Законом України «Про зайнятість населення», який набув чинності 1 січня 2013 року, передбачено надання службою зайнятості нового виду послуг: консультацій особам щодо організації та провадження підприємницької діяльності. 

Відповідно до Порядку надання консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності, затвердженого 21 лютого 2013 року Міністерством соціальної політики України, громадяни індивідуально чи у групах можуть одержати відповіді на питання: законодавства щодо державної реєстрації суб’єктів господарювання; ліцензування, патентування та сертифікації підприємницької діяльності; податкового законодавства; відкриття рахунків у банківських установах; пошуку, відбору та найму персоналу, оформлення трудових відносин; оформлення документів щодо купівлі (оренди) земельних ділянок, приміщень для провадження підприємницької діяльності; отримання банківських кредитів, іншої фінансової допомоги тощо.

Щоб отримати консультацію, людині потрібно звернутись до  центру зайнятості із заявою. Протягом 30 днів для неї організують роз’яснення. Особливістю цієї послуги є те, що надається вона і підприємцям, і тим, хто лише мріє відкрити власну справу, і, звісно, безкоштовно.

До надання консультацій службою зайнятості залучаються спеціалісти державних установ, які за напрямами діяльності сприяють розвитку та підтримці малого і середнього підприємництва.

Індивідуальні консультації надаються компетентними фахівцями органів місцевого самоврядування, об’єднань роботодавців, профспілок, асоціацій підприємців, банківських установ, фондів підтримки малого підприємництва,   консультативних центрів  на особистому прийомі, в письмовій формі, в телефонному режимі та з використанням електронних засобів.

Групова консультація проводиться для групи осіб на підставі отриманих від громадян заяв із запитаннями, об’єднаними   за тематикою. 

Отже, якщо ви також бажаєте отримати безкоштовну консультацію щодо організації та провадження підприємницької діяльності, звертайтеся до районного центру зайнятості. 

Людмила Кісільова, заступник директора – начальник відділу надання соціальних послуг районного центру зайнятості