тренінг за темою: «Інтернет та ігроманія – сучасна залежність №1».Школа – це майстерня, де формується думка підростаючого покоління, треба міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє.

А. Барбюс.

Діти – наше щастя. Але щастя непросте. Іноді ми просто не знаємо, що з ним робити – тримаємо, докоряємо, іронізуємо, нарешті караємо. І щиро віримо, що таким чином виховуємо особистість.

Темою нашої розмови буде дитина за комп’ютером! Добре це чи ні? Чимало ми можемо говорити на цю тему, але наш час стрімко змінюється, життя іде вперед. Сьогодні, на жаль, у наших дітей захоплення книгами відсунулося на задній план. Увагу дитини привертають значно цікавіші, видовищніші комп’ютерні ігри, що так захоплюють!

Разом з тим, Інтернет та захоплення комп’ютерними іграми несуть в собі і багато негативної інформації, яка руйнує психіку підлітка та ставлення до життя.

З метою надання учням достатнього обсягу знань та інформації з питань безпечного використання мережі Інтернет та прагнення до комп’ютерних ігор для п’ятикласників Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів  було проведено тренінг за темою: «Інтернет та ігроманія – сучасна залежність №1».

Метою тренінгу було надання учням достатнього обсягу знань та інформації з питань безпечного використання Інтернету та прагнення до комп’ютерних ігор, тож на допомогу прийшли «Правила розумного використання  Інтернету».

Під час проведення тренінгу було проведено багато цікавих вправ: «Знайомство», «Небезпеки в Інтернеті», «Правило», «Валіза» та інші, у яких учні охоче брали участь  та запозичили для себе багато корисної інформації.

Захоплюючою виявилася вправа «Гаряча картопля», де учні висловлювали ґрунтовну думку та розвивали креативне мислення. За допомогою роботи в групах діти визначали позитивні та негативні сторони Інтернету, та обмінювались думками. Адже саме тут є непомітна межа між «хорошим» та «поганим», яку дитині легко переступити, тому якщо ми не навчимо дітей безпечної поведінки в Інтернеті, вони можуть постраждати в мережі часом,  більше, ніж від реальності.

І завершальним профілактичним засобом став показ фільму: «Діти в соціальних мережах».

З вищесказаного можна зробити висновок, що життя дитини в Інтернеті – часта втеча у вигаданий світ. Адже важливо знайти себе у ньому, окреслити свої межі поведінки та прояви сутності.

Головною причиною виникнення комп’ютерної залежності у дітей психологи вважають недостатнє спілкування і взаєморозуміння з батьками, однолітками і значущими людьми.

Пам’ятайте! Комп’ютер спочатку компенсує спілкування з батьками, а потім вони стають «незначними» в житті дитини.

Вікторія Васяніна, практичний психолог Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів