Сторінками історичної науки

(Закінчення. Початок у № 52 за 20.12.2018 року та №6, № 9, №10 за 2019 рік)

Предки нинішніх росіян – московити не мали нічого спільного зі слов’янськими етносами, їхнє коріння – етноси, які населяли залешанські землі, країну Моксель – племена меря, весь, мещеря, мурома, чудь, нарова, печора, мордва, черемиси… Пізніше, в часи підпорядкування князівств залешанської землі Золотій Орді, з тубільними етносами змішалися татаро-монголи. Недаремно ж серед російської знаті було чимало родів з татарськими прізвищами на кшталт Юсупових, Карамзіних, Рахманінових… Але впродовж кількох століть, а особливо в часи існування СРСР, Росія стала «плавильним котлом», в якому інтенсивно йшли процеси асиміляції народів, цілеспрямовано «плавився» з різних етнічних компонентів єдиний етнос – радянський народ. Як вже згадувалося вище, не було жодної економічної доцільності у тому, щоб переміщувати величезні маси людей за тисячі кілометрів – з однієї союзної республіку в іншу, на так звані «будови комунізму» та «комсомольсько-молодіжні ударні будови». Саме асиміляція народів була головною метою. Тому зараз так багато людей, які вважають себе росіянами, носять українські прізвища.

На початку минулого століття, згідно з переписами населення Російської імперії, налічувалося майже сто мільйонів українців. Де ж вони поділися, чому нині нас так мало? Мільйонні жертви забрали так звана громадянська війна, три голодомори, політичні репресії, Друга світова війна. Та чи не найбільше – політика русифікації, яка проводилася в Радянському Союзі. Українцями майже стовідсотково був заселений Далекий Схід, який мав назву Зелений Клин, значні території Алтаю та Сибіру (Сірий Клин), Дон і Кубань. Етнічними українськими землями були майже вся нинішня Білгородщина, значна частина Курської, Воронізької областей Росії, українським було місто Таганрог, чималі території етнічних українських земель увійшли до складу Білорусі.

Слід звернути увагу і на те, що серед нинішньої російської політичної та бізнесової еліт чимало людей з українськими прізвищами і українців, які стали громадянами Росії. Показовим є те, що одним з найзліших ворогів України стала етнічна українка Матвієнко.

Тож нинішній російський етнос, завдяки політиці русифікації та асиміляції, вже має значну частку слов’янства. Та це не дає права Росії зазіхати на наші землі, вважати нас «народами-братами», а то і «одним народом». Тому ми і боронимо свою свободу і незалежність, ніколи не змиримося з намаганнями привласнити собі нашу тисячолітню історію

Підготував Анатолій РЯБОКОНЬ