учасники «круглого столу» за роботоюНа минулому тижні у сесійному залі районної ради відбулося засідання «круглого столу», на якому обговорювалося проведення в районі соціальної роботи  з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах (СЖО).

Зі вступним словом виступила заступник голови райдержадміністрації Валентина Сибіра. Вона розповіла про реалізацію в районі соціальних ініціатив Президента України. Як відомо, на розширеному засіданні Кабінету Міністрів 7 березня 2013 р. Президент України Віктор Янукович оголосив про чотири стратегічні напрями соціальних реформ – нові соціальні ініціативи. Серед них, зокрема:

- Відновлення принципів соціальної справедливості, шляхом максимальної ліквідації пільг для тих, хто їх не потребує.

- Комплексне перетворення підходів до оплати праці і податків на соціальне страхування, введення податку на багатство.

- Глибока модернізація сфери соціального забезпечення, перехід до адресної допомоги та соціальних послуг. Зокрема, доступнішими для громадян повинні стати медицина і освіта.

- Сприяння ефективної зайнятості населення та створення нових робочих місць.

своїм досвідом роботи з «проблемними» сім”ями ділиться Ганнівський сільський голова Ніна ЦапенкоВалентина Григорівна наголосила, що діти – це майбутнє нашої країни. Тож потрібно виконати результативну роботу, щоб ні одну дитину не довелося забирати із сім’ї у притулок.

Крім того, вона попросила звернути увагу на дозвілля молоді, бо зараз дуже поширеним явищем стало розпиття алкогольних напоїв та тютюнопаління серед неповнолітніх. І хоча кожної п’ятниці та суботи проводяться рейди з метою перевірки молодіжного дозвілля, молодь від цього не припиняє пиячити на вулиці або ж у барі.

Після Валентини Сибіри продовжила розмову директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Стулій, яка повідомила про обсяг зробленої роботи їхньою організацією. До кінця грудня 2012 року ними було зосереджено зусилля на роботі з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Ось лише деякі приклади наданої допомоги: зменшено прояви пияцтва у 7 сім’ях, у 14 сім’ях діти почали відвідувати навчально-освітні заклади, в 15 сім’ях покращено увагу батьків до виховання та утримання дітей, погашено заборгованості за спожиті електроенергію та газ  в 4 сім’ях та надано консультативну допомогу сім’ї, яка довго не могла оформити документи на землю.

Доповнила виступ Оксани Анатоліївни конкретними прикладами та прізвищами фахівців, які надали цю допомогу, головний спеціаліст РЦСССДМ – Ірина Лугова. Зокрема, вона назвала прізвища усіх працівників соціальної служби, а також закріплені за кожним сфери відповідальності, обсяг та види проведених робіт.

Потім слово взяла фахівець із соціальної роботи РЦСССДМ Наталія Мартиненко щодо соціальної роботи, проведеної  на територіях Малинівської, Чечеліївської сільських та Балахівської селищної рад.

Свої зауваження та пропозиції також висловили: голова Ганнівської сільської ради Ніна Цапенко, начальник відділу освіти, молоді та спорту РДА Григорій Москалець, старший інспектор Петрівського РП КВІ УДПтС України в Кіровоградській області, майор внутрішньої служби Тетяна Займак, голова громадської організації «Молодь Петрівщини» Ірина Рева та голова Чечеліївської сільської ради Сергій Дяченко.

Голова  районної державної адміністрації Юрій Самохвал підсумував роботу «круглого столу». Він вважає, що самими рейдами суттєво змінити ситуацію з молодіжним дозвіллям неможливо. Потрібно активніше залучати молодь до цікавих сучасних видів активного відпочинку.

Яна БОЙКО

На знімках: учасники «круглого столу» за роботою; своїм досвідом роботи з «проблемними» сім”ями ділиться Ганнівський сільський голова Ніна Цапенко.