Обласною радою прийнято рішення про проведення в області естафети пам’яті «Слава визволителям України» з метою увіковічення безсмертного подвигу народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. У рамках даного заходу за розпорядженням голови районної ради, у зв’язку з відзначенням 70-річчя визволення України, ушанування пам’яті полеглих у боротьбі за визволення території району від фашистських загарбників та виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до ветеранів війни, збереження пам’яті про Перемогу, затверджено план заходів з організації та проведення естафети пам’яті на Петрівщині. Якими будуть ці заходи - розповідає голова ветеранської організації району Олег ГІЮК.

Боротьба за ліквідацію бідності - один із головних моральних викликів нашого часу - не може залишатися метою одиниць; вона повинна стати покликанням для багатьох. Разом ми можемо досягти реального і значного прогресу у цій справі.

День 17 жовтня - це день, коли світ може активно привернути увагу до тягот і лих осіб, що живуть у злиднях.

Закликаємо вас не бути байдужими, адже саме незаможним належить головна роль у справі боротьби з убогістю.

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації
Світлана ТИЛИК, голова районної ради

За радянських часів існувала така приказка: «Бідність не порок, але велике свинство». Сьогодні її вже мало хто пам’ятає, але це не означає, що в нас щось неабияк змінилося. Хоча з нагоди Міжнародного дня боротьби з бідністю Президент України Віктор Янукович виступив зі спеціальною заявою. Зокрема, в ній йшлося про те, що «рівень крайньої бідності в країні та показник її глибини є найнижчим з 2001 року, а рівень абсолютної бідності зменшився з 16,8% 2010 року до 14,6% 2011 року». При цьому Президент зазначає, що реалізація соціальних ініціатив дозволила з травня 2012 року збільшити пенсії для 12,9 мільйона українських пенсіонерів у середньому на 120 гривень, відновити виплати компенсацій вкладникам колишнього СРСР, розпочати підвищення військових пенсій. «Перші позитивні зрушення мають надихнути нас на ще потужнішу роботу, спрямовану на боротьбу з бідністю, - переконує електорат Янукович. - У першу чергу, на сьогодні важливою залишається взаємодія уряду з представниками бізнесу та широким колом громадських організацій. Упевнений, що спільними зусиллями ми забезпечимо кожному громадянинові гідний рівень життя», - обіцяє Президент.

Олександр Григорович Поворознюк Останнім часом ми постійно інформуємо наших читачів про змагання в рамках футбольного чемпіонату Кіровоградської області та інші турніри, в яких бере участь команда, що захищає честь нашого району – ФК АФ «П’ятихатська». За великим рахунком, цим самим, фактично, розпочали літопис становлення великого футболу на Петрівщині. І не варто сприймати ці слова, як такий собі гучний вислів, який не має під собою реальних підстав. Бо на запитання щодо програм «мінімум» і «максимум» у футбольних справах генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» О.Поворознюк запевнив, що не визнає ніяких мінімумів, завжди ставить перед собою лише максимальні завдання.

Фінал Кубку губернатора Дніпропетровської області відбудеться найближчої  п’ятниці, 18 жовтня в Кривому Розі на стадіоні «Спартак» о 15-00. Запрошуємо вболівальників  райцентру також побувати на цьому поєдинку, замовивши для себе безкоштовне місце за телефоном  097-603-45-90 (попередні заявки приймаються для того, щоб визначити необхідну кількість автобусів). Якщо хтось з якихось причин не подасть вчасно заявку,  все ж може прийти безпосередньо до зупинки «Кафе «Смак», від якої о 13-00  відходитимуть автобуси. Якщо ж і в інших населених пунктах району будуть сформовані достатні групи вболівальників, бажаючих побувати на футбольному святі, просимо повідомляти про це завчасно за телефоном 067-777-77-74 - для вас  також буде організовано безкоштовний виїзд на матч.

Петрівська центральна районна лікарня виносить подяку ТОВ «Маяк», ТОВ «Зарічний», TOВ «Овен», ТОВ «УкрАгроКом» (с. Головківка), агрофірмі «Фортуна», СВК «Роксолана», СВК «Дружба», ПОП «Водянське»,  а також приватним підприємцям: ФОП «Гончаренко», ФОП «Горбанець», ФОП «Ким», ФОП «Кобилянська» та жителям району, особливо мешканцям сіл Водяного та Олександро-Мар’ївки, а також смт. Петрового за надану допомогу в зборі продуктів харчування для стаціонарних хворих.

