Важливе значення, особливо в селах, для навчальних закладів має автобус, який слугує постійним транспортом для перевезення дітей. Тож ми щиро раді за учнів, що проживають в селах Баштиному й Краснопіллі Червонокостянтинівської сільської ради, для яких тепер проїзд на новенькому автобусі буде комфортним. Варто зазначити, що вартість автобуса сягає 1800,0 тис. грн, придбали його за кошти залишку освітньої субвенції 2018 року та районного бюджету. Це один із 11 нових шкільних автобусів для навчальних закладів Кіровоградщини, які 12 березня 2019 року передав голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко, перебуваючи з робочою поїздкою в Олександрівському районі.

Відтепер отримати консультацію з оформлення біометричних документів та скористатися офіційними електронними сервісами міграційної служби можливо в інтерактивному режимі – у популярних месенджерах Viber та Telegram.

Робота чат-бота полягає в тому, що він поставить особі кілька запитань щодо індивідуальних умов оформлення документа та поінформує, які саме документи потрібно мати із собою під час оформлення у міграційній службі або центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП). В інтерактивному режимі можна отримати консультацію про оформлення всіх біометричних документів, які видає ДМС – ID-картка, закордонний паспорт, а також посвідки на постійне та тимчасове проживання для іноземців та осіб без громадянства.

Пенсійний фонд інформує

Подібні запитання дуже часто отримують фахівці головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області під час прийому відвідувачів, адже на сьогодні найбільш обговорюваною пенсіонерами темою є саме перерахунок пенсій з 1 березня 2019 року. Зважаючи на численні запитання та телефонні дзвінки щодо особливостей проведення даного перерахунку, надаємо роз’яснення на найбільш поширені запитання з цієї тематики.

ПЕРЕРАХУНОК - ІНДИВІДУАЛЬНИЙ

З 1 березня 2019 року органами Пенсійного фонду проведено автоматизований перерахунок пенсій – щорічну індексацію.

На поточний сезон площі посіву цукрових буряків в Україні скоротяться на 18 тис. га, соняшником заплановано засіяти на 249 тис. га. менше ніж торік.

Про це у ході прес-конференції Мінагрополітики «Посівна 2019: поточний стан та прогнози» заявив Володимир Топчій, заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

«Дещо менше проти минулого року очікується площа посіву цукрового буряка у 2018 році — 279 тис. га, у 2019 році — 261 тис. га. Попередньо через те, що у нас більше озимини, дещо менше планується посіяти соняшника — у 2018 році — 6,06 млн га, у 2019 році — 5,81 млн га. Приблизно нарівні минулого року очікується посів сої у 2018 році — 1,71 млн га, у 2019 — 1,82 млн га. Трохи менше очікується посів площі картоплі та овочів, у 2018 році — 1,82 млн га, у 2019 році — 1,74 млн га», — зауважив Володимир Топчій.

Кандидат у президенти на майбутніх виборах 2019 року, позафракційний нардеп і лідер партії «Основа» Сергій Тарута заявив про об’єднання з командою кандидата у президенти Юлії Тимошенко.

Про це він заявив 16 березня під час спільної прес-конференції в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми зараз об’єднуємо наші команди у виборчому процесі ... І наша команда буде працювати на те, щоб підтримати Тимошенко і щоб захистити цей вибір», - заявив Тарута.

За словами Тарути, його прізвище залишиться у бюлетені, але його команда буде працювати на перемогу Тимошенко.

Пенсійний фонд інформує

Для забезпечення відкритості в роботі Фонду, поліпшення якості обслуговування, вільного та своєчасного доступу до об’єктивної інформації головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області заздалегідь (щонайменше за півроку) повідомляє роботодавців про досягнення їх працівниками пенсійного віку та надає таким особам запрошення звернутись в зручний для них час із документами, необхідними для призначення пенсії за віком для їх опрацювання та проведення необхідних перевірок ще до настання пенсійного віку.

Нещодавно у Будинку культури «Світлопільський» міста Олександрія відбувся фестиваль «Театральна весна». Саме там за рішенням компетентного журі Петрівському театру малих форм «Обрій» районного Будинку культури присвоїли звання «народного»! Отже, вітаємо учасників: Вадим Блоха – режисер, Ірина Рева, Ольга Коваль, В’ячеслав Штепа, Антон Антипенко, Андрій Кравченко – актори, звукооператор – Леонід Старов і відповідальний за слайд-шоу – Анатолій Гибало.

