В Україні неможливо знизити ціну на газ для населення, як це обіцяють деякі кандидати у президенти. Встановлення ринкової ціни на газ є однією з головних умов співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Голова «Нафтогазу України» Андрій Коболєв в ефірі «5 каналу» розповів, що кандидати у президенти не зможуть виконати свої обіцянки та знизити ціну на газ, бо глава держави не має таких повноважень.

- Зниження ціни на газ, на мою думку, буде неможливим з тієї простої причини, що це – головна умова співпраці з МВФ. Тому вважаю, що жодного зниження ціни на газ не буде, тому що це економічно неправильно, це унеможливить нашу співпрацю з міжнародними партнерами, і тому це нереально – наголосив він.

Якщо якась частина українців не може сплачувати рахунки за газ, то мають оформити субсидії. Людям буде вигідніше отримувати їх, економити газ і розпоряджатися зекономленими коштами на власний розсуд.

Окрім того, зниження ціни на газ неможливе не тільки після президентських виборів, а й після парламентських також.

Коли Україна зможе забезпечити себе власним газом?

Україна може повністю забезпечити себе газом власного видобутку та відмовитися від імпорту чужого у найближчі 5 років, переконаний президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар. Для цього лише потрібно, аби уряд реально почав працювати над виходом країни на рівень повного самозабезпечення газом, наростивши його видобуток та скоротивши споживання. У свою чергу, це могло би зумовити зниження ціни на блакитне паливо для населення.

Причиною того, що Україна до сьогодні не змогла повністю перейти на свій видобуток, став так званий дешевий газ, за який потім українці змушені були дорого платити. Зокрема, газ власного видобутку по собівартості віддавали споживачеві. Одночасно Україна імпортувала російський газ, за який переплачувалися колосальні гроші. Таким чином, влада інвестувала в економіку російського «Газпрому» і зовсім не інвестувала в свій газовидобуток. Причому, мова йде не тільки про нинішню владу, а і про всі попередні. Така ситуація була і при Кучмі, і при Ющенку, і при Януковичу.

Зниження тарифів на газ: до чого це може призвести Україну?

З наближення виборів, кандидати все частіше з екранів телевізорів та з білбордів закидають людей обіцянками. Одна з топ-тем – це тарифи на газ для населення. Однак політики забули, що Україна зобов’язалася перед МВФ продавати газ за ринковими цінами. Нині, як стверджують урядовці, ми купуємо газ в Європі. Тож яким чином президент, прем’єр міністр чи парламент можуть змусити європейців продавати нам газ за зниженими цінами, а не за ринковими? Можна, звичайно, продавати газ населенню за нижчою ціною, ніж ми його імпортуємо, а різницю в ціні покривати за рахунок коштів державного бюджету, але у такому випадку ці кошти потрібно взяти з інших галузей, або ж увімкнути друкарський верстат, запустивши таким чином механізм інфляції. Це потягне за собою суттєве підвищення цін практично на все і приведе до ще більшого зниження життєвого рівня більшості громадян.

Як зменшити ціну на газ?

Зменшити вартість газу можна вже у найближчі 3-4 роки, якщо інвестувати гроші «Нафтогазу» у розробку українських газових родовищ. Формула проста: чим більше газу на ринку – тим нижча його вартість для споживача. Якщо ж накачали достатньо свого газу, то не треба платити за дорогий імпорт. Та найголовнішою умовою не тільки для збільшення видобутку власного газу, а взагалі для розвитку економіки, є сприятливий інвестиційний клімат – ліберальна для інвесторів законодавча база, податкова політика, відсутність корупції та тиску на бізнес з боку силових структур. Якщо запрацює економіка, нормальними темпами будуть розвиватися галузі, які дають найбільші надходження до державного бюджету (в першу чергу – інноваційні), збільшуватиметься кількість робочих місць та зростатиме заробітна плата, то досить швидкими темпами зростатиме і добробут людей і тарифи вже не будуть такими обтяжливими для бюджету кожної сім’ї. Україна купує газ за середньоєвропейськими цінами, а зарплати більшості українців у кілька разів нижчі, ніж в Європі, тому і ціна за газ для нас є непомірною.

Чого можна очікувати у разі зниження тарифів?

Якщо тарифи знизити, а за імпортний газ заплатити з бюджету, то дірка в ньому, яка вже становить 90 мільярдів гривень, може перетвориться просто на бездонну яму. Навіть зараз за кожен куб газу, ринкова вартість якого становить 10-11 гривень, лише 8,5 гривень платите ви, ще 2,5 гривні за вас платить державний «Нафтогаз».

Знайти гроші для латання дірок можна було б не на газовому ринку, а шляхом реальної боротьби з корупцією та контрабандою, скасування мораторію на землю, приватизації збиткових держпідприємств чи відмови від дотацій для олігархічного бізнесу. Але політики-популісти ніколи на це не підуть добровільно.

- Я закликаю тих, хто пропонує знизити ціни, одразу зазначати - яким чином буде компенсована ця ціна. Адже дешеві енергоресурси породжують неощадливе ставлення людей до них – сказала експерт ГО «Реанімаційний пакет реформ» Тетяна Бойко.

За матеріалами Інтернет-ресурсів