Адміністрація Петрівської центральної районної лікарні

З історії нагородження

Орден «Перемога»Орденом «Перемога» нагороджувався вищий командний склад Червоної Армії за успішне проведення бойових операцій в масштабі одного або декількох фронтів, в результаті яких фронтова обстановка мінялася на користь Червоної Армії. 10 квітня 1944 р. стали відомі імена трьох перших кавалерів ордена «Перемога». Володарем знаку № 1 став командувач 1-м Українським фронтом, маршал Радянського Союзу Г.К. Жуков. Знак № 2 отримав начальник Генерального штабу, маршал Радянського Союзу А.М. Васілєвський. Орденом «Перемога» № 3 був нагороджений Верховний Головнокомандуючий, маршал Радянського Союзу І.В. Сталін. Всі ці нагороди вручалися за звільнення Правобережної України. Орден «Перемога» — найкрасивіший і найбільший за розмірами орден СРСР: відстань між променями зірки — 72 мм.

М.Г Куницький  з другом, О.Гіюк з донькою Лідою та онучкомВизволення України почалося після Сталінградської битви (листопад 1942 — лютий 1943 р.), яка поклала початок корінному перелому у війні на користь СРСР. Перші населені пункти України в східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 р. Остаточне ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня—23 серпня 1943 р.). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. У вересні - жовтні 1943 р. розгорнулася героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони («Східний вал»). Щоб підкреслити важливість цих дій і запалити війська на бойові подвиги, Ставка Верховно¬го Головнокомандування перейменувала Воронезький, Степовий, Південно-Західний і Південний фронти відповідно в 1-й, 2-й, 3-й, 4-й Українські. Це робилося заради агітації і пропаганди. Трагедія ж цих визвольних днів в Україні полягає в тому, що за час боїв з фашистами так званими польо¬вими військкоматами мобілізували цілими селами і без всякої підготовки та без зброї кидали на багнети німців українську молодь. Стратегічної потреби в цьо¬му не було. Просто було всьому народові продемонст¬ровано безжальне ставлення сталінської системи до свого народу.

фрагмент виступу команди КВНЖовтень традиційно дарує нам тепле і радісне свято – День учителя. Зазвичай, його  чекають не тільки вчителі, а й учні. 

Квіти, вітальні листівки, барвисті стіннівки прикрашали цього дня нашу  Луганську ЗШ І-ІІІ ст. Одинадцятикласники підготували для вчителів вечір, у школі пройшов день самоврядування. 

На святковий вечір були запрошені всі вчителі школи, ветерани освіти та голова сільської ради Олексій Соботюк. 

Ведучі вечора - автор цих рядків та моя однокласниця Юлія Рубанова - розпочали програму, у якій звучали зі сцени слова вдячності рідній школі, вчителям.

Засідання круглого столу.Під такою назвою в центральній районній бібліотеці відбулося засідання круглого столу, організоване районним центром соціальних служб сім’ї, дітей та молоді для  учнів 6-х класів НВК.

Про цінності життя і як відрізнити матеріальні цінності від духовних, які не можна купити за гроші, чому життя є безцінним - дітям розповів благочинний Свято-Покровської церкви ієрей Дмитрій: 

- Найціннішою є душа, яка знаходиться у тілесному храмі, це в сукупності і є людина. Ми всі браття і сестри, бо пішли від Адама і Єви, яких створив Бог. Якщо у здоровому тілі – здоровий дух, тобто душа, то й людина є гармонійною, здоровою, але при цьому кожен є індивідуумом. Тож намагайтеся досягти гармонії у всьому, намагайтеся жити по совісті, поважайте своїх батьків, дорослих та малюків, тварин, пташок та природу. Бережіть себе, бо необережність, яка призводить до травм, та хвороби приносять вашим батькам прикрощі та переживання. Коли будете дотримуватись цих правил, тоді буде у вас усе добре, тож і суспільство наше стане здоровим і щасливим, - підсумував отець Дмитро.

З першого липня набув чинності Закон України «Про внесення змін до законів України щодо призначення та індексації пенсії», прийнятий 14 травня ц.р. за № 231-VII, яким, зокрема, відкориговано норму пункту 2 ч. 2 статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку виплати пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

До зведеного бюджету за 9 місяців 2013 року надійшло 66 млн. 597 тис. грн., що на 18,7% більше надходжень за відповідний період минулого року та на 7,6% від запланованого. З них Петрівське відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області до місцевого бюджету забезпечило надходження в розмірі 47 млн.337,7 тис. грн., що на  6,0% від запланованого та на 9,6% більше надходжень за відповідний період  минулого року.