Наші театрали були сповнені хвилювання, адже звання «народного колективу» є почесним і вагомим досягненням. Навіть не дивлячись на те, що гримерка їм дісталася під № 13, вони гарно виступили, все пройшло за планом. Тему обрали досить актуальну – вплив Інтернету на особистість. Тож ще раз вітаємо наших театралів і бажаємо їм нових звершень і творчого запалу!

Оксана Ліщенюк

На знімку: атестаційне свідоцтво про присвоєння звання «народного» колективу «Обрій».

Нещодавно ми, разом із умілим фотографом Мариною Шаповал, зустрілися з переможцями нашого конкурсу «Фотосесія + стаття» приємною подружньою парою Володимиром і Світланою Ревами. Конкурс проводився у соціальній мережі Фейсбук на наших сторінках. Перед нами поставало завдання зробити гарні фото та поспілкуватися. Отже, перед фотосесією ми роззнайомилися та дізналися про життя цієї чудової пари. Вони проживають разом уже 6 років і мають двох діток – Лізу (2 роки) та Микиту (5 років), котрих дуже люблять та вкладають у їх виховання усю душу. Зовсім з юнацьких літ життєві стежки Володимира та Світлани тісно переплелись, кохання дуже швидко поєднало їхні серця. Не минуло багато часу, як пролунало зізнання у коханні з уст Володимира, а уже потім і пропозиція одружитися. У ході розмови ми дізналися, що Світлані прізвище змінювати не довелося, адже і її дівоче, і чоловікове прізвища – Рева. Подружжя сміється з цього й в один голос стверджують, що точно доля.

Потім Марина влаштовувала окрему фотосесію кожному з подружжя, а я скористалася можливістю й порозпитувала у них один про одного. Зізнання Володимира:

– Мені дуже пощастило з дружиною, адже Світлана – красива, добра, розумна, ніжна, тендітна та лагідна. Смачно готує, гарна господиня та дуже хороша мама. Вона завжди мене підтримує та розуміє. Я вдячний їй за те, що подарувала мені двох чудових діток, котрих я дуже люблю. Оце прийдеш з роботи, замучений, а як підбіжить дитя, обійме, то відразу так тепло на душі та спокійно.

14 березня 2019 року жителька нашого селища Клавдія Полікарпівна Гришко відзначила своє 100-річчя.

Прожиті роки Клавдії Полікарпівни можуть слугувати прикладом жертовного служіння народові та своїй землі. Іменинниця пережила голодомор, Велику Вітчизняну війну. Нашій ювілярці за своє трудове життя довелося працювати сортувальником поштового відділення, рити окопи, закінчити курси трактористів та комбайнерів, працювати механізатором, дояркою колгоспу «Росія», техпрацівницею Петрівської середньої школи, телятницею та посудомийкою їдальні колгоспу ім. Леніна. Клавдія Полікарпівна нагороджена медалями: «Ветеран праці», «Захиснику Вітчизни», «60 років Перемоги в Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.», «65 років Перемоги в Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.». Пані Клавдія, переживши за сто років життя безліч подій , витримавши удари долі, сьогодні є людиною, котра з оптимізмом дивиться на життєву дорогу,сміється, з гумором розповідає історії з життя та готова ще не раз заспівати і потанцювати, як робила це в молоді роки. Свій день народження життєлюбна пані Клавдія зустріла в сімейному колі, в оточенні дітей, онуків та правнуків.

Практично в кожній країні світу існують безглузді за своєю суттю закони, в яких рідко простежується хоч якась логіка. Насправді, у свій час багато з цих законів мали свою першопричину і логіку. Тільки от з часом втратили актуальність і сенс, але на папері залишилися. Безглуздих законів (так званих, «dumb laws») існує набагато більше, ніж може здатися. Існують навіть цілі організації, які борються за їх скасування. Ось лише деякі з них:

- Міссурі, Сент-Луїс. Якщо сталася пожежа, а жінка в нічній сорочці, то її не можна рятувати. Адже вона не одягнена.

- Бахрейн. Оскільки тут дуже суворі мусульманські закони, то вони поширюються на всі види діяльності. Ось, здавалося б, така важлива для збереження жіночого здоров’я процедура, як похід до гінеколога, а все одно лікар не може оглянути пацієнтку належним чином через релігійні табу. Тож, доводиться гінекологам дивитися через дзеркало.

