Цього року природа піднесла садівникам чудовий подарунок: рано звільнила від снігу сади і городи. Тому вже зараз можна виконати основні весняні роботи.

В саду

Для початку робимо обрізку плодових дерев і кісточкових культур. Зараз на них добре видно всі недоліки в кроні, тому дуже зручно виконувати роботи з формування крони, зміни кута відходу гілок. Місця зрізів діаметром більше 1 см замазуємо садовим варом або натуральною оліфою. Обрізані гілки спалюємо.

Займаємося обрізанням ягідних чагарників, якщо не зробили цього восени. У малини обрізаємо верхівки пагонів до першої сильної бруньки, розпрямляємо її і підв’язуємо до шпалери.

Займемося лікуванням різноманітних ран на плодових і кісточкових деревах, видаляючи хворі місця до здорової деревини. Рани продезінфікуємо, замажемо садовим варом або сумішшю гною з глиною і мідним купоросом. Особливу увагу приділимо штамбам.

Шкідники

Сильних холодів у нас, практично, не було, тому добре перезимували всі хвороби і шкідники саду. Готуємося до їх нашестя: закуповуємо препарати для боротьби з тими шкідниками, які були помічені минулого літа у вашому саду, встановлюємо ловчі пояси. Обприскуємо бордоською сумішшю (допомагає від хвороб) плодові дерева, а також малину і суницю. Ягідні чагарники, поки на них не прокинулися бруньки, обіллємо окропом.

Можна зробити обприскування, що викорінює, п’яти-семивідсотковим розчином сечовини (від шкідників і хвороб), якщо не зробили цього восени. Від парші яблуні можна обприскати гарячим – 80 градусів – розчином кухонної солі: 1 кілограм на 10 літрів води. Гине навіть щитівка.

На чорній смородині боремося з бруньковим кліщиком. Якщо кущі вражені мало, можна вирізати уражені гілки (вискубувати набряклі від кліщика бруньки – заняття марне), відразу спалити їх. Кущі обприскати розчином вапна. Якщо кущі вражені сильно, доведеться їх викорчувати.

Підживлення

Робимо підживлення плодових дерев і чагарників аміачною селітрою або азофоскою. Рихлимо, де не залужено, грунт у пристовбурних кругах.

Наводимо в саду порядок: згрібаємо всі старі гілки, листя, стару траву, спалюємо їх або відправляємо в компостну купу, якщо вони не заражені серйозними хворобами.

Коли почнеться сокорух (в колишні роки – друга половина квітня), робимо прищепні роботи на яблунях, грушах. На вишні, сливі щеплення краще вдаються, якщо робити їх якомога раніше, до початку сокоруху.

Висаджуємо на постійне місце придбані або прикопані з осені саджанці.

Коли припиняться сильні нічні заморозки, займемося суничними грядками: знімемо укриття, якщо таке було, очистимо від сухого і хворого листя. Відразу порозпушуємо неглибоко грунт навколо кущиків, підсипимо грунт до коріння, що оголилося, внесемо добрива.

Якщо ви вирощуєте в саду виноград, треба його відкрити знизу, щоб провітрювався. Корисно обприскати лозу трипроцентним розчином залізного купоросу, щоб затримати пробудження бруньок.

У городі

У першій декаді квітня можна сіяти на розсаду найбільш скоростиглі сорти томатів, а також фізаліс суничний. Пора сіяти ранньостиглі і пізньостиглі сорти капусти білокачанної, савойської, цвітної, а також брокколі і брюссельську. Цвітну і брокколі сіємо не всю відразу, а по кілька рослин кожні два-три тижні. Тоді ми протягом усього літа будемо встигати з’їсти урожай до того, як рослини розпадуться на суцвіття і зацвітуть.

У середині місяця можна сіяти в невеликих кількостях на розсаду салат-латук, пекінську капусту, кущовий кріп, базилік – для врожаю ранньої зелені.

10-15 квітня – пора сіяти на розсаду білокачанну капусту середньостиглих сортів. Якщо на ділянці вже укрита плівкою теплиця, ці посіви можна зробити в теплицю. Там же можна сіяти редис, салат, кріп, петрушку, пекінську капусту, трохи ранньої моркви типу Паризької каротелі і буряка на розсаду.

Покладемо на яровизацію в світле тепле місце насіннєву картоплю.

У городі готуємо до експлуатації теплиці – ремонтуємо, фарбуємо, дезінфікуємо, накриваємо плівкою. Рихлимо в них грунт.

Чистимо від сміття та рихлимо землю біля посадок часнику, цибулі, на багаторічних луках. Підживлюємо їх.

Готуємо грядки для посівів: рихлимо грунт, вносимо добрива, вкриваємо грядки прозорою плівкою для того, щоб прискорити прогрівання грунту.

Сіємо моркву, пастернак, ранні сорти гороху прямо в землю. Наприкінці квітня можна сіяти брукву на грядку або на розсаду, в залежності від погоди.

Накриваємо плівкою для прогріву компостні купи. На них можна сіяти ранні сорти овочів і насіння на розсаду.