Зміни до державного пенсійного законодавства, впроваджені з 1 жовтня 2017 року, запустили у дію цілу низку механізмів, що регламентують пенсійне страхування і забезпечення різних категорій громадян, в тому числі військовослужбовців надстрокової служби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу тощо.

Так, до 01 жовтня 2017 року при призначенні пенсії за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» військовослужбовцям надстрокової служби, поліцейським, особам рядового і начальницького складу період проходження військової служби до страхового стажу не зараховувався у зв’язку з відсутністю необхідних відомостей в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Варто нагадати, що згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Але вже з 01 жовтня 2017 року зарахування страхового стажу стало можливим – відповідно до внесених змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зазначеній вище категорії осіб страховий стаж за період з 01.07.2000 р. по 31.12.2016 р. зараховується на підставі довідки про проходження військової служби та про сплачені суми страхових внесків.

Це ж стосується і заробітної плати, отриманої у період з 01.07.2000 р. по 31.12.2016 р. Органам Пенсійного фонду для обчислення пенсії за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» необхідна довідка про нараховані суми грошового забезпечення та сплачені страхові внески.

Починаючи від часу прийняття цих змін (01.10.2017) і протягом п’яти років, військові частини та органи, які ви-плачують грошове забезпечення відповідно до законодавства, мають передати до Пенсійного фонду України (у разі їх відсутності) персоніфіковані відомості про грошове забезпечення та сплату страхових внесків за період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року, необхідні для призначення пенсії військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, поліцейським, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Антоніна Торшина, начальник управління застосування пенсійного законодавства головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області