Андрій Ніколаєнко.Протягом поточного тижня, починаючи з обласного центру і далі в усіх районах, аналізуються результати виконання президентського завдання щодо збереження та розширення мережі позашкільних навчальних закладів. Свої вимоги до керівників районів щодо реалізації президентських соціальних ініціатив «Діти – майбутнє України» саме за цим аспектом має і голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко.

Зважаючи на загальне завдання від керівництва держави щодо розвитку позашкільних форм виховання – рівень охоплення дітей позашкільними заходами не менше 50%, а в ідеалі – 70%, ключове завдання від голови облдержадміністрації стосується збереження та удосконалення мережі позашкільних навчальних закладів, особливо у сільській місцевості. А разом з тим, як переконаний Андрій Ніколаєнко, необхідно забезпечити розвиток нових напрямків позашкільної виховної роботи з урахуванням сучасних інтересів дітей та підлітків. Особливий акцент – сільським школярам.

- Діти у кожному куточку області, а не тільки у містах чи районних центрах, повинні мати можливість відвідувати гуртки, секції, займатися мистецтвом та спортом, - наголошує Андрій Ніколаєнко.

Враховуючи важливий для області розпочатий процес актуалізації програми «Центральний регіон – 2015», голова ОДА наполягає на проведенні в районах моніторингу матеріально-технічного стану позашкільних закладів, із подальшим внесенням пропозицій щодо його поліпшення до обласної програми. 

А окрім цього, створення умов для розвитку творчих здібностей дітей, на думку керівника області, це завдання не лише для влади - громадські та благодійні організації також мають долучатися до цього процесу.

В якому стані наразі перебуває позашкільна освіта в області – цифри говорять самі за себе. Якщо детальніше – то на сьогодні на Кіровоградщині діють 44 позашкільні навчальні заклади, де розвивають свої творчі та інтелектуальні здібності більше 50 тис. дітей шкільного віку; 40 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, де загартовують силу духу і розвивають фізичну силу більше 14 тис. дітей і 46 початкових мистецьких навчальних закладів у галузі культури, де займаються 7,5 тис. дітей. Позашкільна освіта для Кіровоградщини – це більше 89 тисяч дітей, які займаються у різних гуртках і секціях.

- Загалом усіма формами позашкільної освіти в області охоплено 81,4% від загальної кількості дітей шкільного віку, - повідомляє директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ельза Лещенко. 

І треба звернути увагу, що 81,4% - це вже результат. Проте голова облдержадміністрації вимагає не лише системного моніторингу у цій царині, а й якісної роботи з дітьми поза школою.