апаратн нарадЦьоготижневу апаратну нараду голова облдержадміністрації розпочав із ключових завдань, визначених Президентом України під час засідання Ради регіонів. Одне із них стосується реформи місцевого самоврядування.

- Президент поставив завдання від очікувань і слів перейти до реальної роботи. Головна мета реформи місцевого самоврядування – ліквідувати дублюючі повноваження, зробити ефективним місцеве самоврядування, максимально забезпечити якісні, доступні публічні послуги, - наголосив Андрій Ніколаєнко.

Наступне завдання стосується максимального використання усіх місцевих ресурсів щодо наповнення бюджетів.

- Мова не лише про фінансові джерела. Інвестпроекти, розвиток підприємництва, створення нових робочих місць. Наша програма «Центральний регіон – 2015» майже 3 роки, так би мовити, заточує кожного керівника саме на такий формат управління. Але я попереджаю, що ми нинішнього тижня розпочинаємо виїзні засідання колегії облдержадміністрації в районах. Аналізуватимемо Гайворонський. І серед ключових тестів – не лише те, що збудовано і працює. А як територія використовує землю, природні ресурси, туристично-рекреаційні можливості, - зазначив голова облдержадміністрації.

Нещодавно в Кіровограді пройшла прес-конференція, присвячена проблемі захисту приватної майнової власності. Захід проводився Центром інформації про права людини спільно з Кіровоградським прес-клубом та Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки посольства Великої Британії в Україні.

Як пересічному українцю захистити своє майно? Чому все частіше трапляються ситуації, коли у людей відбирають власне майно? Чому право власності в Україні одне з найменш захищених? Чому позбавляють майна громадські організації? Саме ці питання хвилювали учасників прес-конференції.

З подібною ситуацією нещодавно зіштовхнулися представники дитячо-юнацького товариства «Січ». У нього відібрали частину майна і приміщення, причому, на очах у правоохоронців, яких викликали представники організації, хоча спілка «Січ» мала всі права на це приміщення.

молоді вчителі з керівниками районуВідбулася зустріч голів районної ради Світлани Тилик та райдержадміністрації Юрія Самохвала з молодими вчителями, які, пропрацювавши ще доволі незначний час, вже проявили себе з позитивної сторони. Це вчитель хімії Анастасія Лисенко та педагог-організатор Надія Сегеда з Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст., вчитель фізичної культури Віталій Лихошерст з Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. та керівник гуртка ЦДЮТ Ганна Бишевич. Їх представив начальник освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Григорій Москалець, назвавши талановитими і такими, на яких можна мати великі надії. Ще двоє вчителів через поважні причини були відсутні.

Молоді педагоги розповіли про свої перші враження від роботи й колективів, куди прийшли працювати, про свої плани та наміри. Спілкуючись з молоддю, Юрій Георгійович та Світлана Олександрівна по-батьківському тепло привітали молоде поповнення, розповіли про надбання та проблеми району, запросили взяти активну участь в діяльності молодіжної організації «Молода Петрівщина», вносити свіжі ідеї та пропозиції щодо її роботи.

в президії громадської ради Ірина Рева та Юрій СамохвалНа часі - благоустрій населених пунктів

Через те, що голова  громадської ради при районній державній адміністрації В.Бойко перебуває у відпустці, чергове засідання цього дорадчого органу розпочала вести її заступник І.Рева. З огляду на те, що до порядку денного були внесені важливі питання, більшість яких стосувалися благоустрою населених пунктів, у засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Ю.Самохвал, його заступник В.Сибіра та Петрівський селищний голова І.Педан.

Як відомо, поки що погода не дуже сприяє роботам по впорядкуванню довкілля, тож часу на підготовку до низки весняних свят залишиться небагато. Та й до урочистостей з нагоди  відзначення 90-річчя утворення Петрівського району слід підготуватися належним чином, а цю роботу за день-два не зробиш.

Особливо багато проблем в районному центрі, тож про їх вирішення доповіли І.Педан, а також начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства С.Заєць.

