Наближаються вибори, і багатьох починає накривати екзальтація. У зв’язку з цим кілька порад.

1. Пам’ятайте, що кожен із нас має право на вибір, і цей вибір треба поважати. Можливо, хтось знає більше, ніж ви, або навпаки. Пам’ятайте, що протягом останніх 27 років найчастіше ми помилялися. З цього випливає другий пункт.

2. Не перетворюйтеся на істинних вірян. Пам’ятайте про підсумки 27 років, коли на один правильний крок припадало 3 неправильних. Реалізація своїх інтересів не завжди пов’язана з привабливістю політика і майже завжди не пов’язана з тим, що він говорить.

Скептично ставтеся до того, що вам говорять, але пам’ятайте, що політики часто вам брешуть в очі не тому, що вони погані люди, а тому, що кожен із вас хоче отримати свою правду.

Сума правд суперечить кожній окремо. Правда раба на галері та правда рабовласника різні, але коли галера починає тонути, то їх об’єднує ця правда. Тому тільки найбільші державні діячі знаходили в собі силу називати речі своїми іменами, щоб протверезити нації, загрузлі у власних «правдах».

3. Політичний вибір не повинен вбивати вибір людський. Знаходження в одній команді більшовиків не перетворює вболівальників протилежної команди на нелюдів. Ба більше, цілком можливо, що ваші опоненти можуть опинитися у вашій команді, й навпаки. Тому щоразу, коли вам хочеться втопити вболівальника опонента, пам’ятайте, що, можливо, наступного сезону це ваш найкращий друг і брат. Тому пункт чотири.

4. Коли вас накриває гостра неприязнь до того, хто з вами не погоджується, то найкраще зупинитися, вдихнути повітря на повні груди і вжити заспокійливе. Кажуть, що валіум із горілкою робить чудеса. Коли хтось із телеекрану, червоний, як рак, із виряченими, як у карася на сковороді, очима, істерично повискуючи намагається підштовхнути вас до найпростішого рішення, згадуйте, що у Конча-Заспі живе він, а не ви, мільйони кешу вдома у нього, а не у вас, і якщо б він чинив так, як підштовхує вас, то ніколи не жив би в Конча-Заспі та не сидів би на мільйонах доларової готівки.

Підготував Анатолій РЯБОКОНЬ