Пам’ятник голодоморуМинулої суботи вся Україна, а також майже 50 країн світу, які визнали голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, вшановували пам’ять мільйонів замучених страшною голодною смертю українців. Найжахливішим є те, що на голодну смерть прирекли хліборобів, адже саме селян загинуло найбільше. 

Відкрийтесь, небеса, зійдіть на землю
Всі українські села, присілки та хутори.
Повстаньте всі, кому сказали: «Вмри!».
Засяйте над планетою, невинні душі,
Зійдіть на води й суші!
Збудуйте пам’яті невигасний собор.
Це 22-й рік, це 32-й рік, це 33-й рік, це 46-й рік…
Голодомор, голодомор, голодомор.

Т. Сакара на виставціУ Новостародубському освітньому окрузі плідно працює філія Петрівського ЦДЮТ, яка стала своєрідною творчою майстернею, де співпрацюють педагоги, діти, батьки. Тут розкриваються таланти сільської дітвори, розвиваються здібності і створюються сприятливі умови для розвитку кожної дитини як особистості з урахуванням індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів.

Що це дійсно так, засвідчила виставка дитячої творчості «Подорож країною майстрів», яка відбулася  на базі філії минулого тижня.

Почесними гостями виставки були голова Петрівської райдержадміністрації Тамара Сакара, її заступники Тетяна Панета та Олександр Лукашов.

Керівництво в тиріВ рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» у Луганській та Новостародубській ЗШ І-ІІІ ступенів днями відбулися урочисті відкриття стрілецьких тирів.

Цієї події довго чекали учнівські та педагогічні колективи обох закладів освіти. Керівники району, розуміючи всю важливість відкриття стрілецьких тирів для учнів саме сільських шкіл, теж взяли активну участь в урочистостях.

Відкриваючи захід на загальношкільній лінійці, голова райдержадміністрації Тамара Сакара наголосила: «Зацікавити дітей до занять у творчих гуртках та секціях, дати їм реальну альтернативу сумнівним вуличним розвагам – завдання Глави держави владі на місцях.

Ювіляр з родичами та керівництвом районуМинулої суботи свій 90-річний ювілей відсвяткував ветеран Великої Вітчизняної війни, Почесний громадянин Петрового Михайло Григорович Куницький. 

Розпочавши свої ратні подвиги у далекому 1943-му році ще зовсім молодим хлопцем, від дійшов до Берліна, має численні нагороди - Орден Слави ІІІ ступеня, Орден Червоної Зірки, «За заслуги перед Отечеством», медалі «За отвагу», «За бойові заслуги», «За звільнення Белграда» та 8 інших.

Ветерана прийшли привітати керівники району: голова райдержадміністрації Тамара Сакара із заступниками Олександром Лукашовим та Тетяною Панетою, голова районної ради Світлана Тилик, начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина Сибіра, голова ради ветеранів району Олег Гіюк та Петрівський селищний голова Ігор Педан. Вони побажали ювіляру міцного здоров’я, тепла та уваги рідних і друзів, та ще довгих років активного життя.

Валентина РЯБОКОНЬ.

Діти запалили свічки22 листопада, напередодні Всеукраїнського Дня  пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років,  у Балахівській  ЗШ  І-ІІІ ст. відбулася година пам’яті за участі учнів 5-10 класів. 

Метою заходу було прагнення сформувати в учнів щирі людські почуття, співчуття до трагічної долі рідного народу, громадянську відповідальність за його майбутнє.

Рано чи пізно, але обов’язково кожна людина і весь народ повинен осмислити трагедію, що сталася на нашій землі. 

У 1933 році не було в Україні ні війни, ні потопу. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки невинного люду лягло у могили – старих, молодих і дітей, і ще ненароджених у лонах матерів.

Н.Пушка  презентує новий  підручник.Підрозділи Міністерства доходів і зборів України нині перебувають у процесі модернізації, відповідно зі світовим досвідом перетворюються на сервісну службу. Ця робота спрямована на відмову від традиційних шаблонів та пошук нових методів та ідей, зростання податкової культури населення, без чого неможливе ефективне функціонування держави. 

