Невід’ємним правом інвалідів, незважаючи на їх обмежену працездатність, є право на зайнятість. Сьогодні громадяни з інвалідністю потребують справедливого соціального захисту, в основі якого лежить їх інтеграція у суспільство через працевлаштування. Тому допомогти людям з інвалідністю відновити працездатність, отримати бажану, гідну роботу, відчути себе повноправними членами суспільства - пріоритетним завданням державної служби зайнятості. 

Можливості та ресурси служби зайнятості задля забезпечення доступу інвалідів до зайнятості, створення для них умов щодо отримання конкурентної професії, відновлення працездатності та забезпечення реальної зайнятості   - це   безперешкодний  доступ до центру зайнятості, спеціально обладнане місце для обслуговування зазначеної категорії осіб, вільний доступ до інформаційних куточків та сучасних інформаційних технологій (татч-скринів з попитом на робочу силу, Інтернет-сайтів з пошуку роботи тощо); робота досвідчених фахівців, в які визначають оптимальні шляхи працевлаштування клієнтів з вадами здоров’я та надають їм підтримку. 

Згідно зі ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», для підприємств і фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлюється обов’язковий норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів. Його розмір становить 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників за рік.

Право на працевлаштування за встановленим нормативом не означає, що такий інвалід може мати якісь привілеї, крім прямо встановлених характером його інвалідності. Іншими словами, роботодавець вправі вимагати від особи з інвалід-ністю дотримання регламенту роботи, який встановлений на підприємстві, і розраховувати на те, що праця таких осіб також буде приносити роботодавцю прибутки.

Отже, важливе значення у забезпеченні рівних прав та рівних можливостей  на ринку праці   осіб з обмеженими фізичними можливостями є взаємодія районного центру зайнятості,  роботодавців, соціальних партнерів та інваліді. 

Людмила Кісільова, заступник директора – начальник відділу надання соціальних послуг районного центру зайнятості