Олександр Коваленко допомагає своєму батькові Віталію Миколайовичу – майстру лісу, готує сіянці до посадкиДержавне агентство лісових ресурсів України започаткувало Всеукраїнську акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка триватиме протягом березня – квітня поточного року. Вона розпочалася 21 березня – у Всесвітній день лісу.

Петрівське лісництво активно співпрацює з загальноосвітніми школами району, учні яких завжди беруть активну участь в подібних акціях, догляді за лісовими насадженнями, агітаційній роботі щодо їх охорони. Ця робота, до речі, непогано оплачується. Як розповів лісничий Петрівського лісництва В.Любченко, учні Новостародубської ЗШ  І-ІІІ ступенів, які мають давні взаємовигідні дружні стосунки з лісництвом, під час попередніх акцій заробили певну суму грошей, які були використані на потреби школи.

Цього разу до акції долучилися учні 8 – 11 класів Чечеліївської ЗШ  І–ІІІ ступенів (за підтримки сільського голови С.Дяченка). Причому, жоден учень, за виключенням двох чи трьох хворих, не ухилився від роботи. Працювали діти дружно, завзято, висадили до 5 тисяч сіянців сосни Кримської. В.Любченко висловив їм подяку за роботу, провів бесіду про необхідність оберігати довкілля, важливість лісових насаджень для підтримання стабільності в екологічній системі планети.

 учасники «круглого столу» за роботоюНа минулому тижні у сесійному залі районної ради відбулося засідання «круглого столу», на якому обговорювалося проведення в районі соціальної роботи  з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах (СЖО).

Зі вступним словом виступила заступник голови райдержадміністрації Валентина Сибіра. Вона розповіла про реалізацію в районі соціальних ініціатив Президента України. Як відомо, на розширеному засіданні Кабінету Міністрів 7 березня 2013 р. Президент України Віктор Янукович оголосив про чотири стратегічні напрями соціальних реформ – нові соціальні ініціативи. Серед них, зокрема:

- Відновлення принципів соціальної справедливості, шляхом максимальної ліквідації пільг для тих, хто їх не потребує.

- Комплексне перетворення підходів до оплати праці і податків на соціальне страхування, введення податку на багатство.

Бережіть водні ресурси, дотримуйтесь правил риболовлі!

Шановні любителі спортивної та любительської риболовлі!

Кіровоградрибоохорона звертається до вас з надією на порозуміння щодо дотримання правил любительського та спортивного рибальства на Іскрівському водосховищі, в р. Інгулець та інших річках та придаткових водоймах Петрівського району, а також бережливого ставлення до водних ресурсів.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, розроблених відповідно до Закону України «Про тваринний світ», та порядку здійснення любительського рибальства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 червня 1998 року № 1126, любительський лов риби та інших видів водних ресурсів в нерестовий період забороняється з 1 квітня до 30 червня. Як виняток, в цей період дозволено лише любительський лов з берега однією вудкою з одним гачком. Норма вилову при цьому має становити не більше 3 кг за одну добу перебування в дозволеному районі, за винятком, коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму. Дозволено ловити рибу таких мінімальних розмірів: судак – від 42 см, щука – 35 см, лящ – 32 см, сазан – 35 см, сом – 70 см, плітка, тарань – 18 см, товстолоб, білий амур – 40 см, карась – 15 см, річкові раки – 10 см. Вимір здійснюється від вершини рила (при закритому роті) до початку середніх променів хвостового плавця.

Ліна КостенкоТак склалося, що я ніколи раніше не була великим шанувальником української літератури. Надаючи перевагу зарубіжній поезії і прозі, часом залишала без уваги твори авторів - моїх співвітчизників, і не від неповаги до них чи відсутності патріотизму, а просто тому, що українське «друковане слово» здавалось мені нецікавим чи, можливо, не настільки «якісним», як більш знані людством зразки світової класики. Мені здавалося, що українська література ще просто не досягла свого зіркового часу, що у наших письменників бракує світоглядної глибини, і ще не написані ті рядки нашою «солов’їною», які б вивели українську книжку на світовий рівень. Хто ж знав, що все  зміниться в один момент?

