в президії громадської ради Ірина Рева та Юрій СамохвалНа часі - благоустрій населених пунктів

Через те, що голова  громадської ради при районній державній адміністрації В.Бойко перебуває у відпустці, чергове засідання цього дорадчого органу розпочала вести її заступник І.Рева. З огляду на те, що до порядку денного були внесені важливі питання, більшість яких стосувалися благоустрою населених пунктів, у засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Ю.Самохвал, його заступник В.Сибіра та Петрівський селищний голова І.Педан.

Як відомо, поки що погода не дуже сприяє роботам по впорядкуванню довкілля, тож часу на підготовку до низки весняних свят залишиться небагато. Та й до урочистостей з нагоди  відзначення 90-річчя утворення Петрівського району слід підготуватися належним чином, а цю роботу за день-два не зробиш.

Особливо багато проблем в районному центрі, тож про їх вирішення доповіли І.Педан, а також начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства С.Заєць.

Було заслухано інформацію щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, встановлення урн для сміття, лавочок.

Важливою і досить складною проблемою залишається відсутність в райцентрі впорядкованих громадських туалетів. І.Педан схилявся до думки, що її вирішити можна шляхом залучення приватних підприємців. Але Ю.Самохвал аргументовано довів, що цей шлях безперспективний. Адже метою діяльності підприємців є отримання прибутку, а громадський туалет прибутку не дасть. Тож селищній раді необхідно брати на себе відповідальність за  їх облаштування і утримання.

Доповів селищний голова також про заходи щодо впорядкування території так званого дитячого пляжу, забезпечення його рятувальним постом, а ще - про приведення до належного санітарного стану земельної ділянки біля магазину «Каміла».

Важливо також впорядкувати всі кладовища на території району, звернувши увагу на приведення у належний стан доріг і облаштування місць для використаної атрибутики, яку слід своєчасно ліквідовувати. І.Педан запевнив, що на сесії селищної ради буде виділено на ці цілі 20 тисяч гривень.

Мабуть, не помилюся, якщо зауважу, що найбільше присутніх хвилювало питання стану мосту через Інгулець. Зрозуміло, що він в аварійному стані, але для того, щоб вирішити питання його ремонту, слід мати офіційний висновок спеціалізованої організації, яка повинна його обстежити. І.Педан твердить, що міст не має господаря, тож селищна рада не правомочна замовити таке обстеження. Дискусія з цього приводу була досить жвавою і гострою. Ю.Самохвал переконаний, що в будь-якому разі слід шукати шляхи, яким чином можна зрушити з місця цю проблему, замість того, щоб доводити, що немає законних підстав цим займатися, адже рано чи пізно її однак доведеться вирішувати, так краще зробити це завчасно, доки не сталося якогось лиха, пов’язаного з аварійним станом мосту. Тож громадська рада рекомендувала І.Педану вивчити юридичні аспекти проблеми, щоб якомога швидше можна було прийняти відповідні рішення, і якщо об’єкт справді не має господаря - прийняти його на баланс і замовити обстеження.

Анатолій РЯБОКОНЬ

 На знімку: в президії громадської ради Ірина Рева та Юрій Самохвал.