під час засідання круглого столуНа виконання ініціатив Президента України та у рамках проведення місячника сприяння зайнятості інвалідів в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації відбулося засідання круглого столу на тему «Соціальний захист та працевлаштування осіб з інвалідністю». На нього були запрошені особи з інвалідністю.

У засіданні взяли участь заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина Сибіра, директор районного центру зайнятості Ольга Павлюк, директор територіального центру Інна Лук’янова та спеціалісти управління.

Про стан та перспективи удосконалення соціального захисту осіб з інвалідністю поінформувала Валентина Сибіра. Вона повідомила, що за останніми даними в районі проживає 1461 особа з інвалідністю всіх категорій, які отримують пенсії з пенсійного фонду чи державні соціальні допомоги в УСЗН. Управління, згідно показань МСЕК та ЛКК, забезпечує цих осіб технічними та іншими засобами реабілітації, здійснює роботу щодо призначення та виплати державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, грошові компенсації інвалідам на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, забезпечує виплату компенсації особам, що не змогли використати путівку на санаторно-курортне лікування та вартість самостійного санаторно-курортного лікування. У нинішньому році такі компенсації отримали 8 осіб на загальну суму 2125 грн., скористалися путівками 6 осіб.

Матеріальну допомогу за рахунок коштів фондів депутатів обласної ради на лікування та вирішення соціально-побутових проблем отримали 43 особи на загальну суму 7820 грн., щорічну разову матеріальну допомогу за рахунок державного бюджету надано трьом особам на суму 1341 грн., 9 інвалідів отримали компенсацію на бензин, ремонт і техобслуговування автомобілів на суму 1428 грн.

Директор районного центру зайнятості Ольга Павлюк надала інформацію про послуги служби зайнятості людям з інвалідністю. Центр зайнятості реєструє дану категорію людей і надає їм допомогу у пошуку роботи, надає інформацію про вільні вакансії та навчальні заклади для здобуття професії, нараховує і виплачує допомогу з безробіття тим, хто має на неї право, у разі потреби організовує навчання. Протягом звітного року до РЦЗ звернулося шестеро інвалідів, четверо з яких вже працевлаштовано.

Ольга Петрівна нагадала про права на призначення допомоги по безробіттю інвалідам, та право на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, на працевлаштування з відшкодуванням єдиного соціального внеску з коштів фонду захисту інвалідів, на участь в оплачуваних громадських роботах тощо.

Також вона повідомила, що при центрі зайнятості діє комп’ютер вільного доступу, де можна отримати вичерпну інформацію з порталу працевлаштування та всю нормативну базу з даного питання.

Про транспортну службу з обслуговування інвалідів, яка діє при територіальному центрі, дала роз’яснення Інна Лук’янова. При необхідності кожен може зателефонувати за № 9-74-32.

Учасники круглого столу отримали відповіді на всі свої запитання.

Підбиваючи підсумки засідання, Тетяна Панета закликала активізувати роботу районної громадської організації інвалідів. Це дасть змогу продуктивніше вирішувати нагальні   питання та сприятиме тіснішій співпраці організації з районною владою. Вона наголосила, що Президент України Віктор Янукович приділяє велику увагу створенню та діяльності громадських організацій як двигуну ідей з народу. Тож районна влада сприятиме створенню й роботі громадських організацій, надаючи  їм підтримку.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімку: під час засідання круглого столу.