Звернення голови облдержадміністрації Андрія Ніколаєнка та голови обласної ради Миколи Ковальчука до жителів Кіровоградщини у День пам’яті жертв Голодоморів

23 листопада, у День пам’яті жертв Голодоморів, виповнюються 80-ті роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні.  

Скалічені життя і долі сотень тисяч людей навіки вписали страшні події голодоморів в історію нашої держави. Неоднозначне ставлення до подій тих років не повинно впливати на збереження пам’яті про них загалом. Зібрані свідчення очевидців великого голоду – це пересторога на майбутнє усім прийдешнім поколінням. Давати оцінку історичним подіям - це справа дослідників, наше ж з вами завдання – збереження пам’яті і гідне вшанування загиблих. 

(До 80-річчя  Голодомору 1932-1933 років в Україні)

Загинули від голодуТи кажеш, не було голодомору?
І не було голодного села?
Я бачив сам у ту зловісну пору
І пухлих, і померлих на шляхах.
І досі ще стоять мені в очах.
А кажеш - не було голодомору?

Д. Білоус

Трагічні події 1932-1933рр. вписали чорну й ганебну «славу» тоталітарної держави в життя  українського народу навічно. Пам`ять про ті часи вкарбувалась у свідомість наших співвітчизників назавжди, вона болем проймає серця людей, є насправді невмирущою і передаватиметься з покоління в покоління.          

під час засідання круглого столуНа виконання ініціатив Президента України та у рамках проведення місячника сприяння зайнятості інвалідів в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації відбулося засідання круглого столу на тему «Соціальний захист та працевлаштування осіб з інвалідністю». На нього були запрошені особи з інвалідністю.

У засіданні взяли участь заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина Сибіра, директор районного центру зайнятості Ольга Павлюк, директор територіального центру Інна Лук’янова та спеціалісти управління.

С.Дяченко проводить збориДнями в Олександрівці під головуванням Чечеліївського сільського голови С.Дяченка пройшло засідання активу села, на якому було розглянуте питання створення органу самоорганізації населення.

Сергій Павлович зазначив, що у відповідності з положеннями Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні у населених пунктах, де немає сільських, селищних рад, повинні бути створені органи самоорганізації населення. Вони мають  допомагати органу місцевого самоврядування вирішувати нагальні місцеві проблеми. Особливо актуальним це стане після того, як кілька сільських рад приймуть рішення про об’єднання і відповідна самоврядна територія налічуватиме одразу кілька населених пунктів. 

Сьогодні вся країна вшановуватиме 80-ту річницю Дня пам’яті жертв голодоморів. Відповідні скорботні заходи пройдуть і в нашому районі. Зокрема в Петровому відбудеться мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку - Хреста землякам, які померли під час Голодомору 1932-1933 років.

Розпочнеться церемонія о 15.30 год. Запрошуємо усіх петрівчан та гостей селища долучитися до цієї пам’ятної скорботної акції, просимо узяти з собою свічки пам’яті, квіти, колоски. Місце збору та формування колони - площа біля кінотеатру «Інгулець», початок реєстрації - з 15.00.

Андрій Ніколаєнко.Протягом поточного тижня, починаючи з обласного центру і далі в усіх районах, аналізуються результати виконання президентського завдання щодо збереження та розширення мережі позашкільних навчальних закладів. Свої вимоги до керівників районів щодо реалізації президентських соціальних ініціатив «Діти – майбутнє України» саме за цим аспектом має і голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко.

Зважаючи на загальне завдання від керівництва держави щодо розвитку позашкільних форм виховання – рівень охоплення дітей позашкільними заходами не менше 50%, а в ідеалі – 70%, ключове завдання від голови облдержадміністрації стосується збереження та удосконалення мережі позашкільних навчальних закладів, особливо у сільській місцевості. А разом з тим, як переконаний Андрій Ніколаєнко, необхідно забезпечити розвиток нових напрямків позашкільної виховної роботи з урахуванням сучасних інтересів дітей та підлітків. Особливий акцент – сільським школярам.

- Діти у кожному куточку області, а не тільки у містах чи районних центрах, повинні мати можливість відвідувати гуртки, секції, займатися мистецтвом та спортом, - наголошує Андрій Ніколаєнко.

