Однією з соціальних ініціатив, проголошених Президентом України В.Ф.Януковичем, є нова якість позашкільної освіти та розвиток творчих здібностей дітей. Суть завдань Президента України полягає в створенні для кожної дитини умов для розвитку творчих здібностей, підвищення рівня охоплення позашкільною освітою до 70% дітей, пошук оптимальних шляхів щодо розвитку і модернізації системи позашкільної освіти.

Про це під час останньої щопонеділкової наради при голові райдержадміністрації зазначив начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець, звітуючи про перші результати активізації розвитку позашкільної освіти в районі крізь призму соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича. Зокрема Григорій Леонідович нагадав, що позашкільна діяльність сьогодні розглядається як одна з головних ланок безперервної освіти в системі виховання всебічно розвиненої особистості, найповнішого розкриття її задатків і нахилів, створення умов для розвитку й підтримки талантів та обдарувань у галузі науки, техніки, мистецтва тощо. Це супроводжується нормативно-правовими засадами та фінансовим забезпеченням, зокрема Указом Президента України від 28 грудня 2012 року № 756 «Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості», Дорученням Президента України від 27 березня 2013 р. № 1-1/711 щодо заходів для розвитку дітей та підтримки сімей з дітьми. Для удосконалення фінансування позашкільної освіти Міністерством освіти і науки України підготовлено проект відповідно Закону України «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України».

Далі Григорій Леонідович з допомогою слайдів та діаграм ознайомив зі станом охоплення учнів загальноосвітніх навчальних закладів району в розрізі освітніх округів за основними напрямками та вказав на тенденції за останній період окремо по роках. Зокрема з наведеної статистики стало зрозуміло, що найбільше дітей (у відсотковому виразі) охоплено позашкільною освітою в гуртках на базі ЗНЗ Центрального та Східного освітніх округів. Водночас Луганський, Володимирівський та Новостародубський освітні округи поки що не реалізували повною мірою свій потенціал, тож тенденція росту тут набуває  розвитку.

Залучення школярів до активної позашкільної діяльності позитивним чином відображається на їх загальному розвитку, допомагає розкрити творчий потенціал кожного учня, знайти і розвинути талановиті особистості в конкретних напрямках діяльності, передбачених системою позашкільної освіти. Втішно, що така діяльність позначається й вагомою результативністю, що виражена високими призовими місцями учнів ЗНЗ району в обласних етапах Всеукраїнських конкурсів, акцій. Лише за минулий 2012-2013 рік таких призових місць було здобуто майже чотири десятки. Найвищу ж результативність виявили вихованці ЦДЮТ (9 призових місць), Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. (7) та  Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст.. (6).

Крім того, начальник відділу освіти наголосив, що в рейтингових показниках розвитку позашкільної освіти області за минулий 2012 рік наш Петрівський район посів І місце, що є показовою індикативною оцінкою роботи в даному напрямку.