Спортивні новини

На минулому тижні, в ході чергового етапу навчально-тренувального збору, «Інгулець» ось уже втретє з початку поточного календарного року провів товариський спаринг зі своїми географічними сусідами – ФК «Гірник» з Кривого Рогу. І вже втретє в цих товариських поєдинках наші футболісти довели, що вони невипадково вважаються командою вищою за класом, знову здобувши переконливу перемогу, цього разу з рахунком 5:0. До речі, вперше в історії, товариська зустріч між двома професійними командами, що представляють, відповідно, Першу та Другу ліги, відбулася на досить пристойному трав’яному газоні, який належить ПСП «Зарічному», що в Новому Стародубі. Щоправда, навіть ця обставина особливого ажіотажу серед новостародубських любителів футболу не викликала. Можливо, сільчани віддають перевагу якимось іншим видам дозвілля, а, можливо, про те, що в Новому Стародубі змагатимуться дві команди майстрів, більшість місцевих уболівальників просто не знала. Словом, як би там не було, але поспостерігати за грою команд майстрів прийшли лише одиниці. Про що, напевне, не пошкодували, адже гра виявилася цікавою, видовищною, а в першому таймі ще й позначена серйозною інтригою, адже, принаймні до середини першого тайму, по грі важко було комусь віддати перевагу. Більше того - перший «убойний» момент, що міг вивести криворіжців уперед, стався якраз біля воріт «Інгульця», коли наш голкіпер Антон Ситніков трохи «начудив» у досить безвинній ситуації, вибивши м’яч прямо в ноги гравцеві «Гірника». Щоправда, криворіжці, схоже, теж розгубилися від цього несподіваного «подарунка» і скористатися сприятливою нагодою не зуміли, припустившись неточності на завершальній стадії атаки. А більше таких стовідсоткових можливостей відзначитися у воротах «Інгульця» вони вже не мали, хоча час від часу намагалися досить небезпечно контратакувати. Натомість наші хлопці вже з середини першого тайму заволоділи помітною ініціативою, фактично узявши гру під власний контроль. Тож футболістам «Гірника» лише зрідка вдавалося трохи відвести гру від власних воріт, в цілому ж вона відбувалася на половині поля криворіжців. Втім, в першому таймі ворота «Гірника» вразити не вдалося, хоча дуже близькими до цього були Олександр Козак, Владислав Клименко та новачок «Інгульця» Михайло Писко. Втім, у кожному з цих випадків м’яч пролітав у лічених сантиметрах над поперечиною воріт.

А вже з початку другого тайму «Гірник» «поплив», не витримавши нарощування темпу нашою командою. Перший м’яч у воротах криворіжців опинився вже на 48-й хвилині: після прострілу з лівого флангу на ударну позицію вийшов Елла Кен, проти якого захисники «Гірника» застосували недозволений прийом, уклавши нашого гравця на газон. Однак тут же його вдало підстрахував Вячеслав Піднебенной, пробивши в нижній кут повз голкіпера.

А менше ніж за десять хвилин рахунок подвоїв Олександр Мішуренко, завершуючи стрімку флангову атаку, розпочату тепер з правого флангу, активними учасниками якої стали Артем Щедрий та Ніка Січінава, він пробив сильно і точно повз голкіпера - 2:0. Третій м’яч в протоколі матчу також записали на рахунок Мішуренка, який скористався відвертою помилкою голкіпера «Гірника» Мелашенка, прокинувши йому м’яч проміж ніг. Щоправда, буквально на лінії воріт, добивав його Акименко, тож з приводу авторства голу однозначних думок немає. Та, повторимося, м’яч таки був записаний на рахунок Мішуренка. Знову порадував своєю результативністю Ігор Коцюмака, причому свої м’ячі останнім часом він забиває в схожому стилі – потужним ударом в площину воріт, так, що навіть якщо м’яч і пролітає в зоні досяжності голкіпером, той просто не в змозі на нього зреагувати. Такі м’ячі Ігор забивав «Аланьяспору», і ось тепер, фактично, подібний гол-близнюк влетів у ворота «Гірника». А довершив розгром криворіжців той же Олександр Мішуренко, встановивши остаточний рахунок 5:0.

Отже, остання «репетиція» перед офіційним стартом сезону виявилася досить вдалою і переконливою.

А цього довгоочікуваного старту ми, нарешті, дочекалися. Уже в день виходу цього номера з друку «Інгулець» зіграє свій перший у цьому році офіційний матч: у п’ятницю, 22 березня, в Миколаєві наші хлопці поміряються силами з однойменною з назвою міста командою. А наступної середи 27 березня, вже вдома, в Петровому, ми прийматимемо винниківський клуб «Рух» (точніше – вже майже львівський, адже керівництвом клубу прийнято рішення про передислокацію команди до обласного центру). Що можна сказати про ці поєдинки? Як мінімум те, що вони очікуються дуже нелегкими, адже хоч сьогодні «Миколаїв», ні, тим більше, «Рух» не належать до складу лідерів Першої ліги, однак обидва клуби у міжсезоння провели дуже сильне кадрове підсилення, передусім на тренерських містках обох команд, тож сьогодні їх очолюють досвідчені, добре відомі у футбольному світі фахівці – Сергій Шищенко та Леонід Кучук. Особливо вражаючим є послужний список білоруського спеціаліста, адже Леонід Станіславович свого часу з київським «Арсеналом» вперше в історії клубу вивів його до участі в єврокубках. Можливо, досягнення його з «Арсеналом» були б ще й більш вагомими, однак через фінансові труднощі клуб був змушений розірвати контракти з провідними футболістами, а Кучук, в свою чергу, прийняв запрошення від команд російської Прем’єр-ліги, де тренував «Кубань», московський «Локомотив» та «Ростов».

Враховуючи ж, що й серед гравців «Руху» з’явилося дуже серйозне підсилення, зокрема до команди прийшли колишній гравець «Карпат» Назар Вербний, колишній голкіпер датського «Орхуса» Роман Мисак, бразильці Леандро та Габріель, то зрозуміло, що потенціал команди дуже серйозний, а отже на всіх нас очікує інтригуюче видовище. І хоч час початку матчу, з об’єктивних причин, не зовсім зручний для тих уболівальників, що працюють на підприємствах, в установах чи організаціях, сподіваємося, що чимало з них усе ж знайдуть можливість підтримати улюблену команду в матчі-відкритті весняного сезону на стадіоні «Інгулець».

А насамкінець ще одна новина: на минулому тижні стало відомо про остаточну дату проведення чвертьфінальних поєдинків розіграшу Кубку України. Отож, за рішенням виконавчих органів ФФУ та УПЛ, чвертьфінальні Кубкові поєдинки перенесено з 3 квітня на 7 квітня.

Зокрема, наш «Інгулець» прийматиме «Карпати» в суботу, 7 квітня о 14 годині, в матчі, який для нашої команди воістину стане історичним.

Володимир Кіфенко.