19 березня Україна відзначала День народження відомої письменниці та поетеси - шістдесятниці Ліни Костенко. Відбулися  масові акції, флешмоби студентів у різних містах нашої Батьківщини – Львові, Дніпропетровську, Одесі. На честь вісімдесятитрьохріччя славетної українки телеканал TVi відзняв ролики, що мали назву «Молодь читає Костенко», де молоді дівчата та хлопці зачитували рядки з поезій Ліни Василівни.    

І ось одного ранку я побачила саме таке відео. Я б не звернула на нього увагу, як і на інший «телевізійний шум», але раптом до мого слуху долетіли глибокі і проникливі слова вірша: «І як тепер ми будем? Як ми будем? Такі вже рідні і такі чужі». Ці слова глибоко зачепили мене, як мовиться, пройшлись по найтоншим струнам душі. І найбільше здивування  викликало те, що авторка цих геніальних рядків зовсім не з далекого Парижу, Берліна, Санкт-Петербурга чи Нью-Йорка, а з України, має таке саме типово українське закінчення прізвища, як і в мене, і в мільйонів моїх співгромадян. Заінтригована, я відкрила для себе й інші її твори, які, відверто кажучи, нічим не поступаються класичним світовим зразкам поетичного слова ні в милозвучності, ні в красі, ні в розумній послідовності викладених думок, ні в глибині змісту.

ікона Казанської Божої матеріУ районному музеї історії досить часто проходять екскурсії, інші виховні заходи для школярів. Його не минають і гості селища. Вони з цікавістю знайомляться зі сторінками минулого, експозиціями і експонатами, виставленими в ньому.

Проте траплялися і прикрі випадки, які завдали музею відчутної шкоди – зловмисники проникали у приміщення і викрадали цінні експонати. Потім були, звичайно, здійснені необхідні заходи, аби подібне не повторилося, та втраченого вже не повернеш.

В.Місюра призначений на посаду директора музею не так давно. Він намагається якомога краще його впорядкувати, забезпечити належне утримання експонатів. Каже, що був би дуже втішений, якби жителі селища і району дарували музею речі, які мають певне історичне значення, старожитності, які могли б поповнити експозиції. А ще вважає, що кожне приміщення, як і людина, має свою енергетику, ауру. Музей відвідують різні люди, кожен з них залишає у приміщенні частку своєї енергетики, не завжди позитивної.

Час декларувати доходи

Громадяни, які отримали доходи в 2012 році не за основним місцем роботи, повинні подати в 2013 році до 1 травня декларацію про майновий стан і отримані доходи. До таких доходів відносяться:

- отримані доходи від особи, яка не є податковим агентом (фізична особа або нерезидент);

- дохід попередніх періодів (самостійно виявлені);

- отримана спадщина;

- отриманий подарунок;

- дохід, отриманий від здачі майна в оренду (будинок, квартиру, машину інше);

- нецільова благодійна допомога;

Стрімко несеться час. Неспинно і невблаганно. Разом із ним  мчить вперед життя - до прогресивних змін, до новітніх перетворень. І немає такої сили, яка б змогла повернути їх проти цієї бурхливої «течії» або повторити іще раз певні життєві миттєвості. Тому  важливим є для кожної людини не втратити життєві позитиви, не розгубити здобуті знахідки, не розвіяти набуту мудрість.

Особливо значимим це є для тих, кого доля пов’язала з нелегкою педагогічною роботою. Кожен пройдешній день, кожну мить, проведену з вихованцями, варто осмислити, узагальнити, підсумувати, аби  посіяне «зерно» педагогічної праці дало щедрий врожай.

Професія педагога має одну цікаву особливість: результат його праці не можна побачити відразу. Квітучий сад педагогічного впливу розквітає протягом навчання дитини у  школі, протягом перебування її у дитячому садку. Але плоди дає цей дивний сад через кілька років, а то й десятиріч, коли з вихованців виростають  справжні майстри своєї справи.

