Усяка всячина

Ви зацікавлені в пошуку роботи за кордоном? В такому випадку вам варто ознайомитися з ключовими порадами людей, яке вже мають такий досвід.

1. Вибирайте роботодавця, який допоможе вам влаштуватися

Проводячи переговори з компанією, в якій ви збираєтеся працювати, обов’язково уточніть не тільки умови праці, а й нюанси трудового договору, а також суму компенсації, яка повинна покривати витрати на переїзд. Хороший роботодавець не тільки допоможе вам отримати візу, але і візьме на себе частину витрат по релокації. Одним словом, компанія повинна забезпечити підтримку як в матеріальному, так і в юридичному плані.

2. Ретельно вивчіть культуру компанії, зверніть увагу на work-life balance.

Для різних країн можуть бути характерні різні норми годин праці та відпочинку. Уточніть у потенційного роботодавця, що пропонується саме в цій компанії.

3. Обговоріть зайнятість

Не забудьте обговорити з компанією умови вашої роботи. Наприклад, в Європі існує правило, згідно з яким співробітник повинен повідомити роботодавця про звільнення за 3 місяці до дати звільнення. Уточніть, чи немає подібних особливостей в компанії, в якій ви хочете працювати.

4. Уточніть тип візи

Згідно з деякими типами робочих віз, в разі звільнення, співробітник повинен повертатися в свою країну, не може змінювати роботу і т.д. Проясніть для себе, які обмеження і можливості надає вам ваша віза. І приготуйтеся заповнювати масу документів. Крім того, обов’язково окремо вивчіть структуру і особливості роботи банківської та податкової систем країни призначення.

5. Зверніть увагу на кредити

Якщо в новій країні ви збираєтеся брати кредит, заздалегідь почитайте або уточніть у роботодавця, як виглядає процедура отримання позики. У ній можуть бути умови або особливості, які не дозволять вам, як експату, оформити отримання потрібної суми.

6. Підготуйтеся до складнощів банківських операцій

Робота систем банківських переказів може значно відрізнятися від того, до чого ви звикли вдома. До переїзду з’ясуйте, як відкриваються рахунки і відбуваються фінансові транзакції.

7. Постарайтеся познайомитися з іншими емігрантами

Перший час в новій країні ви будете присвячувати адаптації, в якій вам можуть допомогти люди, які вже пройшли через переїзд. Спробуйте знайти спеціалізовані сайти для експатів і поспілкуватися з їх користувачами, дізнатися якомога більше про життя за кордоном.

8. Зустрітися з місцевою поп-культурою

Ще до подорожі в нову країну, спробуйте якнайкраще відчути її культуру. Дивіться місцеві передачі, читайте газети. Це допоможе вам почати адаптацію якомога раніше.

9. Не забудьте про мовну практику

Вирушаючи в нову країну, слід обов’язково підучити її мову. Вашого володіння повинно вистачати хоча б для комунікацій з колегами. Особливо зверніть увагу на сленг. Його дуже часто використовують в неформальному спілкуванні.

10. Отримайте візу заздалегідь

Не варто зволікати з подачею заяви на отримання візи до останнього моменту. Такі види документів, як правило, потрібно оформляти заздалегідь. В ідеалі - за місяць до передбачуваної поїздки або навіть раніше. Краще відразу заповнити всі документи, щоб потім не потрапити в складну ситуацію.

Після того, як ви отримаєте візу, обов’язково тримайте її при собі при всіх наступних поїздках між країнами.

11. Не беріть занадто багато речей

Навіть якщо ваша компанія і забезпечує перевіз всіх речей, подумайте, чи варто вам брати з собою все? Можливо, для початку краще приїхати «порожняком». Це позбавить вас від непотрібних побутових клопотів і допоможе швидше обжитися.

12. Уточніть транспортні питання

Продумайте, як ви будете добиратися на роботу на новому місці вже в перший день - вивчіть місцеву систему міського транспорту або умови, при яких ви зможете користуватися своїми правами, а також процедуру їх підтвердження.

Пошук роботи за кордоном і переїзд - досить важке заняття, але багато, хто зважився на це, кажуть, що воно того варто. Ви отримуєте безцінний досвід, який може стати в нагоді в майбутньому.

Підготував Анатолій РЯБОКОНЬ