На першому плані стоїть робота з молоддю, поширення серед неї податкових знань. Важливим етапом став вихід підручника з основ податкових знань для учнів 9-х класів. Авторами ідеї створення підручника та керівниками цього проекту є міністр доходів і зборів України, кандидат економічних наук О.Клименко та міністр освіти і науки, доктор історичних наук, професор Д.Табачник, до авторського колективу увійшли також  кращі науковці Національного університету Державної податкової служби України, фахівці міністерств доходів і зборів та освіти і науки України.

На адресу редакції надійшов лист від жителів Іскрівки - учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні Марії Іванівни та Миколи Кириловича Кульшенків і їхніх доньок Ольги та Лідії.  

Зрозуміло, що у поважному віці люди стають немічними, їх обсідають усілякі хвороби. Довелося і подружжю ветеранів нещодавно лікуватися у терапевтичному відділенні районної лікарні. З цього приводу вони пишуть: 

- Хочемо від щирого серця подякувати за професійне, якісне медичне обслуговування, турботу та піклування колектив терапевтичного відділення, у першу чергу лікаря від Бога Григорія Васильовича Соколова та молодого терапевта . Ця красива жінка з незмінною усмішкою, як сонечко, заходила в палату, допомагала хворим не тільки ліками, а й гарним ставленням, даруючи оптимізм. Тож бажаємо, аби вона залишалася такою завжди, була щасливою.

У зв’язку із тим, що останнім часом збільшилося число звернень багатодітних матерів щодо порядку порушення клопотання з приводу присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», начальник управління соціального захисту районної державної адміністрації Валентина Сибіра надає роз’яснення відповідно до чинного законодавства. 

- Валентино Григорівно, хто може претендувати на присвоєння почесного звання «Мати-героїня»?

- Указом Президента України від 29.06.2001 року № 476/2001 затверджене Положення про почесні звання України, яке визначає підстави для присвоєння почесних звань. Почесне звання «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених у встановленому законодавством порядку. Проте під час висунення кандидатур на нагородження, обов’язково враховується особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей. 

Лілія КуницькаЧас летить, немов наввипередки. Не зоглянулася голова Петрівського райкому профспілки Лілія Куницька, як на її трудовому табло вже добігає піввікова цифра. Час робить мітини тільки зовні, а душа не мириться з життєвим   годинником: горить  ідеями, планами, завжди готова гори перевертати.

Люди, певне, бачать її активність і не відпускають з профспілкової посади. Не раз просилася, збиралася «у відпустку», та спілчани зупиняють, кажуть, потенціалу у жінки «з моторчиком» вистачить  на кількох.

Про профспілкову роботу колись не мріяла - життя несподівано саме вивело на цю стежку. І жінка вдячна долі за такий поворот. За 30 профспілкових років зрозуміла - це її стихія. А розпочала трудову біографію з улюбленої будівельної справи - в далекому 1964 році приїхала за направленням на Кіровоградщину майстром у Петрівську ремонтно-будівельну дільницю, згодом її переманили інженером у сільгоспуправління. Втім ця посада не зовсім влаштовувала - руки просилися до конкретної справи. Коли у колгоспі «Дружба» розпочалося будівництво птахофабрики на 56 тисяч курей-несучок, попросилася на «живу» роботу.

Тоді не тільки очолювала будівельний майданчик птахофабрики, а й встигла заочно закінчити сільгоспінститут. Та попрацювати за дипломом економіста-організатора сільгоспвиробництва так і не довелося, хоча вузівські знання пізніше часто ставали у пригоді. По закінченню будівництва птахофабрики селяни не захотіли відпускати жінку-ентузіаста і обрали головою профкому колгоспу, а через кілька років - секретарем районної профорганізації.

Бажаємо міцного здоров’я, особистого щастя, яскравих успіхів та здійснення найзаповітніших мрій. Нехай кожен день буде осяяний високим злетом душі, а добре самопочуття і гарний настрій стануть запорукою Вашого процвітання. 

Літа цвіли не просто цвітом,
А проростали у труді,
Дорослими вже стали діти,
А Ви душею молоді.
Хай щастя панує у Вашому домі
І радість у ньому живе,
Здоров’я міцного і щирої долі
Хай Бог посилає і Вас береже,
Бажаєм прожити у силі й здоров’ї,
Вам многії літа! Щедрої долі!

