апаратн нарадЦьоготижневу апаратну нараду голова облдержадміністрації розпочав із ключових завдань, визначених Президентом України під час засідання Ради регіонів. Одне із них стосується реформи місцевого самоврядування.

- Президент поставив завдання від очікувань і слів перейти до реальної роботи. Головна мета реформи місцевого самоврядування – ліквідувати дублюючі повноваження, зробити ефективним місцеве самоврядування, максимально забезпечити якісні, доступні публічні послуги, - наголосив Андрій Ніколаєнко.

Наступне завдання стосується максимального використання усіх місцевих ресурсів щодо наповнення бюджетів.

- Мова не лише про фінансові джерела. Інвестпроекти, розвиток підприємництва, створення нових робочих місць. Наша програма «Центральний регіон – 2015» майже 3 роки, так би мовити, заточує кожного керівника саме на такий формат управління. Але я попереджаю, що ми нинішнього тижня розпочинаємо виїзні засідання колегії облдержадміністрації в районах. Аналізуватимемо Гайворонський. І серед ключових тестів – не лише те, що збудовано і працює. А як територія використовує землю, природні ресурси, туристично-рекреаційні можливості, - зазначив голова облдержадміністрації.

Сенс реформ місцевого самоврядування – дати можливість і навчити заробляти кошти на місцях, - переконаний керівник області.

Андрій Ніколаєнко зауважив, що суспільство звикло до лозунгів: «Село годує Україну», «Село – основа України». Проте багато хто саме село розглядає лише крізь призму суто аграрно-виробничої категорії: ферма, поле, тракторний стан тощо. Насправді ж  село має бути територією комфортного, екологічно-спокійного способу проживання, де нормальне сполучення, освітлення, сучасна школа, амбулаторія, спортивний майданчик чи стадіон, культурний центр. Саме до таких підходів розвитку сільських територій якраз і закликає Глава держави.

Як наголосив далі Андрій Ніколаєнко, базовий пріоритет державної політики – незмінний – зростання доходів і якості життя населення.

У цьому контексті Глава держави звертає увагу на великі, потужні підприємства, які орендують значні масиви землі. Збільшення орендної плати саме таким орендарям має теж слугувати солідним фундаментом розвитку сільських територій. Але паралельно Президент ставить завдання – допомогти і фермеру-початківцю, створити реальні умови для розвитку сімейного фермерства, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Це все має слугувати заохоченням для молодих людей повертатися після навчання у село. Звідси завдання, яке ставить голова облдержадміністрації перед керівниками територій - створювати такі умови, аби молоді люди почували себе там потрібними.

У контексті порушеної теми Андрій Ніколаєнко перейшов до іншого важливого напрямку – нових соціальних президентських ініціатив, де увага і турбота про дітей стала своєрідною стратегією. В області поетапне впровадження нових соціальних ініціатив розпочалося ще 2 тижні тому, коли увага зосереджувалася на дошкільній освіті і спорті.  Поточний же тиждень буде присвячений активній роботі у такому напрямку, як турбота про всебічний розвиток творчих здібностей дітей. Мається на увазі нова якість позашкільної освіти – це і гуртки, і секції, і юнацькі творчі студії та дитячі клуби.

Голова облдержадміністрації згадав про робочу поїздку до Новгородківського району минулого тижня. Зі слів керівника області було зрозуміло, що він лишився задоволений тим, як в районі налагоджено спортивне дозвілля дітей, а разом з тим і позашкільну роботу.

Але позитивний досвід Новгородківського району – це лише окремий приклад, в той час як в області практично кожна друга дитина після школи віддана сама собі, або вулиці.

- Ми маємо хороший ДЮЦ у Кіровограді. Маємо творчі центри в інших містах області. Ми привозимо активних творчих школярів на конкурси та спортивні турніри, але це – лише половина дітей. З іншими необхідно теж працювати! Зрозуміло, що позакласна – гурткова роботи потребує найперше фінансової підтримки. Але і організаційної також! Президент доручив Уряду забезпечити державну підтримку закладів, що опікуються дітьми. Наша роль – організувати виховний процес, наповнити його реальним змістом, - підкреслив голова облдержадміністрації.

Андрій Ніколаєнко звернувся до керівників територій із завданням неординарно підійти до вирішення проблем в районах саме за цим напрямком виховання школярів. Детально вивчити стан справ, зустрітися з керівниками, педагогами творчих клубів, юнацьких центрів, визначити потреби і шляхи реалізації завдань Глави держави.

78,8% дітей області охоплено усіма формами позашкільної освіти

Про це повідомила директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Ельза Лещенко. Чергова складова нових соціальних президентських ініціатив, якій приділятиметься основна інформаційно-роз’яснювальна робота протягом усього нинішнього тижня, стосується всебічного розвитку творчих здібностей дітей. Саме тому питання позашкільної освіти розглядалося як головне під час сьогоднішньої апаратної наради.

Детально про те, як розвивається мережа позашкільної освіти в області проінформувала директор профільного департаменту. Ельза Лещенко відзначила, що відсоток охоплення дітей позашкільною освітою саме в системі освіти становить 54,6%. Це друге місце за показником охоплення в державі. А от в Голованівському, Знам’янському, Кіровоградському, Новгородківському, Новомиргородському, Петрівському, Світловодському районах і місті Кіровограді показник охоплення дітей позашкільною освітою навіть вищий за обласний.

Хороші показники для області приносять й інтелектуальні здобутки її юних жителів. Як розповіла Ельза Лещенко, за кількістю призових місць отриманих учнями Кіровоградської МАН на конкурсі-захисті наукових робіт Кіровоградщина посідає 10 – 11 місце, тоді як 3 роки тому були ледь не останніми.

Серед проблем галузі Ельза Лещенко виділила недостатнє фінансування, проблеми з приміщеннями – часто позашкільні навчальні заклади не мають власних приміщень і заняття проходять в орендованих, є і транспортні питання, коли діти із сільської місцевості не можуть дібратися до центрів творчості, тоді, на її думку, до транспортування дітей мають залучатися «шкільні автобуси».

Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко відзначив, що добре, коли території знаходять можливість для фінансування позашкільної освіти за рахунок місцевих бюджетів, а ще краще, коли до цієї благородної справи долучається соціально-відповідальний бізнес. Президент України переконаний, що діти – це головні інвестиції для держави. Тому і представники бізнесу, як ніхто інший, мають бути зацікавлені у творчому, інтелектуальному, спортивному розвитку дітей і підтримувати їх фінансово, - наголосив Андрій Ніколаєнко.