Ще понад 20 років тому на Україну прийшла страшна біда: з легкої руки «захисників народу» - депутатів з групи 239, які тоді мали у Верховній Раді України абсолютну більшість, було прийнято ряд згубних економічних законів, які, фактично, пустили державу по шляху розвитку «дикого» капіталізму. Це невдовзі призвело до створення клану олігархів, які заграбастали до своїх рук все те, що створювалося багатьма поколіннями трудящих. Один з цих законів дозволив приватну підприємницьку діяльність у сфері заготівлі брухту чорних і кольорових металів. 

Брухтозаготівельний бізнес від самого початку густо тхнув криміналом, бо ж «заготівельники», фактично, були і є злодіями-грабіжниками. Значною мірою завдяки й цим «бізнесменам» Україна перетворилася на руїну. Втім, ніхто ніколи не чув про жодну гучну кримінальну справу стосовно злодіїв-металістів, лише іноді до суду потрапляють дрібні злодюжки. Справжні ж господарі цього бізнесу перебувають у надто високих сферах. Саме вони і створюють в Україні якнайкращі умови для своєї діяльності.

А що ж суспільство і ті, що страждають від такого «бізнесу»? Суспільна думка однозначна – такий вид приватної діяльності слід заборонити і взагалі не можна було дозволяти. Та законодавці, у тому числі і ті, що обіцяли «повернути країну народу», цього не чують. Хай би вже не всю країну повертали, а хоча б заборонили її далі грабувати, та, схоже, їм зараз не до цього.

Для брухтозаготівельників дуже ласою здобиччю стали каналізаційні люки. Ніхто не може сказати – скільки їх вкрадено лише в Петровому. Нові купувати дорого, та й немає сенсу, бо ж їх знову крадуть. Тому стали виготовляти залізобетонні. Та крадуть і їх заради арматури. Там, де є можливість, працівники КП «Петрівське» замість люків вже встановлюють дерев’яні кришки, хоча про надійність і довговічність такого захисту говорити не доводиться. 

Проблема крадіжки люків притаманна всім населеним пунктам України. Лише в Кіровограді бракує більше сотні люків і такої ж кількості решіток системи зливової каналізації. Доказом того, що заготівля металобрухту є організованою злочинною діяльністю, стало те, що в Кіровограді у ніч з 31 жовтня на 1 листопада зливові решітки були вкрадені практично в усьому місті. А за період з вересня поточного року їх вкрадено 120 штук. Як і завжди у подібних випадках розслідування крадіжок проводиться дуже мляво. Аби вберегтися від грабіжників, кіровоградське підприємство «Теплоенергетик» почало виготовляти полімерні люки. Вони мають гарний естетичний вигляд, зручні у використанні і здатні витримувати навантаження до 25 тонн. І хоч вони  дуже недешеві: вартість одного такого люка становить понад 700 гривень, все ж маємо  надію, що нарешті вулиці та провулки наших міст і селищ не зяятимуть чорними дірками, здатними завдати непоправної шкоди як проїжджому, так і перехожому.

Анатолій РЯБОКОНЬ.