працює арт-студія Т.СардановоїЗабезпечуючи виконання ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України», упродовж тижня в районі здійснюється ряд заходів, що демонструють художні, спортивні та наукові таланти юних вихованців, які задовольняють свій творчий потенціал у гуртках центру дитячої та юнацької творчості.

Днями відбувся фестиваль родинно-побутових традицій «Благослови мати», на якому діти продемонстрували народні обряди – народини, весілля, цикл календарних свят: веснянки, масляну, вечорниці, купальські та різдвяні (детальніше читайте на 3-й стор.).

Однією з соціальних ініціатив, проголошених Президентом України В.Ф.Януковичем, є нова якість позашкільної освіти та розвиток творчих здібностей дітей. Суть завдань Президента України полягає в створенні для кожної дитини умов для розвитку творчих здібностей, підвищення рівня охоплення позашкільною освітою до 70% дітей, пошук оптимальних шляхів щодо розвитку і модернізації системи позашкільної освіти.

...яка започаткувала рейтингову оцінку фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області.

Насправді за цим офіційним формулюванням - велика робота спеціалістів обласної ради, які щоквартально підбивають підсумки діяльності своїх комунальних підприємств по багатьох показниках.

 

засідання комісіїУ рамках проведення Всеукраїнської благодійної акції «Милосердя», приуроченої Дню громадян похилого віку та Дню інвалідів, на спеціальний рахунок територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району надійшли кошти від працівників 8 організацій та підприємств різних форм власності загальною сумою 4254,00 грн. 

У районній державній адміністрації відбулося перше засідання комісії по визначенню осіб на одержання одноразової грошової допомоги, головою якої є заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета.

Днями відбулося чергове заняття слухачів медичного факультету університету третього віку територіального центру при управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації.

Керівник факультету Раїса Тищенко прочитала лекцію «Як підтримати своє здоров’я на довгі роки», відповіла на численні запитання слухачів. Крім того, присутні у формі диспуту спілкувалися на різні теми, а ще - слухали чудові вірші  та гуморески Любові Ященко.

Засновники університету – директор Інна Лук’янова та ректор – завідувач відділенням соціально-побутової адаптації терцентру Лілія Карасенко - нагадали, що в університеті працюють два факультети: культурно-мистецький та медичний. Слухачами факультетів може стати кожен бажаючий, написавши заяву та заповнивши анкету. По завершенні навчання видається сертифікат.

Валентина РЯБОКОНЬ.

звучить віночок календарно-обрядових пісень у виконанні фолькгурту Петрівської ЗШ І ст. «Україночки»З метою залучення дітей до вивчення та збереження як першооснови національно-культурної спадщини, виховання національної свідомості, популяризації та розвитку фольклорного жанру, а також вивчення культурних традицій свого краю та свого народу відділом освіти райдержадміністрації та центром дитячо-юнацької творчості щорічно проводиться районний фестиваль народних традицій «Благослови мати».

Цьогорічний фестиваль розпочали учні Петрівської ЗШ І ст. – колектив «Україночки». Свій виступ «Люблю я пісню українську» вони представили віночком календарно-обрядових пісень, даючи пояснення до кожної з них.

Фольклорний гурт Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. продемонстрував обряд весілля «Веди, наречений, до шлюбу омріяну долю свою». Виступ став майже вичерпним, з дотриманням регіональних особливостей, з чітким знанням тексту та гарним співом, динамічним та запальним.

Невід’ємним правом інвалідів, незважаючи на їх обмежену працездатність, є право на зайнятість. Сьогодні громадяни з інвалідністю потребують справедливого соціального захисту, в основі якого лежить їх інтеграція у суспільство через працевлаштування. Тому допомогти людям з інвалідністю відновити працездатність, отримати бажану, гідну роботу, відчути себе повноправними членами суспільства - пріоритетним завданням державної служби зайнятості. 

Для учнів Петрівської загальноосвітньої школи І  ступеня районним центром зайнятості в рамках обласного Місячника профорієнтації молоді «Успішна кар’єра: новий час, нові вимоги» проведено конкурс малюнків  «Професія моїх батьків».

