пожежі від дитячих пустощів з вогнем, і зберегти найдорожче – життя дитини.

Шановні батьки, вихователі, педагоги! Стежте суворо і постійно, щоб малята не брали до рук сірників. Не можна допускати їх до користування електронагрівальними і газовими приладами. Ніколи не залишайте їх наодинці, якщо працюють електроприлади або газові прилади, топляться печі. Якщо ж лихо вже сталося - телефонуйте за номером телефону «101». І пам’ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих!

Окрім того, хотів би акцентувати увагу мешканців району ще на одній небезпеці: під час весняно-літнього періоду збільшується небезпека знаходження боєприпасів. Тож потрібно знати, що робити в таких випадках: 

- при виявленні невідомого предмета – не чіпайте його;

- не кидайте в такий предмет каміння, не бийте їх різними речами;

- помітьте місце знаходження такого предмета будь-яким чином: палицею, клаптиком  паперу тощо;

- про виявлення невідомого предмета повідомте в місцеві органи самоврядування, міліцію або до служби порятунку «101».

Дотримання цих нехитрих правил дозволить уникнути надзвичайних ситуацій, які можуть призвести до трагічних наслідків.

Хотів би згадати ще про одну небезпеку: водойми. Річки, ставки, озера не лише мають асоціюватись у наших земляків з відпочинком та приємною прохолодою чи місцем для вдалої риболовлі. Це і велике джерело небезпеки. За минулий рік водойми забрали 4 життя наших земляків. І все через необережне поводження людей на воді як під час купання, так і під час риболовлі. Тому, дорогі відпочивальники та рибалки, дотримуйтесь безпеки на воді, адже не лише дорога не вибачає помилок, а й вода також.

- Що робиться в районі для недопущення виникнення надзвичайних подій? 

- Рятувальниками району проводиться систематична профілактична робота з населенням різних вікових груп. Періодично проводяться рейди по водоймах, навчання населення на територіях сільських та селищних рад. Постійно через вашу газету, розповсюджуємо листівки, закликаємо громадян бути обачними та рекомендуємо як діяти, аби не сталося лиха. Відповідну профілактичну роботу проводять і органи місцевого самоврядування на своїх територіях, соціальні працівники тощо.

 Насамкінець хочу нагадати народну мудрість: «З вогнем не жартуй, воді не вір, із вітром не дружи». Будьте пильні, адже від цього може залежати ваше життя і життя оточуючих! А у випадку небезпеки - негайно телефонуйте за номером «101».

- Дякуємо за розмову, Володимире Васильовичу. Я сподіваюсь - наші читачі проаналізують сказане Вами, адже лихо легше попередити, ніж потім усувати його наслідки. Наснаги Вам, а у вашій особі всім рятувальникам району, здоров’я і «сухих рукавів».

Спілкувався Анатолій Рябоконь