У зв’язку з переходом адміністрування Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) з 01 жовтня цього року до органів Міністерства доходів і зборів України клієнти Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД Міндоходів мають можливість безкоштовно використовувати отримані посилені сертифікати відкритих ключів для підписання та захисту будь-яких звітів до органів Міндоходів, у тому числі звітів з ЄСВ.

Безкоштовно створити та підписати звіт з ЄСВ з використанням ЕЦП від АЦСК ІДД Міндоходів можна за допомогою програмного забезпечення (online сервісів), перелік яких оприлюднено на офіційному інформаційному ресурсі Міндоходів.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про державну службу» прокуратура Кіровоградської області оголошує конкурс на заміщення тимчасово вакантної посади (на період перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку основного працівника): головного спеціаліста  з питань захисту державних  таємниць прокуратури Петрівського району Кіровоградської області.

У конкурсі можуть брати участь громадяни України, які мають вищу освіту. Оклад - згідно штатного розпису.

(Закінчення. Поч. №78)

Савчин БрідІєрархія показового запорозького війська:

  1. Кошовий атаман;
  2. Військовий  суддя.
  3. Військовий писар.
  4. Військовий обозний.
  5. Військовий  асавул.
  6. Військовий  булавничий.
  7. Військовий хорунжий.
  8. Військовий бунчужний
  9. Військовий  перначник.Всі в чини військових  старшин.
  10. Військові  старшини  без  посад  для керівництва загонами.
  11. Полковники.
  12. Полкові старшини. 
    а)  на  посаді писарів
    б) на  посаді осавулів.
  13. Курінні атамани.
  14. Курінні  хорунжі.
  15. Військовий пушкар.
  16. Військовий дувбиш.
  17. Військовий толмач.
  18. Військовий кантарлей.
  19. Військовий шафар.

Кому ж все-таки поставлено  славнозвісного хреста? Що це була за людина,  яке в неї було звання та життєва історія? За 1756 рік  у списках  в курені Пашківському  нараховувалося 280 козаків при отамані Матвії Бойку. Під № 6 числиться Савка Цибодрида. За  допомогою нашого земляка А.В. Пивовара, ми знаходимо в Державному архіві міста Києва список козаків куреня Пашківського за 1770 рік. 

Група дослідників історичної спадщини українського козацтва з Криворіжжя.Однією з найвизначніших пам’яток козацької доби нашого краю є могила старшини Славного Війська Запорозького Низового Сави Чалого-Самодриги 1783 року, яка знаходиться в околицях села Іскрівки Петрівського району. 

Могила цього козака знаходиться за селом на відстані восьми кілометрів від центру села, у глибокій балці, за сорок метрів від степової річки Інгульця.

Після ліквідації Запорозької Січі 1775 року частину старшини, переважно вищої, відправили у заслання, а частину отаманів царський уряд, прагнучи привернути на свій бік, прийняв на офіцерські посади до Російської Армії.

Смачно, але й небезпечно!

Збирати гриби необхідно лише в екологічно чистій місцевості. Не збирайте пошкоджених, перестиглих чи невідомих вам грибів; не дозволяйте їх збирати і вживати дітям. Чистити, мити, готувати плоди слід у день їх збирання. Перед приготуванням гриби необхідно обов’язково відварити у підсоленій воді протягом 15 хвилин і процідити.

У випадку отруєння грибами перші ознаки недуги проявляються від двох годин до трьох діб і засвідчуються нудотою, підвищенням слиновиділення, болем у животі, проносом.

Розпочато відбір кандидатів на навчання до ВНЗ ДСНС України. 

Для всіх, хто серцем і душею обрав для себе професію мужніх та відважних людей, які твердо вирішили присвятити своє життя нелегкій, але почесній службі в ім’я життя і спокою людей, навчальні заклади ДСНС України – це саме ті  заклади, які перетворять ваші мрії в реальність. 

Якщо ви стали свідком виявленої мужності і героїзму або безпосереднім учасником рятування людей, ліквідації пожежі, аварії чи стихійного лиха, просимо надавати інформацію за телефонами: (022) 22-15-42, 22-09-90 або за адресою: відділ роботи із ЗМІ та громадськістю УДСНС України у Кіровоградській області, вул. Пашутінська, 1, м. Кіровоград, 25015.