Мета заходу – допомогти учнівській молоді зорієнтуватися у багатогранному світі професій, формувати відповідальне та позитивне ставлення до робітничих професій.

Петрівська районна рада та районна державна адміністрація від щирого серця вітають з 90-річним ювілеєм учасника бойових дій у Великій Вітчизняній війні, ветерана праці, Почесного громадянина смт Петрового М.Г.Куницького.

Дорогий Михайле Григоровичу! Бажаємо Вам та усім членам Вашої родини міцного здоров’я, добра, достатку, благополуччя, щедрої долі, незмінних успіхів у всіх справах і починаннях! Нехай у Вашій оселі завжди панують мир і злагода, а доля дарує Вам своє благословення та радісні дні ще на довгі роки!

Ще понад 20 років тому на Україну прийшла страшна біда: з легкої руки «захисників народу» - депутатів з групи 239, які тоді мали у Верховній Раді України абсолютну більшість, було прийнято ряд згубних економічних законів, які, фактично, пустили державу по шляху розвитку «дикого» капіталізму. Це невдовзі призвело до створення клану олігархів, які заграбастали до своїх рук все те, що створювалося багатьма поколіннями трудящих. Один з цих законів дозволив приватну підприємницьку діяльність у сфері заготівлі брухту чорних і кольорових металів. 

Брухтозаготівельний бізнес від самого початку густо тхнув криміналом, бо ж «заготівельники», фактично, були і є злодіями-грабіжниками. Значною мірою завдяки й цим «бізнесменам» Україна перетворилася на руїну. Втім, ніхто ніколи не чув про жодну гучну кримінальну справу стосовно злодіїв-металістів, лише іноді до суду потрапляють дрібні злодюжки. Справжні ж господарі цього бізнесу перебувають у надто високих сферах. Саме вони і створюють в Україні якнайкращі умови для своєї діяльності.

(До 175-річчя від дня народження Івана Нечуя-Левицького)

Іван Нечуй-Левицький у колі членів «Київської громади». 1873 р.25 листопада виповнюється 175 років від дня народження Старійшини української літератури, письменника, якого читали всі верстви суспільності в усі часи існування української людності за цей період. 

Соковита українська мова, прекрасні описи природи, колоритні типи селян, любов до рідного краю, легкість і прозорість стилю завжди захоплювали читачів і слухачів його творів. 

Це Іван Семенович Левицький, який прибрав ще собі псевдонім-префікс Нечуй. Він народився в центрі ареалу української мови, української людності, української природи. Ці багатства не могли не вплинути на формування характеру і стилю якраз українського письменника. Підкреслюємо цю українськість в усьому житті Івана Нечуя-Левицького, адже він став палким поборником рідного слова на своїй землі, іноді навіть до комічності, вже в останні роки життя та творчості. 

ДАІшники не лише карають, а і добром допомагають

Я хвацько вів автомашину
І раптом чую щось в ній: «трісь!»
Загальмував у ту ж хвилину
Та вийшов: і відразу скис.
Їхати далі не спроможний,
І враз згадав про доброту,
Яка, можливо, й допоможе
Мені в хвилину непросту.

Петрівське районне споживче товариство 3 грудня 2013 року о 10.00 у приміщенні кафе-бару «Зодіак» за адресою: смт. Петрове,  вул. Ілліча, 48,  проводить звітно - виборні збори уповноважених споживчого товариства.

Порядок денний звітно - виборних зборів уповноважених споживчого товариства

1. Звіт про роботу правління за звітний період та завдання  щодо підвищення ефективності господарювання споживчого товариства.

2. Звіт про роботу ревізійної комісії за звітний період.

Родина Товалюків прикро вражена і глибоко сумує з приводу смерті нашого дорогого батька, дідуся - Товалюка Марка Семеновича, колишнього головного ветеринарного лікаря радгоспу «Петрівський», переконаного члена комуністичної партії, чесної і порядної людини, шанованого у громаді спеціаліста і громадянина.

Спи спокійно, дорогий Марку Семеновичу, світла пам’ять про тебе назавжди збережеться в наших серцях.