Бережіть водні ресурси, дотримуйтесь правил риболовлі!

Шановні любителі спортивної та любительської риболовлі!

Кіровоградрибоохорона звертається до вас з надією на порозуміння щодо дотримання правил любительського та спортивного рибальства на Іскрівському водосховищі, в р. Інгулець та інших річках та придаткових водоймах Петрівського району, а також бережливого ставлення до водних ресурсів.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, розроблених відповідно до Закону України «Про тваринний світ», та порядку здійснення любительського рибальства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 червня 1998 року № 1126, любительський лов риби та інших видів водних ресурсів в нерестовий період забороняється з 1 квітня до 30 червня. Як виняток, в цей період дозволено лише любительський лов з берега однією вудкою з одним гачком. Норма вилову при цьому має становити не більше 3 кг за одну добу перебування в дозволеному районі, за винятком, коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму. Дозволено ловити рибу таких мінімальних розмірів: судак – від 42 см, щука – 35 см, лящ – 32 см, сазан – 35 см, сом – 70 см, плітка, тарань – 18 см, товстолоб, білий амур – 40 см, карась – 15 см, річкові раки – 10 см. Вимір здійснюється від вершини рила (при закритому роті) до початку середніх променів хвостового плавця.

За порушення правил любительського та спортивного рибальства стягуються штрафи (відповідно до протоколів). За перелов добової норми – від 340 грн. плюс перерахунок переловленої риби згідно з діючими розцінками. За вилов риби в забороненому місці - від 34 до 170 грн. плюс підрахунок виловленої риби – згідно з розцінками. За закупівлю та продаж риби без документів, які підтверджують законність її придбання (накладною) та сертифікатом якості – від 51 до 255 грн. Розмір штрафів вказано відповідно до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

Також Кіровоградрибоохорона повідомляє шановним рибалкам, що значно збільшені розміри відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 № 1209 встановлені такі розміри збитків, заподіяних внаслідок незаконного добування або знищення одного екземпляра водних біоресурсів, незалежно від розміру та ваги (неоподаткованого (17 грн.) мінімуму доходів громадян): тюлька (1 кг), верховодка, в’юн, карась, йорж, окунь – 1 н.м.; плоскирка, бичок – 2; краснопірка – 4; синець, тарань – 5; лин – 7; лящ – 10; товстолоб – 15; сазан – 18; щука – 20; сом – 25; судак – 30; рак – 1,5. Для прикладу розмір збитків за незаконне добування: одного карася за попередньою постановою становив 0,3 н.м. (0,3х17=5,1 грн.), за діючою постановою – 1 н.м. (1х17=17 грн.); одного сома – 51 грн. та 425 грн. відповідно.

Олександр Логвиненко, інспектор Кіровоградрибоохорони.