(До 80-річчя  Голодомору 1932-1933 років в Україні)

Загинули від голодуТи кажеш, не було голодомору?
І не було голодного села?
Я бачив сам у ту зловісну пору
І пухлих, і померлих на шляхах.
І досі ще стоять мені в очах.
А кажеш - не було голодомору?

Д. Білоус

Трагічні події 1932-1933рр. вписали чорну й ганебну «славу» тоталітарної держави в життя  українського народу навічно. Пам`ять про ті часи вкарбувалась у свідомість наших співвітчизників назавжди, вона болем проймає серця людей, є насправді невмирущою і передаватиметься з покоління в покоління.          

Голодомор завдав удару по глибинних основах української нації. Трагічні жнива скорботи відібрали в українського народу 10 млн. життів. Голодомор має чотири виміри: політичний, національний, історичний, світовий. 

Міжнародна спільнота засудила Голодомор 1932-1933рр. в Україні в офіційному документі 58-сесії Генеральної Асамблеї  ООН - спільній заяві з нагоди 70-х роковин  Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, яку  підписали більше 40 держав світу і підтримали 25 держав ЄС. Кожне покоління українців має знати правду про голодомор і засвоїти його уроки.

Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору. Передбачено проведення 23 листопада - у День пам’яті жертв голодоморів - жалобних заходів за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості. У населених пунктах пройдуть тематичні виставки, виступи творчих колективів. Крім того, у навчальних закладах, закладах культури відбудуться заходи, присвячені вшануванню пам“яті жертв голодоморів в Україні.