Сторінками історичної науки

(Закінчення. Початок у № 52 за 20.12.2018 року та №6, № 9, №10 за 2019 рік)

Предки нинішніх росіян – московити не мали нічого спільного зі слов’янськими етносами, їхнє коріння – етноси, які населяли залешанські землі, країну Моксель – племена меря, весь, мещеря, мурома, чудь, нарова, печора, мордва, черемиси… Пізніше, в часи підпорядкування князівств залешанської землі Золотій Орді, з тубільними етносами змішалися татаро-монголи. Недаремно ж серед російської знаті було чимало родів з татарськими прізвищами на кшталт Юсупових, Карамзіних, Рахманінових… Але впродовж кількох століть, а особливо в часи існування СРСР, Росія стала «плавильним котлом», в якому інтенсивно йшли процеси асиміляції народів, цілеспрямовано «плавився» з різних етнічних компонентів єдиний етнос – радянський народ. Як вже згадувалося вище, не було жодної економічної доцільності у тому, щоб переміщувати величезні маси людей за тисячі кілометрів – з однієї союзної республіку в іншу, на так звані «будови комунізму» та «комсомольсько-молодіжні ударні будови». Саме асиміляція народів була головною метою. Тому зараз так багато людей, які вважають себе росіянами, носять українські прізвища.

Усяка всячина

Ви зацікавлені в пошуку роботи за кордоном? В такому випадку вам варто ознайомитися з ключовими порадами людей, яке вже мають такий досвід.

1. Вибирайте роботодавця, який допоможе вам влаштуватися

Проводячи переговори з компанією, в якій ви збираєтеся працювати, обов’язково уточніть не тільки умови праці, а й нюанси трудового договору, а також суму компенсації, яка повинна покривати витрати на переїзд. Хороший роботодавець не тільки допоможе вам отримати візу, але і візьме на себе частину витрат по релокації. Одним словом, компанія повинна забезпечити підтримку як в матеріальному, так і в юридичному плані.

2. Ретельно вивчіть культуру компанії, зверніть увагу на work-life balance.

Для різних країн можуть бути характерні різні норми годин праці та відпочинку. Уточніть у потенційного роботодавця, що пропонується саме в цій компанії.

Наближаються вибори, і багатьох починає накривати екзальтація. У зв’язку з цим кілька порад.

1. Пам’ятайте, що кожен із нас має право на вибір, і цей вибір треба поважати. Можливо, хтось знає більше, ніж ви, або навпаки. Пам’ятайте, що протягом останніх 27 років найчастіше ми помилялися. З цього випливає другий пункт.

2. Не перетворюйтеся на істинних вірян. Пам’ятайте про підсумки 27 років, коли на один правильний крок припадало 3 неправильних. Реалізація своїх інтересів не завжди пов’язана з привабливістю політика і майже завжди не пов’язана з тим, що він говорить.

Скептично ставтеся до того, що вам говорять, але пам’ятайте, що політики часто вам брешуть в очі не тому, що вони погані люди, а тому, що кожен із вас хоче отримати свою правду.

Цього року природа піднесла садівникам чудовий подарунок: рано звільнила від снігу сади і городи. Тому вже зараз можна виконати основні весняні роботи.

В саду

Для початку робимо обрізку плодових дерев і кісточкових культур. Зараз на них добре видно всі недоліки в кроні, тому дуже зручно виконувати роботи з формування крони, зміни кута відходу гілок. Місця зрізів діаметром більше 1 см замазуємо садовим варом або натуральною оліфою. Обрізані гілки спалюємо.

Займаємося обрізанням ягідних чагарників, якщо не зробили цього восени. У малини обрізаємо верхівки пагонів до першої сильної бруньки, розпрямляємо її і підв’язуємо до шпалери.

В Україні неможливо знизити ціну на газ для населення, як це обіцяють деякі кандидати у президенти. Встановлення ринкової ціни на газ є однією з головних умов співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Голова «Нафтогазу України» Андрій Коболєв в ефірі «5 каналу» розповів, що кандидати у президенти не зможуть виконати свої обіцянки та знизити ціну на газ, бо глава держави не має таких повноважень.

- Зниження ціни на газ, на мою думку, буде неможливим з тієї простої причини, що це – головна умова співпраці з МВФ. Тому вважаю, що жодного зниження ціни на газ не буде, тому що це економічно неправильно, це унеможливить нашу співпрацю з міжнародними партнерами, і тому це нереально – наголосив він.

Почну з приємної новини – генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», депутат районної ради Олександр Поворознюк долучився до підтримки (в тому числі матеріальної) духового оркестру, який діє при районному Будинку культури, за що учасники оркестру дуже вдячні Олександру Григоровичу.

Ну, а тепер звернуся до теми, яку хочу висвітлити на сторінках газети.

Кілька років тому керівник ТОВ «Агропромфірма «Лідер» Петро Мельниченко відновив діяльність оркестру, особисто запросивши до нього музикантів-духовиків, які свого часу грали в оркестрах, що діяли в райцентрі. Пізніше до підтримки оркестру долучилися Петрівська селищна рада та відділ культури і туризму райдержадміністрації.

