Всі ми працюємо по-різному. Хтось обрав професію випадково, ту, яку було простіше здобути, або ж просто помилившись у її виборі, тож і працює нібито старанно, але, як кажуть, без вогника – аби тільки день до вечора. Таким людям не позаздриш, бо ж на роботі ми проводимо значну частину свого життя, і механічне виконання обов’язків, яке не приносить радості за свої результати, точно не робить людину щасливішою. Якщо ж професія обрана за покликанням, то і віддається людина такій роботі на повну силу, радіє тому, що учні її слухають, затамувавши подих, якщо вона вчитель, нива милує око рівненькими рядками, якщо вона хлібороб, глядачі влаштовують овації, якщо вона артист, хворі висловлюють щиру вдячність за врятоване здоров’я, якщо вона лікар. Саме до категорії таких людей належить наша колега Валентина Федорівна Амброзяк, яка працює оператором ком-п’ютерного набору і верстки в редакції районної газети «Трудова слава».

Відзначення першого весняного свята, яке, до речі, є одним з найулюбленіших як для жінок, так і для чоловіків, розпочалося в Петровому в один з перших днів весни – 3-го березня. В цей день працівники і учасники художньої самодіяльності районного Будинку культури запросили петрівчан на великий святковий концерт. Він виявився цікавим і різноманітним. І, хоча погода була несприятливою, з рясним дощем, а потім ще й снігом, глядацька зала не пустувала, а глядачі ні на мить не пожалкували, що побували на цьому дійстві і винагороджували самодіяльних артистів бурхливими схвальними оплесками.

Офіційне ж відзначення жіночого свята відбулося 6-го березня. Керівники району – Сергій Завалій і Тамара Сакара привітали присутніх зі святом, побажали їм щастя, здоров’я, миру, а також вручили нагороди жінкам-трудівницям, та громадським активісткам.

За чотири роки впровадження децентралізації успішні нововведення дозволили збільшити місцеві бюджети майже у чотири рази. В уряді констатують: держава робить усе, аби регіони отримали ресурси, які можуть і мають витрачати на власний розвиток. Те саме стосується і об’єднаних територій. Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні за показниками 2017 року сформували рейтинг найбільш успішних у питанні фінансової децентра-лізації новостворених громад. Наприклад, із Кірово-градщини наразі лише одна потрапила до двадцятки кращих в Україні – Соколівська Кіровоградського району. Заступник голови облдерж-адміністрації Андрій Коломійцев наголошує, процес якісних змін у місцевому самоврядуванні розпочався і триває, тож території матимуть більше фінансових перспектив.

– Бюджетна децентралізація, – пояснює управлінець, – розширює права місцевих органів влади та надає їм повну фінансову самостійність, розширює джерела наповнення бюджетів. Фактично, це стимул для громад ефективніше наповнювати свої кошториси, переходити на самозабезпечення та ощадно планувати власні видатки. Що ми маємо сьогодні? Бачимо, органи місцевого самоврядування помітно збільшили видатки на розвиток власної інфраструктури. Почалися масштабні ремонти закладів освіти, медицини, доріг, об’єктів житлово-комунального господарства. З початку реформи щороку зростання місцевих бюджетів області по відношенню до попереднього складають від 30 до 60%. І це дуже гарний результат.

Раптово, до болю, дочасно пішов з життя Юрченко Григорій Григорович. Неможливо повірити в жахливу реальність того, що сталося... Неможливо оговтатися... Життя Григорія Григоровича — як спалах блискавки, яке за коротку мить цього спалаху засвідчило, який огром праці здатна підняти людина, коли вона має справжній талант, поєднаний з дивовижною працездатністю й не менш потужною енергетикою.

Петрівський районний суд Кіровоградської області та територіальне управління Державної судової адміністрації України в Кіровоградській області з глибоким сумом сповіщають, що 13 березня 2018 року, на 70-му році, обірвалося життя судді у відставці Петрівського районного суду Кіровоградської області Юрченка Григорія Григоровича.

Григорій Григорович народився 1947 року в с. Новомануйлівка Петрівського району Кіровоградської області.

1976 року закінчив Одеський державний університет та здобув кваліфікацію юриста.

