С.Дяченко проводить збориДнями в Олександрівці під головуванням Чечеліївського сільського голови С.Дяченка пройшло засідання активу села, на якому було розглянуте питання створення органу самоорганізації населення.

Сергій Павлович зазначив, що у відповідності з положеннями Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні у населених пунктах, де немає сільських, селищних рад, повинні бути створені органи самоорганізації населення. Вони мають  допомагати органу місцевого самоврядування вирішувати нагальні місцеві проблеми. Особливо актуальним це стане після того, як кілька сільських рад приймуть рішення про об’єднання і відповідна самоврядна територія налічуватиме одразу кілька населених пунктів. 

С.Дяченко ознайомив з порядком утворення органу самоорганізації населення, його склад, повноваження. Важливо, щоб до нього увійшли активні і ініціативні люди, представники всіх вулиць населеного пункту. Цей орган може бути юридичною особою, мати окремий рахунок для позабюджетних коштів, що значно спростить вирішення цілого ряду проблем, адже нині сільській раді досить складно використовувати ці кошти. 

У кожному населеному пункті є депутати відповідної місцевої ради, які добре обізнані з проблемами. Однак їх не так багато, щоб охопити увесь спектр проблем, забезпечити їх вирішення, тож орган самоорганізації населення, його активісти (діяти, до речі, вони будуть на громадських засадах) долучаться до цієї роботи, яка стане значно ефективнішою. 

Сільський голова навів конкретні приклади ефективної роботи громадськості. У нинішньому році, зокрема, було виграно єдиний на всю область грант Всеукраїнського конкурсу на реалізацію соціального проекту «Світло шкільному дому, здоров’я поколінню молодому». Проект передбачає заміну всіх вікон в Чечеліївській загальноосвітній школі. Загальна його вартість – 232 тис.грн., сума гранту – 100 тис.грн. Крім того, завдяки активності громади було залучено кошти всіх без винятку сільських фермерських господарств, інших сільгосптоваровиробників на ремонт Олександрівського сільського клубу, у приміщенні якого і проходило це засідання активістів села.

Учасники засідання вирішили негайно долучитися до роботи по створенню названого органу. Після загальних зборів жителів села, на яких буде прийняте відповідне рішення, сільська рада легалізує орган, будуть вирішені всі організаційні питання.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: С.Дяченко проводить збори.