звучить віночок календарно-обрядових пісень у виконанні фолькгурту Петрівської ЗШ І ст. «Україночки»З метою залучення дітей до вивчення та збереження як першооснови національно-культурної спадщини, виховання національної свідомості, популяризації та розвитку фольклорного жанру, а також вивчення культурних традицій свого краю та свого народу відділом освіти райдержадміністрації та центром дитячо-юнацької творчості щорічно проводиться районний фестиваль народних традицій «Благослови мати».

Цьогорічний фестиваль розпочали учні Петрівської ЗШ І ст. – колектив «Україночки». Свій виступ «Люблю я пісню українську» вони представили віночком календарно-обрядових пісень, даючи пояснення до кожної з них.

Фольклорний гурт Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. продемонстрував обряд весілля «Веди, наречений, до шлюбу омріяну долю свою». Виступ став майже вичерпним, з дотриманням регіональних особливостей, з чітким знанням тексту та гарним співом, динамічним та запальним.

обряд весілля демонструють учні Володимирівської ЗШІ-ІІІ ст.Учні Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. у традиційній гуцульській манері показали фольклорний обряд народження дитини під назвою «Вісник щастя».

«Вечорниці на Св.Катерини» з розповіддю про святу, з гаданнями дівчат, примовками та прикметами продемонстрували фольклорний гурт «Перлина» Зеленської ЗШ І-ІІІ ст.

Учні Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. продемонстрували «Вечорниці на Андрія». Дівчата займалися рукоділлям, ворожили, стрічали хлопців та разом з ними кусали калиту.

Вечорниці, представлені учнями Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст., в подробицях продемонстрували обряд розпалювання печі, замішування та випікання калити, зі співом відповідних пісень, примовками та прикметами, ворожінням, іграми та кусанням калити.

Гурт «Вертеп» Петрівського НВК запросив присутніх на святкування Щедрого вечора з Маланкою та Василем, з Чортом та Янголом, з Козою та іншими героями різдвяних обрядів.

Веселим та оригінальним у формі мюзиклу став виступ «Господиню Масляну стрічаймо!» фольклорного гурту «Калинонька» Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст.

учасники гурту «Вертеп» Петрівського НВК з різдвяним обрядомУчні Червоносільської ЗШ І-ІІ ст. – фольклорний гурт «Вересневі самоцвіти» познайомили присутніх з обрядом  святкування «Зелених свят».

«Свято на Івана Купала» продемонстрували відразу три колективи - Богданівської ЗШ І-ІІ ст., Балахівської та Луганської ЗШ І-ІІІ ст. виступи були різножанровими, з використанням пісень, сценок, танців, ігор та обов’язковим стрибанням через багаття. 

Хочеться зазначити, що нинішній фестиваль вирізнявся від попередніх рівнем виконавської майстерності та сценічної культури, відповідністю костюмів та музичним супроводом, всі постановки були продумані до дрібниць та мали логічне завершення. Тож у журі було непросте завдання з визначенням переможця. Та все ж, порадившись, вони дійшли до спільної думки, що ними мають стати фольклорні гурти Петрівського НВК (ІІІ місце), Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. (ІІ місце) та Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. (І місце).

новостародубський фолькльорний гурт «випікає» сонцесяйну калиту.Переможці нагороджені грамотами відділу освіти райдержадміністрації, а всі учасники – дипломами центру дитячої та юнацької творчості у різних номінаціях.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімках: звучить віночок календарно-обрядових пісень у виконанні фолькгурту Петрівської ЗШ І ст. «Україночки»; обряд весілля демонструють учні Володимирівської ЗШІ-ІІІ ст.; учасники гурту «Вертеп» Петрівського НВК з різдвяним обрядом; новостародубський фолькльорний гурт «випікає» сонцесяйну калиту.