З повагою 

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

фото на згадку про плідно та весело проведений захід.У центральній районній бібліотеці пройшло засідання круглого столу «Всі ми родом із дитинства», організованого районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Учасниками засідання стали заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, директор центру Оксана Стулій, головний спеціаліст центру Ірина Лугова, директор ЦРБ Тетяна Мартиненко, завідувач сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей райдержадміністрації Оксана Науменко, заступник голови громадської організації «Молода Петрівщина» Анна Орос, фахівець із соціальної роботи ІІ категорії центру Наталія Півень та діти середнього і старшого шкільного віку Петрівського НВК.

Осіння пора радує своїм різнобарв’ям, щедрими врожаями, теплими промінчиками сонця... Саме їх подарували нам яскраве осіннє свято «Новосілля гарбузової родини» та виставка виробів з овочів, які відбулися в дитячому садку №1 «Дзвіночок» села Новий Стародуб.

Головними героями та ведучими свята стали господар Гарбуз та його господиня (вихователі старшої групи Манжос Т.В., Алієва Т.М.), які збудували новий дім і зібрали свою велику овочеву родину. Діти старшої групи виступили в українському вбранні та костюмах овочів. Вони розповідали вірші, співали пісні про осінь і гарбузову родину, водили хоровод, дівчата танцювали осінній танок. Діти середньої групи танцювали танок грибочків, а молодша група - танок листочків.

Найбільше веселощів та сміху завдали непрохані гості, які завітали до гарбузової родини, щоб поласувати їхнім урожаєм: Ворона та Заєць, а Опудало врятувало урожай. В ролях цих персонажів виступили працівники дитячого закладу Т.С.Мороз, Н.А.Сидоренко, Т.В. Мусульбес. На святі були проведені також рухливі естафети. На завершення щедрі господарі почастували всіх дітей смачними яблуками та цукерками, а гостей пригостили гарбузовою кашею.

Хочеться висловити подяку всім працівникам дошкільного навчального закладу №1 «Дзвіночок» за організацію і проведення цікавого дозвілля для наших малюків.

Батьківський комітет 

30 неймовірних фактів про Україну, які ніхто не знав

Не дивлячись на те, що з усіх боків українцям намагаються довести, що вони ні на що не здатні, що найкращий вихід для них – «валити з цієї країни якомога швидше», що дивитися в Україні немає на що і світові на нас начхати, цифри статистики та факти говорять нам про речі абсолютно протилежні.

Найбільша країна, що знаходиться в Європі. Країна, що займає 0,41% світової території суші, в якій мешкає 0,85% населення планети та яка приносить 0,20% світового валового національного продукту. Країна, на території якої зосереджена чверть всіх запасів чорнозему на Землі. Країна, яка входить до трійки найбільших постачальників ячменю, є одним з найпотужніших виробників зерна та разом із Францією, Німеччиною та США є одним з найбільших виробників цукрового буряка. Наша країна входить до сімки найпотужніших у світі виробників рослинної олії, свинини, цукру та картоплі. Сотні видатних українців були та залишаються творцями світової історії. Художники та науковці, політики та композитори, актори та письменники – всі вони дають нам можливість за кордоном чи в себе вдома з гордістю сказати: «Я – українець!»

Відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2007 року № 736 «Про запровадження державних форвардних закупівель зерна» Аграрний фонд з 01 листопада 2013 року запровадив державні форвардні закупівлі продовольчого зерна пшениці й жита та фуражного зерна ячменю врожаю 2014 року.

Авансові платежі виплачуватимуться у розмірі 50 % від мінімальної інтервенційної ціни, яку визначено для поточного маркетингового періоду. Обсяг мінімальної партії становитиме для зерна пшениці - 100 тонн, жита -50 тонн, ячменю - 100 тонн.

За більш детальною інформацією звертайтеся до Кіровоградського регіонального представництва Аграрного фонду за адресою: м. Кіровоград, вул. Дзержинського 82/40, тел. 35-20-43.

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації

Мов річки з гір, стрімглав біжать роки,
А так багато треба ще зробити,
Прикрасить світ, зібрать усі думки,
Підтримати дітей і онученят зростити.
Отож не поминай Ти ті роки -
Хай кожен з них до Тебе прийде з святом.
Достатку в хату, миру на віки,
Щоб ти була здорова і багата,
І Бог із ним, нехай біжать роки!