Дехто називає це відродженням оркестру, але я не можу погодитися з цією думкою. В оркестрі нині грають люди пенсійного віку, які вирішили, так би мовити, згадати молодість і ще певний час, допоки дозволяє здоров’я, позайматися улюбленою справою. Тож мова може йти про відновлення оркестру на певний період, а не про відродження жанру духової музики. Відродити жанр можна, тільки залучивши до нього молодь.

Вітаємо з 45-ти річним ювілеєм доброго товариша, гарного господаря і просто чудову людину Юрія Петровича Шаповала із села Малинівка.

45 – важливий ювілей, символічна риса золотої середини життя. Накопичений важливий досвід, життєві пріоритети розставлені, і з цінним багажем в серці та в душі, ти йдеш по життю далі. Адже попереду – так багато бажаного, ще не досягнутого. Тож бажаємо тобі душею не старіти, із кожної життєвої ситуації виходити переможцем. З вірою, надією, любов’ю сприймати кожне випробування Долі. А поруч завжди хай будуть ті, хто щиро бажає тобі щастя, здоров’я , оптимізму від кожного дня, миру в родині та гармонії в душі. Даруй своє тепло люблячим тебе людям і будь яскравим прикладом улюбленця Фортуни.

З повагою сім я Тимченко, с. Чечеліївка

Населення. На 1 січня 2019р. в районі проживало 23,3 тис. осіб.

За 2018р. чисельність населення скоротилася на 364 особи.

Ринок праці. За даними обласного центру зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на кінець січня 2019р. становила 401 особу.

Оплата праці. За ІV квартал 2018р. порівняно з відповідним періодом 2017р. середньомісячна номінальна заробітна плата, нарахована одному штатному працівнику, по підприємствах, установах, організаціях (юридичних особах та відокремлених підрозділах юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) зросла на 33,4% і становила 7580 грн, що вдвічі вище рівня мінімальної заробітної плати (3723 грн).

Спортивні новини

На минулому тижні, в ході чергового етапу навчально-тренувального збору, «Інгулець» ось уже втретє з початку поточного календарного року провів товариський спаринг зі своїми географічними сусідами – ФК «Гірник» з Кривого Рогу. І вже втретє в цих товариських поєдинках наші футболісти довели, що вони невипадково вважаються командою вищою за класом, знову здобувши переконливу перемогу, цього разу з рахунком 5:0. До речі, вперше в історії, товариська зустріч між двома професійними командами, що представляють, відповідно, Першу та Другу ліги, відбулася на досить пристойному трав’яному газоні, який належить ПСП «Зарічному», що в Новому Стародубі. Щоправда, навіть ця обставина особливого ажіотажу серед новостародубських любителів футболу не викликала. Можливо, сільчани віддають перевагу якимось іншим видам дозвілля, а, можливо, про те, що в Новому Стародубі змагатимуться дві команди майстрів, більшість місцевих уболівальників просто не знала. Словом, як би там не було, але поспостерігати за грою команд майстрів прийшли лише одиниці. Про що, напевне, не пошкодували, адже гра виявилася цікавою, видовищною, а в першому таймі ще й позначена серйозною інтригою, адже, принаймні до середини першого тайму, по грі важко було комусь віддати перевагу. Більше того - перший «убойний» момент, що міг вивести криворіжців уперед, стався якраз біля воріт «Інгульця», коли наш голкіпер Антон Ситніков трохи «начудив» у досить безвинній ситуації, вибивши м’яч прямо в ноги гравцеві «Гірника». Щоправда, криворіжці, схоже, теж розгубилися від цього несподіваного «подарунка» і скористатися сприятливою нагодою не зуміли, припустившись неточності на завершальній стадії атаки. А більше таких стовідсоткових можливостей відзначитися у воротах «Інгульця» вони вже не мали, хоча час від часу намагалися досить небезпечно контратакувати. Натомість наші хлопці вже з середини першого тайму заволоділи помітною ініціативою, фактично узявши гру під власний контроль. Тож футболістам «Гірника» лише зрідка вдавалося трохи відвести гру від власних воріт, в цілому ж вона відбувалася на половині поля криворіжців. Втім, в першому таймі ворота «Гірника» вразити не вдалося, хоча дуже близькими до цього були Олександр Козак, Владислав Клименко та новачок «Інгульця» Михайло Писко. Втім, у кожному з цих випадків м’яч пролітав у лічених сантиметрах над поперечиною воріт.