У зв’язку із тим, що останнім часом збільшилося число звернень багатодітних матерів щодо порядку порушення клопотання з приводу присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», начальник управління соціального захисту районної державної адміністрації Валентина Сибіра надає роз’яснення відповідно до чинного законодавства. 

- Валентино Григорівно, хто може претендувати на присвоєння почесного звання «Мати-героїня»?

- Указом Президента України від 29.06.2001 року № 476/2001 затверджене Положення про почесні звання України, яке визначає підстави для присвоєння почесних звань. Почесне звання «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених у встановленому законодавством порядку. Проте під час висунення кандидатур на нагородження, обов’язково враховується особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей. 

– Почесне звання „Мати-героїня” в Україні встановлено у 2005 році. Але по всій Україні є  матері, які мають звання „Мати-героїня” ще колишнього Радянського Союзу. Чи є вони рівнозначними, чи дійсні сьогодні старі нагороди?

– Почесне звання України „Мати-героїня” у нашій державі було встановлено з метою посилення уваги до проблем народжуваності, зміцнення інституту сім’ї, відзначення кращих матерів, які забезпечують належні умови для всебічного розвитку дітей. Це звання присвоюється жінкам – громадянкам незалежної України і є найвищою державною нагородою для багатодітних матерів. 

У той час звання «Мати-героїня» колишнього Союзу РСР було визначено як «найвищий ступінь відзнаки» (пункт «г» статті 8 Загального положення про ордени, медалі і почесні звання СРСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради СРСР 3 липня 1979 року). На той час звання присвоювали матерям, які народили і виховали десятьох та більше дітей. Матерям, удостоєним звання «Мати-героїня», вручали орден і грамоту Президії Верховної Ради СРСР. При цьому слід зауважити, що звання «Мати-героїня» не входило до переліку почесних звань СРСР, визначеного статтею 19 вищевказаного Загального положення. Крім того, за багатодітність і належне виховання дітей у СРСР були встановлені такі нагороди як орден «Материнська слава», медаль «Медаль материнства». Таким чином, звання «Мати-героїня» колишнього СРСР та почесне звання України «Мати-героїня» не є за своєю суттю рівнозначними нагородами, а незалежна Україна має власну систему державних відзнак. 

– То чи потрібно переоформлювати документи матерям, яким присвоєно звання „Мати-героїня” колишнього СРСР для здобуття звання „Мати-героїня” України?

– Так, таким багатодітним матерям також необхідно зібрати повний пакет документів для того, щоб одержати почесне звання України, а наявність звання колишнього СРСР дає переваги для присвоєння почесного звання України.

– А який порядок висунення кандидатур на присвоєння такого звання?

– Висунення кандидатур для присвоєння почесних звань здійснюється гласно за місцем роботи особи, яку представляють до нагородження, у трудових колективах установ, організацій, підприємств незалежно від типу, форми власності та господарювання.

У разі, якщо особа не працює, клопотання про присвоєння почесного звання порушують органи місцевого самоврядування.

– Куди насамперед необхідно звернутися багатодітній матері та які документи необхідно подати для присвоєння почесного звання?

– Насамперед, необхідно звернутися до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації та підготувати такі документи: ксерокопію паспорта багатодітної матері (1, 2, 3, 10, 11 сторінки), ксерокопії свідоцтв про народження на всіх дітей, довідки-характеристики з місця навчання кожної дитини (шкільного і студентського віку) та характеристики з місця роботи на кожну дитину (для тих, хто вже працює), довідку про склад сім’ї за місцем проживання, копію трудової книжки та нагород (якщо такі є) та написати заяву про розгляд даних документів до сільської (селищної) ради.

На основі цих документів органами місцевого самоврядування складається нагородний лист. У ньому обов’язково повинна міститися інформація про заслуги матері у вихованні дітей, а також відомості про кожну дитину. Після розгляду кандидатури приймається рішення про підтримку кандидатури на здобуття почесного звання «Мати-героїня» чи навпаки - про відмову. В останньому випадку негативна відповідь повинна бути вмотивована. 

За поданням сільських та селищних рад готується відповідне рішення і нагородний лист, який із пакетом підтверджуючих документів направляється для подальшого оформлення в управління соціального захисту населення районної державної адміністрації.

Затверджені тут документи потрапляють до департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Після розгляду Комісією з питань нагородження при облдержадміністрації, підтримані нагородні матеріали надсилаються до Міністерства  освіти і науки, молоді та спорту України. І лише після цього, схвалені Міністерством нагородні листи надсилаються до Адміністрації Президента України. Ось такий довгий шлях…

– А якщо у багатодітної матері всі діти дорослі, вже створили власні сім’ї, проживають за кордоном чи в іншій області України. Що  робити у такому випадку?

– Такі проблеми в наш час вирішуються швидко. У більшості випадків матері, незважаючи на те, що їхні дорослі діти уже багато років проживають окремо, за першим проханням отримують такі характеристики навіть з інших регіонів країни, а також із-за кордону.

- Які виплати, пільги отримує жінка після отримання почесного звання?

Особі, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення  встановленого зразка.

З 1 січня 2008 року Указом Президента України встановлено одноразову винагороду жінкам, яким присвоєно почесне звання у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Ця цифра постійно змінювалася, а на даний час становить 11470,00 грн. В той же час жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», пільг не передбачено. 

– Скільком багатодітним матерям у  районі  протягом останніх років було присвоєно почесне звання України „Мати-героїня”?

- На даний час 18 жінок удостоєні цього почесного звання. З них п’ять – вже у 2013 році. При нагоді, хочеться звернутися до мешканців нашого району, хто не використав свого права на отримання цього почесного звання, або в кого є знайомі, близькі багатодітні матері, які також можуть претендувати на звання «Мати-героїня», із закликом звертатися до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації.

- Дякуємо, Валентино Григорівно, за вичерпну інформацію.

Спілкувалася Валентина РЯБОКОНЬ.