З повагою профком СВК «Агрофірма «Маріампольська», колеги та друзі  по роботі.

 

Відповідно до п. 3.10 Порядку віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (в тому числі основного, затвердженого постановою правління Фонду від 30.11.2010 року №30), страхувальники зобов’язані подавати Відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності за рік  (додаток № 5)

Нагадуємо, що термін подання звіту - до 25 січня року 2014 року. 

Несвоєчасне подання або неподання встановленої звітності, несвоєчасне інформування Фонду про річний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), про зміни технології робіт або виду економічної діяльності підприємства тягне за собою накладення адміністративного стягнення від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а повторні протягом року – від 10 до 20 згідно із законодавством.

Адреса відділення: смт. Петрове, вул. Літвінова, 19. Телефон для довідок 9-74-31.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Олександрійському районі Кіровоградської області

Законом України «Про зайнятість населення», який набув чинності 1 січня 2013 року, передбачено надання службою зайнятості нового виду послуг: консультацій особам щодо організації та провадження підприємницької діяльності. 

Відповідно до Порядку надання консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності, затвердженого 21 лютого 2013 року Міністерством соціальної політики України, громадяни індивідуально чи у групах можуть одержати відповіді на питання: законодавства щодо державної реєстрації суб’єктів господарювання; ліцензування, патентування та сертифікації підприємницької діяльності; податкового законодавства; відкриття рахунків у банківських установах; пошуку, відбору та найму персоналу, оформлення трудових відносин; оформлення документів щодо купівлі (оренди) земельних ділянок, приміщень для провадження підприємницької діяльності; отримання банківських кредитів, іншої фінансової допомоги тощо.

15 квітня 2013 року на виконання статті 26 та частини другої статті 27 Закону України «Про зайнятість населення», Постановою КМУ №347 затверджено Порядок компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Фондом соціального захисту інвалідів гарантується компенсація єдиного внеску в разі працевлаштування зареєстрованого безробітного інваліда, якому відповідно до законодавства допомога по безробіттю не призначається.

Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Адже - це одне з головних завдань територіальних органів Міндоходів.                     

За січень - жовтень 2013 року Петрівським відділення Олександрійської ОДПІ Кіровоградської області ГУ Міндоходів у Кіровоградській області забезпечено надходження до зведеного бюджету в сумі 71 млн. 58,5 тис. грн., що на 16,6% більше надходжень за відповідний період минулого року та на 7,1% від запланованого. З них до місцевого бюджету – 51 млн.710,4 тис. грн., що на  5,6 % від запланованого та на 8,3% більше надходжень за відповідний період минулого року

Акція відбулася 7 листопада 2013 року протягом дня в усіх Центрах обслуговування платників податків. В Центрі обслуговування платників податків Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів Кіровоградської області було проведено презентацію брошури «Права та обов’язки платника податків та контролюючих органів». Брошура розроблена Міністерством доходів і зборів України з метою підвищення рівня обізнаності платників щодо своїх прав та обов’язків. Платники, які не змогли отримати брошури, зможуть ознайомитися з нею на сайті http://petrovo.com.ua/category/nalogovaya-informiruet/.

Петрівське відділення Олександрійської ОДПІГУ Міндоходів у Кіровоградській області.

Приватний підприємець, який працює на загальній системі оподаткування, не включає до складу доходу суб’єкта господарювання суму поворотної фінансової допомоги, протягом строку, на який вона видана. 

Проте, якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, вона включається до складу доходів підприємця та оподатковується на загальних підставах. 

Відповідно до Податкового кодексу України поворотна фінансова допомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення (пп. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 розд. І ПКУ). 

Петрівське відділення Олександрійської ОДПІГУ Міндоходів у Кіровоградській області.

На протязі листопада працівниками ДПРЧ-32 У ДСНС в області  в селах Зеленому, Новому Стародубі та смт. Петровому проведено рейдові перевірки житлових секторів щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням та електронагрівальними приладами. З жителями району проведено інструктажі та надано наочну агітацію.

В’ячеслав Бакун, командир відділення ДПРЧ-32 У ДСНС в області