тренінг за темою: «Інтернет та ігроманія – сучасна залежність №1».Школа – це майстерня, де формується думка підростаючого покоління, треба міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє.

А. Барбюс.

Діти – наше щастя. Але щастя непросте. Іноді ми просто не знаємо, що з ним робити – тримаємо, докоряємо, іронізуємо, нарешті караємо. І щиро віримо, що таким чином виховуємо особистість.

Темою нашої розмови буде дитина за комп’ютером! Добре це чи ні? Чимало ми можемо говорити на цю тему, але наш час стрімко змінюється, життя іде вперед. Сьогодні, на жаль, у наших дітей захоплення книгами відсунулося на задній план. Увагу дитини привертають значно цікавіші, видовищніші комп’ютерні ігри, що так захоплюють!

Разом з тим, Інтернет та захоплення комп’ютерними іграми несуть в собі і багато негативної інформації, яка руйнує психіку підлітка та ставлення до життя.

З метою надання учням достатнього обсягу знань та інформації з питань безпечного використання мережі Інтернет та прагнення до комп’ютерних ігор для п’ятикласників Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів  було проведено тренінг за темою: «Інтернет та ігроманія – сучасна залежність №1».

чарівний ведучий фестивалю Дмитро СидоренкоМинулої п’ятниці районний фестиваль «Інгулецька росинка» продовжив свою ходу в Центральному та Луганському освітніх округах.

Крім постійних учасників – Влади Адамюк та її подруги Марії Сапок, Катерини Мовчан, дуету Ірини Нестеренко – Тетяни Луніної, хореографічного ансамблю «Інь-янь» та інших, які щороку радують високою майстерністю, демонструючи нові творчі надбання, на сцену фестивалю вийшло багато дебютантів. У вокальному жанрі серед наймолодшої категорії на пристойному рівні на суд членів журі та глядачів свої версії виконання дитячих творів представили дует у складі Ілони Сугак та Дмитра Каплуна – вихованців дитсадка №2 «Сонечко» з піснею «Наша Україна», учениця Петрівської ЗШ І ст. Ольга Ленська з піснею «Донечка», вихованка ДНЗ №1 «Рудана» Олена Лепська з піснею «Дощик», вокальний ансамбль «Луганчата» Луганської ЗШ І-ІІІ ст. з веселою пісенькою «Мавпенята» та у театральному жанрі члени лялькового гуртка того ж закладу Олена Морозова, Юлія Федотова та Яна Петрусенко, які на досить високому рівні показали лялькову оригінальну естрадну мініатюру «Матрос Яшка у звільненні».

дорогого, любимого сина, брата,

дядю  Віктора Івановича

Копійку з 50-річчям!

За роком рік життя невпинно лине,

Дарує весен веселковий час.

У цю прекрасну ювілейну днину

Вітання щирі ти прийми від нас.

Хай доля тобі шле добро і щастя,

Міцне здоров’я, море благ земних,

А щедрі дні, мов рушники квітчасті,

Нехай ще довго стеляться до ніг.

З повагою мама, сестра з чоловіком, племінники Владик та Саша з сімєю.

І знову найсильніші

13 – 14 березня цього року в Кіровограді відбулися змагання обласної Спартакіади школярів загальноосвітніх навчальних закладів з гандболу серед юнаків та дівчат. Честь нашого району на турнірі захищали вихованці Луганського філіалу ДЮСШ «Олімп».

Впевнено перемігши своїх суперниць з Олександрівського району та Кіровограда наша дівоча команда посіла перше місце, а її капітан – учениця 9 класу Діана Бикова стала кращим бомбардиром турніру.

Здобувши перемогу над своїми давніми принциповими опонентами з Ульянівки, а потім перегравши збірну Олександрівського району, наші юнаки у видовищному поєдинку за перше місце поступилися з рахунком 21:25 команді – господарці змагань.Тренери та вихованці Луганського філіалу ДЮСШ «Олімп» дякують керівництву СВК Агрофірма «Маріампольська» за постійну підтримку у розвитку нашого виду спорту.

Костянтин Лисицін, тренер ДЮСШ «Олімп»