У 1970 - 1971 роках завідував сектором обліку Петрівського райкому комсомолу.

До районного бюджету за 2017 рік надійшло доходів (без урахування субвенцій з державного бюджету, крім освітньої та медичної субвенцій) у сумі 130153,0 тис.грн, що становить 109,5% до затвердженого з урахуванням внесених змін плану на рік.

Надходження до загального фонду склали 126821,8 тис.грн (97,4%), до спеціального фонду-3331,2 тис.грн (2,6%). У структурі доходів районного бюджету податкові та неподаткові надходження склали 50,1% (65181,7 тис.грн), субвенції з державного бюджету на освіту – 25,0% (32539,7 тис.грн) та охорону здоров’я - 15,0% (19482,9 тис.грн), додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я - 9,9% (12948,7 тис.грн).

Отримано субвенції з державного бюджету (крім субвенції на освіту та охорону здоров’я у сумі 73603,7 тис.грн (99,0% до плану).

До 120-річчя з дня народження Костянтина Пестушка

Цю пісню, слова якої винесені в заголовок, співали воїни УПА, які в роки Другої світової війни боронили рідну землю від німецьких і сталінських завойовників, але вона і про славних їхніх попередників – вояків УНР та повстанців, які воювали з дикими більшовицькими ордами, що загарбали Україну ще 100 років тому. Однією з найвизначніших постатей тієї доби був наш земляк, ганнівчанин Костянтин Пестушко.

Отаман Олександрійської Повстанської повітової дивізії (Степової дивізії), головний отаман Холодноярської бригади (вересень-жовтень 1920 р.) Костянтин Юрійович Пестушко (псевдо - Степовий, Блакитний) народився 14 (28) лютого 1898 року у волосному селі Ганнівка Криворізького повіту Катеринославської губернії в сім’ї заможних селян. Він закінчив Криворізьку гімназію і у 1913 році вступив до механіко-технічного училища міста Олександрівська (нині Запорізький Національний технічний університет). У 1916 році, не закінчивши навчання, пішов добровольцем на фронт. Воював рядовим на Турецькому фронті, за хоробрість нагороджений двома Георгіївськими хрестами. Після закінчення офіцерської школи у ранзі підпоручика командував ротою на Західному фронті.

Кожен пам’ятає, що під час навчання в школі у кожного з нас були як улюблені вчителі, так і такі, до яких ставлення було, скажемо так, прохолодне. Так завжди було, так є і зараз.

Чому трапляється так, що один вчитель, знаючи свій предмет і викладаючи його за усіма правилами методики, не може пробудити у школярів цікавості до нього, бажання його вивчати, та й сам не користується авторитетом і любов’ю, а за іншим, як говориться, діти ходять тічками, ловлять кожне його слово, навіть ті учні, які загалом не відзначаються високою успішністю, мають пристойні оцінки? Відповідь очевидна – людина може бути успішним педагогом не за освітою, а за покликанням. Діти тягнуться до цікавої людини, люблять вчителя, якщо відчувають, що ця любов взаємна. Недаремно В.Сухомлинський казав, що своє серце віддає дітям, тож і діти відкривають свої серця тим, хто йде до них з любов’ю.

Зміни до державного пенсійного законодавства, впроваджені з 1 жовтня 2017 року, запустили у дію цілу низку механізмів, що регламентують пенсійне страхування і забезпечення різних категорій громадян, в тому числі військовослужбовців надстрокової служби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу тощо.

Так, до 01 жовтня 2017 року при призначенні пенсії за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» військовослужбовцям надстрокової служби, поліцейським, особам рядового і начальницького складу період проходження військової служби до страхового стажу не зараховувався у зв’язку з відсутністю необхідних відомостей в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Варто нагадати, що згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

(Закінчення. Поч. у № 4).

