Спортивні новини

На мажорній ноті закінчили перший у своїй історії закордонний тренувальний збір футболісти «Інгульця», упевнено перемігши в заключному контрольному поєдинку гравців казахстанського клубу «Окжетпес». «Окжетпес», до речі,- команда дуже непроста. Слід зазначити, що в поперед-ньому контрольному поєдинку, тут же, на футбольних газонах півдня Туреччини, казахстанці здолали не кого-небудь, а сьому команду російської Прем’єр-ліги – тульський «Арсенал» (2:1). До того ж, в складі «Окжетпеса» виступає одразу кілька гравців збірної Казахстану і навіть Микита Баженов – футболіст, що час від часу залучається до складу національної збірної команди Росії, а тривалий час захищав кольори московського «Спартака».

І ще кілька слів про казахстанський клуб: свою назву «Окжетпес» він отримав за однойменною назвою височезної мальовничої скелі, розташованої на узбережжі озера Копа – найулюбленішого місця відпочинку кокшетавців. З казахської дослівно ця назва перекладається «Не долетить стріла»…Хтозна, як там ці стріли літають у виконанні казахських стрільців, однак гравці «Інгульця» поклали одразу три «стріли» ( у вигляді трьох забитих м’ячів) точно в ціль, тобто в сітку воріт «Окжетпеса». Першим, уже на 12-й хвилині гри, відзначився Владислав Клименко: відреагувавши на ювелірний розрізний пас Олександра Акименка, він, опинившись сам на сам з голкіпером казахстанців Абджановим, не став пробивати «на силу», а легким, проте надзвичайно точним рухом перекинув м’яч через стража воріт. Ще за сім хвилин рахунок подвоїв Олександр Мішуренко, який, до речі, на цьому тренувальному зборі набрав дуже гарних ігрових кондицій, тож став досить грізною фігурою в атакувальних лавах нашої команди, створюючи гідну бомбардирську конкуренцію своїм колегам по лінії атаки – Акименку та Січінаві. Третій гол з одинадцятиметрової позначки забив той же Мішуренко, хоча в ньому не меншою заслугою є й чудові дії Ніки Січінави, який дуже вдало вийшов на заміну, постійно загострюючи гру та створюючи напругу біля воріт суперників…Саме один з таких епізодів і завершився порушенням проти нього правил у межах штрафного майданчика, що й спричинило призначення пенальті. Відтак перемога з рахунком 3:0, й «Інгулець» з чудовим настроєм повертається додому. Таким чином, підсумок тренувального збору: з шести ігор – чотири перемоги та дві нічиї. Причому, й нічиї в тих іграх, де «Інгулець» володів ініціативою і мав немало нагод схилити результат на свою користь. Тож тепер весняної частини першості, яка відновиться вже через три дні після виходу цього номера з друку, ми чекатимемо з нетерпінням і оптимізмом.

А тим часом до виступів у змаганнях Другої ліги готується й «Інгулець-2». Команда, нагадаємо, перед весняною частиною першості зазнала кардинальних змін. Після того, як до її керма прийшов новий головний тренер Микола Федорко, тут значно оновився склад. Причому, серед відрахованих з команди гравців чимало молодих, здібних і талановитих, але таких, що так і не усвідомили: аби стати майстерним футболістом – одного таланту замало. Для тих, хто обрав футбол своєю професією – це й постійна та наполеглива робота над собою, прагнення до самовдосконалення. На жаль, цими якостями в нашій другій команді вирізнялися лише одиниці…Тож тепер багато кому з тих, хто ще минулого року становив її кістяк, доведеться шукати щастя в інших колективах. А «Інгулець-2» готується до нового сезону в оновленому складі, і минулого тижня одним з елементів цієї підготовки став контрольний спаринг з криворізьким «Гірником» - ще пару років тому командою Першої професійної ліги, яка, втім, через фінансові труднощі була змушена знятися з чемпіонату. Нині ж в Кривому Розі чимало хто переймається ідеєю відродити спортивну славу міста. Тож, можливо, що «Гірник» з наступного сезону знову повернеться до когорти футбольних команд, що змагаються за нагороди першості в рамках професійної футбольної ліги.

Принаймні, в спарингу з нашою другою командою криворіжці довели, що їх претензії на поновлення виступів у професійному футболі небезпідставні: цього разу «Гірник» у Володимирівці зумів здобути перемогу. Щоправда, показати найкращі свої ігрові кондиції обом командам завадили несприятливі погодні умови – того дня на території району з невеликими паузами досить сильно дощило, тож, незважаючи на те, що штучний газон у Володимирівці має чудові дренажні властивості, саме надмір вологи й спричинив до єдиного м’яча: намагаючись перервати атаку гостей, молодий голкіпер «Інгульця-2» Шухман, вийшовши за межі штрафного майданчика, відбив м’яч за бокову лінію. Однак, пущений низом спортивний снаряд, «завис» в одній з калюж, так і не вийшовши за межі поля. Чим миттєво скористався вінгер «Гірника», до речі, - колишній гравець «Інгульця» Сергій Гвоздевич. Його дальній навісний «постріл» у порожні вже ворота виявився точним, а, як зясувалося згодом, - і єдиним м’ячем, забитим у цій грі. Отже рахунок 1:0 на користь «Гірника», а у Миколи Федорка є привід ще раз ґрунтовно розібрати усі помилки і прорахунки, допущені його підопічними.

І вже коли цей матеріал був готовий до друку, на-дійшла ще одна новина: початок футбольного сезону для нашого «Інгульця» дещо затримається: анонсований на 18-е березня виїзний матч з ПФК «Суми», на прохання сумчан, рішенням ПФЛ переноситься на 10 квітня. Як виявилося, господарі не встигають до заздалегідь наміченої дати підготувати газон на належному рівні, через що й звернулися до керівництва ПФЛ з проханням про перенесення.

Таким чином, першим у весняній частині першості для «Інгульця» має стати домашній поєдинок з кременчуцьким «Кременем» у рамках 24-го туру, який відбудеться у неділю, 25 березня. А до того , можливо, наша команда проведе ще один контрольний спаринг. Принаймні сьогодні ведеться робота над підбором цікавих партнерів для такої гри.

Володимир Кіфенко.