Стрімко несеться час. Неспинно і невблаганно. Разом із ним  мчить вперед життя - до прогресивних змін, до новітніх перетворень. І немає такої сили, яка б змогла повернути їх проти цієї бурхливої «течії» або повторити іще раз певні життєві миттєвості. Тому  важливим є для кожної людини не втратити життєві позитиви, не розгубити здобуті знахідки, не розвіяти набуту мудрість.

Особливо значимим це є для тих, кого доля пов’язала з нелегкою педагогічною роботою. Кожен пройдешній день, кожну мить, проведену з вихованцями, варто осмислити, узагальнити, підсумувати, аби  посіяне «зерно» педагогічної праці дало щедрий врожай.

Професія педагога має одну цікаву особливість: результат його праці не можна побачити відразу. Квітучий сад педагогічного впливу розквітає протягом навчання дитини у  школі, протягом перебування її у дитячому садку. Але плоди дає цей дивний сад через кілька років, а то й десятиріч, коли з вихованців виростають  справжні майстри своєї справи.

Де ж приховано ті витоки, які наповнюють сутність людського буття змістовною цілющою вологою, що рятує від  буденної спраги?

Вчителі початкових класів Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів  переконалися, що свій життєвий вибір людина починає робити підсвідомо, іще будучи дитиною. Саме у початковій ланці закладаються основи наук, розуміння добра, справедливості, формується характер. І дуже важливим є те, якими приходять до школи майбутні першокласники із дитячих садків. Адже розвивати уже закладені якості набагато плідніше у тих дітей, у яких вони сформовані з дошкільного віку. Тому на допомогу батькам приходять вихователі ДНЗ.

Співпраця з місцевими ДНЗ «Вербиченька» та «Сонечко» набула у нас життєвої потреби. Впевнено зроблено перші кроки, систематизовані в проекті «Працюємо на майбутнє». Давно вже позаду старт, який дав поштовх до психологічного вивчення вихованців, співпраці з батьками (запрошення їх на заняття дитячих садків, відкриті уроки в початкових класах, спільні свята дітей та батьків, взаємовідвідування  дитячих свят у ДНЗ та школі). Наразі –  підготовка дітей старшого дошкільного віку до навчання у школі. Вчителі та вихователі докладають чимало зусиль, аби подолати той  дитячий бар’єр, що зветься адаптацією до школи.

Впевнено впроваджуємо різні форми роботи, аби досягти наступності між початковою ланкою та дитячими садками. Вдало проведено роботу з батьками майбутніх першокласників «Педагогічна вітальня», рольову гру «Адаптаційний портфелик», театралізований вертеп у демонструванні дитячої казки, засідання круглого столу «Перші кроки», методичні оперативки.

Завідуючою ДНЗ «Вербиченька» А.М. Коннік на загальношкільних батьківських зборах представлено творчу рекламу – презентацію ДНЗ. Приємно спостерігати, як цей умілий педагог в дуже короткий термін змогла «підняти» дошкільний заклад, який не функціонував уже кілька років, домогтися стовідсоткового відвідування його дітьми, зробила дитячий садок чи не єдиним осередком культури у селі. Але найбільшим досягненням  в роботі є те, що за дуже короткий період діти оволоділи чіткими вміннями та навичками, опановують програму з випередженням матеріалу. Вихователь (вона ж завідуюча) чітко керується навчальною програмою «Впевнений старт», сміливо пропонує батькам примітки до неї (за бажанням батьків працює над опереджувальним  розвитком окремих вихованців по впровадженню елементів навчанню грамоти:  робота в зошитах з друкованою основою для ДНЗ (по вікових категоріях). Цьому сприяє введення нових методик викладання (наприклад, пісочна терапія), багатющий наочний та дидактичний матеріал, чітка система занять, різноманітні форми розвитку дрібної моторики руки дітей. Діти не вперше працюють із солоним тістом, із природними матеріалами. А головне, що в цьому дошкільному закладі завжди раді бачити педагогів початкової ланки школи, чітко прислухаються до порад та настанов вчителів початкових класів. Проведений нею восени семінар на базі «Вербиченьки» показав, наскільки є вагомими результати праці цього закладу. Алла Миколаївна не пропускає жодної педагогічної новинки, радо ділиться досвідом із ДНЗ «Сонечко». Адже не секрет, що найкращі ідеї народжуються у спільній роботі.

На днях у «Сонечку» було проведено відкрите комбіноване заняття, що включало демонстрування пізнавального розвитку вихованців, розвитку дрібної моторики руки,  фізичного та художнього розвитку, математичного мислення. Вихователями вказаного закладу було обрано цікаву форму роботи, в процесі якої діти «створювали» кафе «Веселка». «Фундамент» було закладено із гальки та керамзиту (пальчикові вправи із природними матеріалами), приміщення «вибудовувалося» у формі  створення  (по пам’яті) кафетерію із геометричних фігур. Вивіску кафе діти прикрашали елементами аплікації. А тістечка виготовляли власноруч і смакували ними на обід. Цікаво проводилося завершення роботи. Діти показали себе справжніми артистами: співали під фонограму, імітували гру на музичних інструментах. Вони охоче демонстрували свої здібності гостям, серед яких були батьки, бабусі,  вчителі початкових класів та представники адміністрації школи.

Вся ця робота свідчить про створення відповідних  психологічних умов для підготовки майбутніх першокласників до шкільного життя, налаштування їхніх батьків на новий пізнавальний період в житті дитини. Адже  співпраця початкової ланки та ДНЗ  окреслює певні перспективи: попереджає помилки у досягненні наступності між ДНЗ та початковою школою, тим самим створюючи безболісний психологічний перехід дитини дошкільного віку до навчання у школі.

Світлана Круглик, вчитель початкових класів Червонокостянтинівської ЗШ І – ІІІ ст.