Отже, поява одразу двох телевізійних каналів тоді на початку 70-х, для нас була справжнім чудом. За характером програм обидва цих канали, звісно, відрізнялися: по Першому каналу, зазвичай, транслювалися головні політичні події країни, прем’єри фільмів, найзначиміші культурні, спортивні чи мистецькі програми, тоді як Другий канал, переважною мірою, пропонував контент, якому, через брак ефірного часу, не вистачало місця на Першій кнопці. Як правило, це були фільми або уже менш рейтингові, або які йшли в повторі через рік або й більше після своєї прем’єри. Крім того, з розподілом інформаційного телевізійного пулу на два канали став досить відчутно проявлятися так званий регіональний принцип: якщо по Першому каналу транслювалися передачі переважно з Московської студії (спочатку це був телецентр на Шаболовці, а з кінця 60-х – з Останкіно), то Другий канал більше висвітлював місцеві, українські події. Зрештою, з року в рік цей розподіл ставав усе виразнішим і на початок 1982-го року набув уже й формального остаточного завершення. Відтоді канали отримали й відповідні назви – Перший канал став називатися Центральне телебачення (ЦТ), а Другий - Українське телебачення (УТ).

Жінка в пожежно-рятувальній службі

У нашому селищі міського типу проживає чарівна жінка Зоя Іванівна Сокол. Вона працює диспетчером в пожежно - рятувальній частині уже майже двадцять років. Колеги знають її як привітну і добру людину.

Народилася Зоя Іванівна Сокол в Новомиргородському районі Кіровоградської області, але життя так склалося, що їй з родиною довелося переїхати до Петрового, де вона і прийшла працювати в службу порятунку в 1996 році. В колективі її поважають за чесність, ввічливість, добросовісне ставлення до посадових обов’язків. А ще Зоя Іванівна завжди готова прийти на допомогу колегам, розрадити добрим словом і порадою.

Бувальщина

З любові починається душа,
Колискова тиха пісня над полями,
Рідна мова і стежина в споришах,
Батьківщина і Господній Храм.

Зорепадом пролетіли літа, але батьківська оселя навіває теплі спогади про дитинство та молодість.

У той давно минулий час зими були суворі, сніжні, а хуртовини так завивали ночами, що і не заснеш. Не було тоді телевізорів, комп’ютерів, Інтернету, мобільних телефонів, тому діти і молодь, та й молоді одружені пари вигадували собі розваги. Особливо взимку, коли ночі довгі.

Біля батьківської хати , через дорогу, був крутий спуск у балку, який майже завжди кишів дітворою з санчатами. Пам’ятаю, як одна дівчинка винесла свою маленьку сестричку, загорнуту в якесь простирадло, посадила поперед себе на санчата і в сніжному вихорі вони помчали з кручі. Допоки санчата зупинилися, з дівчинки вітром зірвало те простирадло, вона залишилася в одному платтячку. А тут і мама з лозиною прибігла слідом за санчатами, добре, що вчасно, маля не встигло замерзнути і застудитися. Притисла дівчинку до себе, загорнула в кожух… А вже по тому - ох і дісталося ж на горіхи тій затійниці, яка вирішила з вітерцем покатати сестричку!

ПСП «Дружба», СФГ «Роксолана», «блатних» фермерів Гриви, Щербакова, Больбота (молодшого)!

Пропонуємо орендну плату за користування вашими земельними паями у розмірі 35000 (щорічно). Розірвемо чинні договори оренди будь-якої юридичної складності за власний рахунок.

В разі бажання продати свій земельний пай, купимо його за 250 тис. грн.

З настанням весни розпочнеться сезон масової реалізації насіння овочевих та баштанних культур, кормових коренеплодів, квітів на ринках та спеціалізованих магазинах області. Працівники відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надають кілька простих порад, завдяки дотриманню яких споживачі зможуть убезпечитися від ризику придбання неякісного насіння.

Необхідно зазначити, що вимоги до фасування, пакування, маркування, правила приймання, заготівлі, транспортування та зберігання насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів, а також порядок його документального оформлення, призначеного для реалізації в оптовій та роздрібній торговельних мережах регламентуються ДСТУ 6006:2008, а от норми сортових і посівних якостей насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур передбачені в ДСТУ 7160:2010.

Ще лютий дошкуляв міцними морозами, а у дитячих садочках району вже була гаряча пора: дошкільнята готувалися до свята 8 Березня.

