Час декларувати доходи

Громадяни, які отримали доходи в 2012 році не за основним місцем роботи, повинні подати в 2013 році до 1 травня декларацію про майновий стан і отримані доходи. До таких доходів відносяться:

- отримані доходи від особи, яка не є податковим агентом (фізична особа або нерезидент);

- дохід попередніх періодів (самостійно виявлені);

- отримана спадщина;

- отриманий подарунок;

- дохід, отриманий від здачі майна в оренду (будинок, квартиру, машину інше);

- нецільова благодійна допомога;

- дохід від операцій з продажу (обміну) нерухомого, рухомого майна;

- іноземні доходи;

- інвестиційний прибуток;

- цільова благодійна допомога;

- дохід, отриманий  одночасно від  декількох податкових  агентів;

- невикористані  та неповернуті  кошти у вигляді цільової допомоги;

- додаткові блага від третьої особи;

- непогашена частина податку з суми, наданої під звіт при припиненні трудової діяльності;

- заборгованість, за якою минув строк позовної давності;

- сума недоплати податку при припиненні трудової діяльності;

- кошти, надані на заміщення втраченої вартості.

Добровільне декларування своїх доходів громадянами – це демонстрація взаємної довіри та партнерських відносин між платниками податків та державою.

Починаючи з 2013 року, декларацію про майновий стан і отримані доходи можна заповнити та подати до податкової не лише особисто  чи поштою, а й по Інтернету. Для користування такою послугою потрібно звернутися до податкової для отримання безкоштовного програмного забезпечення. Отримати електронний ключ можна всього за 10 хвилин.

Звернення  громадян

Відкриття ЦОПП не «ліквідувало» з сьогодення звернення громадян. Громадяни і надалі можуть реалізовувати свої права, надані Конституцією України, та вносити в органи державної влади, об’єднання громадян, відповідно до їх статуту, пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів. Закон «Про звернення громадян» забезпечує громадянам України можливість участі в управлінні державними і громадськими справами, для впливу на поліпшення роботи органів державної влади і місцевого самоврядування. Отже, якщо в громадян виникає потреба звернутися до податкової,  вони мають  право  звернутися з своїм питанням.

На сьогоднішній день до Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ Кіровоградської області ДПС надійшло 1 усне звернення, на  яке було надано вичерпну, своєчасну відповідь.

Петрівське відділення ООДПІ Кіровоградської області ДПС

Наталія Пушка, ГДПІ