З настанням весни розпочнеться сезон масової реалізації насіння овочевих та баштанних культур, кормових коренеплодів, квітів на ринках та спеціалізованих магазинах області. Працівники відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надають кілька простих порад, завдяки дотриманню яких споживачі зможуть убезпечитися від ризику придбання неякісного насіння.

Необхідно зазначити, що вимоги до фасування, пакування, маркування, правила приймання, заготівлі, транспортування та зберігання насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів, а також порядок його документального оформлення, призначеного для реалізації в оптовій та роздрібній торговельних мережах регламентуються ДСТУ 6006:2008, а от норми сортових і посівних якостей насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур передбачені в ДСТУ 7160:2010.

Як же зорієнтуватись у великій різноманітності яскравих пакетів, на що саме необхідно звернути увагу?

Насамперед, необхідно визначитись з сортами, їх придатністю для вирощування в кліматичних умовах, в яких планується проводити посів, оскільки сорт, що дає чудові врожаї в одній кліматичній зоні, може не порадувати результатами в іншій. Рекомендовані зони вирощування сортів сільськогосподарських культур можна знайти в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2018 рік. Звертаємо увагу, що, згідно з законодавством в сфері насінництва та розсадництва, сертифікації для введення в обіг підлягає насіння і садивний матеріал лише сортів рослин, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Далі слід пересвідчитись у наявності в продавця супровідних документів, що засвідчують сортові та посівні якості партій насіння, а саме Довідок про сортові та посівні якості насіння (додаток И) відповідно до ДСТУ 6006:2008. Супровідні документи повинні зберігатись за місцем здійснення торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу. Необхідно звернути увагу, що строк чинності документів, які зазначені у вищезазначених Довідках щодо посівних якостей насіння, становить 12 місяців, а на насіння в герметичній тарі – 24 місяці.

Варто звертати увагу на те, що дані про партії насіння, зазначені в супровідних документах, повинні відповідати інформації, яка зазначена на пакетах. Згідно п. 8.5 ДСТУ 6006:2008 на пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт (гібрид); масу (г), або кількість насінин в пакеті (шт.); номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

Рекомендуємо зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбане насіння та пакети з-під використаного насіння (важливо при розкритті пакета не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії). Маючи їх, можна пред’явити претензії до продавця в разі придбання неякісного насіння.

Потрібно пам’ятати, що якість насіння не залежить від яскравості картинки чи гарної назви на пакеті, його краще купувати в спеціалізованих магазинах, ніж у невідомих осіб на стихійних ринках.

У разі виникнення запитань щодо порушеної теми - звертайтесь за консультацією до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпрод-споживслужби в Кіровоградській області за тел. (098) 420-36-79.