З першого липня набув чинності Закон України «Про внесення змін до законів України щодо призначення та індексації пенсії», прийнятий 14 травня ц.р. за № 231-VII, яким, зокрема, відкориговано норму пункту 2 ч. 2 статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку виплати пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Встановлено, що, починаючи з липня, така пенсія виплачуватиметься цим особам і в період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовження навчання за іншим, чого раніше не було. Правда, є умова: даний період не повинен перевищувати чотирьох місяців. Окрім того, отримувач пенсії має підтвердити довідками навчальних закладів те, що він дійсно здобуває освіту за денною формою навчання.

Наприклад: дитина, яка отримує пенсію з втратою годувальника, 15.06.2013 року завершила навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр», у зв’язку з чим виплату пенсії їй було припинено з 01.07.2013 року. 10 вересня 2013 року вона надає до органу Пенсійного фонду довідку про те, що з 01.09.2013 року продовжила навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Спеціаліст». Виплату пенсії їй буде подовжено, починаючи з 01 липня 2013 року.

Наталія ЛЕТІНСЬКА, начальник управління