Святкування 8 Березня у дитячому садочку — це завжди дзвінкий сміх, щирі усмішки та трішки сліз радості в матусиних очах. Готуватися до свята починали заздалегідь. Дітки вчили пісні та вірші-привітання про мам, бабусь, сестричок, розучували таночки, готували вистави. Та жодне свято не проходить без весняних сувенірів, зроблених власними рученятами від щирого серця.

Малята ДНЗ «Рудана» з нетерпінням чекали свята. У кожній групі завзято фантазували над подарунками. Одні готували листівки, букети, інші - колажі з кольорового паперу, аплікації, паперові композиції … І вже безпосередньо під час святкових урочистостей порадували матусь власноруч зробленими подарунками.

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

Наказ

військового комісара Петрівського районного військового комісаріату

15.02.2018 смт. Петрове № 13

Про організацію проведення призову громадян Петрівського району на строкову військову службу у квітні-травні 2018 року

1. На підставі Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та Указу Президента України від 15.02.2018 року № 33/2018 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році» з 1 квітня по 31 травня 2018 року проводиться призов громадян на строкову військову службу до Збройних Сил України.

Петрівська районна рада, районна державна адміністрація та районна організація ветеранів України з глибоким сумом сповіщають, що на 97-му році пішов з життя активний член організації ветеранів України, учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, інвалід війни ІІ групи Дмитренко Дмитро Леонтійович.

Народився Дмитро Леонтійович 8 листопада 1921 року в селі Новий Стародуб.

Під час Другої світової війни був призваний до лав Радянської Армії. Службу проходив у складі першого Білоруського фронту. Під час бойових дій у 1944 році зазнав тяжкого поранення, внаслідок чого після лікування, у листопаді 1944 року, був демобілізований.

У післявоєнні роки розпочав свою діяльність на освітянській ниві: спочатку рядовим учителем математики Малинівської та Червонопільської шкіл,а згодом молодого активного педагога призначили директором Новостародубської середньої школи. На цій посаді повною мірою розкрився його потенціал талановитого управлінця, умілого організатора і наставника, мудрої, толерантної, але, водночас, принципової і послідовної особистості. Особливою гордістю директора стала побудована в 1965 році під його керівництвом та за підтримки земляка – Міністра будівництва УРСР Григорія Кузьмовича Лубенця будівля Новостародубської середньої школи – на той час найкращої в районі. Тож чергова кар’єрна сходинка в його біографії – призначення в 1973-му році на посаду завідуючого районним відділом народної освіти – є цілком логічною і зрозумілою. На цій посаді Дмитро Леонтійович систематично дбав про зміцнення матеріально–технічної бази закладів освіти, спрямовував роботу педагогічних колективів на подолання другорічництва, на надання шефської допомоги дошкільним закладам, на оволодіння технічними засобами навчання як учнів, так і учителів, що сприяло поліпшенню знань учнів.

Спортивні новини

На мажорній ноті закінчили перший у своїй історії закордонний тренувальний збір футболісти «Інгульця», упевнено перемігши в заключному контрольному поєдинку гравців казахстанського клубу «Окжетпес». «Окжетпес», до речі,- команда дуже непроста. Слід зазначити, що в поперед-ньому контрольному поєдинку, тут же, на футбольних газонах півдня Туреччини, казахстанці здолали не кого-небудь, а сьому команду російської Прем’єр-ліги – тульський «Арсенал» (2:1). До того ж, в складі «Окжетпеса» виступає одразу кілька гравців збірної Казахстану і навіть Микита Баженов – футболіст, що час від часу залучається до складу національної збірної команди Росії, а тривалий час захищав кольори московського «Спартака».

Відповідно до Порядку проведення конкурсу щодо набуття права оренди об’єктів та майна спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району, затвердженого рішенням районної ради від 05 квітня 2012 року № 227, Петрівська районна державна адміністрація оголошує намір щодо передачі в оренду наступного об’єкту:

№ з/п Назва вільного об’єкта Характеристика об’єкта Місце розташування об’єкта Площа об’єкта, м2
1. Частина нежитлового горищного приміщення головного корпусу комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» цегляне смт Петрове, вул. Центральна (Ілліча), 1 2,0

Дата і час проведення конкурсу – 4 квітня 2018 року о 14.00.